Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Temat kół jest dla mnie, na ten moment, raczej wyczerpany.

Oprócz tego dowiedziałem się jak kupować i nie kupować na RCZ 🙂.

Dziękuję wszystkim, a szczególne podziękowania dla @wr81 za czynny udział w tym i innych moich tematach, @Dokumosa i @marcin_ostrów za podesłanie namiaru na kołodzieja w Krakowie (co prawda nie skorzystałem, ale wiem gdzie uderzyć na przyszłość) 😉.

Oczywiście tego tematu nie zamykamy. 

@wr81, odezwę się z tymi tarczami i pudłem 🙂.

Napisano (edytowane)

@wr81, mostków trochu mam 😄.

Pudło firmowe z Mount 7.

Tarcze mam inne, mają dopisek T23 i grubość ok. 2,3 mm. Teraz pytanie: ryzykować z normalnymi czy zakładać adaptery...?

@Dokumosa, będą prawidłowo funkcjonować z cienkimi? 

image.thumb.jpeg.f1de24b4dd8a989705a3f95e67b825f4.jpeg

Edytowane przez chudzinki
  • +1 pomógł 1
Napisano

Rower jeszcze niejeżdżony. W nowych kołach jest CL i mam trzy opcje:

1. kupić 2,3 mm na CL (chyba ciężko w dobrych pieniądzach)
  2. kupić standardowe na CL
  3. założyć oryginalne z adapterami

Ale teraz tak się zastanawiam czy 2,3 mm wykorzystam bezproblemowo w Shimano...?

Napisano (edytowane)

Zmyliło mnie zdjęcie gdzie masz montaż tarcz IS (6śrub).

W 2 tłoczkowych shimano miałem 2,3 , było OK, w 4 tłoczkowych szczelina nominalna na tarczę jest węższa i tam może obcierać.

btw: te co podlikowałem do zacisków z klockami narrow-type.

Edytowane przez Dokumosa
Napisano (edytowane)

W kwestii grubości to możę krakowskim targiem i grubość 2mm ;)

https://allegro.pl/oferta/tarcza-hamulcowa-magura-storm-cl-180-mm-centerlock-17102213528

EDIT: Uwaga w tej aukcji w tytule 180mm a w opisie 160mm, trzebaby dopytać..

1 godzinę temu, chudzinki napisał:

Ale teraz tak się zastanawiam czy 2,3 mm wykorzystam bezproblemowo w Shimano...?

Ja prawdopodobnie spróbuję klamek SLX z zaciskami Tektro, jak na filmiku poniżej. Shimano + Magura= Shigura, Shimano +Tektro =sh*tro????

Edytowane przez wr81
Napisano
Cytat

W kwestii grubości to możę krakowskim targiem i grubość 2mm 

I tak można 🙂.

Ja się tylko zastanawiam czy i jaki wpływ w tych zaciskach Tektro ma zastosowanie cieńszej tarczy...

Tak teraz, po wpisie @Dokumosa odnośnie grubszych tarcz w zaciskach Shimano, sobie coś kojarzę, że jak kiedyś coś kombinowałem i chyba mi to nie pasowało.

Napisano

W przypadku hamulców dedykowanych do bardzo ciężkich zastosowań typu DH (i przy takich zastosowaniach) albo wyjątkowo ciężkich pojazdów poruszających się z wyższymi prędkościami szybko pojemność cieplna normalnej tarczy byłaby niewystarczająca ale w każdym innym zastosowaniu - bez znaczenia. Generalnie wszystkie tarcze firmy tektro jakie przeszły przez moje ręce miały 1,8-1,9mm grubości.

Napisano
W dniu 10.03.2025 o 14:53, wr81 napisał:

eee tak to każdy ma, jak zaczną przychodzić takie to będzie znaczyło że działa:

image.thumb.png.020efb997ddce094e1e916ed4fd1a539.png

Właśnie pierwszy przyszedł 😀

image.png.a2c99091557efe2d47667f53048495ee.png

Napisano (edytowane)

No to już z górki ;) U mnie przyszedł inny wariant (tak są różne warianty dla różnych krajów itp itd) - widzę już że u mnie trochę inne ceny

image.thumb.png.8b3bb5fb1fe92aeb396e6e7343fd53e3.png

P.S. ja na lekkim odwyku, po ostatniej dostawie (karbonowy wheelset Lapierra) nie mam żadnego aktywnego zamówienia w RCZ - po raz pierwszy od listopada 2023... dziwne uczucie;)

P.S.2 ten newsletter - o ile analogiczny jak mój nie jest jakiś szałowy...złotych strzałów tam nie ma. Te build kity Ninera (to jest zestaw bez ramy, kół, i zazwycaj dampera) bywają dość opłacalne ale raczej w wersji 3star i wyższej ( z foxem factory itp).

P.S 3 ostatnio większy procent ofert zwłaszcza tych lepszych jest tylko dla płatności kartą (cb only) - jak już to zdecydowanie wirtualna jednorazowa (revolut itp).

Edytowane przez wr81
Napisano (edytowane)

Co było a nie jest nie pisze się w rejestr ;) Piszę o dzisiejszym NL. Poza tym- miałeś go w koszyku ? Z pojedynczych rzeczy które miałem wrzucone a nie kupiłem to mi chodzą po głowie graty Thomsona (tytanowe kierownice itp) ale to  było dostępne miesiąc przed pierwszym zamówieniem (stan "chcem ale sie bojem") a drugie to CC Helm za 179 na telefonie na plaży w Chorwacji...

Edytowane przez wr81