chudzinki Napisano wczoraj o 16:09 Autor Napisano wczoraj o 16:09 Temat kół jest dla mnie, na ten moment, raczej wyczerpany. Oprócz tego dowiedziałem się jak kupować i nie kupować na RCZ 🙂. Dziękuję wszystkim, a szczególne podziękowania dla @wr81 za czynny udział w tym i innych moich tematach, @Dokumosa i @marcin_ostrów za podesłanie namiaru na kołodzieja w Krakowie (co prawda nie skorzystałem, ale wiem gdzie uderzyć na przyszłość) 😉. Oczywiście tego tematu nie zamykamy. @wr81, odezwę się z tymi tarczami i pudłem 🙂. Cytuj
wr81 Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu @chudzinki W sumie rozsądne podejście. Kolekcjonowanie kół jest mało praktyczne ze względu na gabaryty, z mojego doświadczenia polecam zacząć od mostków Cytuj
chudzinki Napisano 9 godzin temu Autor Napisano 9 godzin temu (edytowane) @wr81, mostków trochu mam 😄. Pudło firmowe z Mount 7. Tarcze mam inne, mają dopisek T23 i grubość ok. 2,3 mm. Teraz pytanie: ryzykować z normalnymi czy zakładać adaptery...? @Dokumosa, będą prawidłowo funkcjonować z cienkimi? Edytowane 9 godzin temu przez chudzinki 1 Cytuj
Dokumosa Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu Jeśli masz 2,3 i działają dobrze to bierz nowe 2,3 - starczą na dłużej. Polecam te co poniżej. https://pl.aliexpress.com/item/1005006961889418.html Cytuj
chudzinki Napisano 8 godzin temu Autor Napisano 8 godzin temu Rower jeszcze niejeżdżony. W nowych kołach jest CL i mam trzy opcje: kupić 2,3 mm na CL (chyba ciężko w dobrych pieniądzach) kupić standardowe na CL założyć oryginalne z adapterami Ale teraz tak się zastanawiam czy 2,3 mm wykorzystam bezproblemowo w Shimano...? Cytuj
Dokumosa Napisano 8 godzin temu Napisano 8 godzin temu (edytowane) Zmyliło mnie zdjęcie gdzie masz montaż tarcz IS (6śrub). W 2 tłoczkowych shimano miałem 2,3 , było OK, w 4 tłoczkowych szczelina nominalna na tarczę jest węższa i tam może obcierać. btw: te co podlikowałem do zacisków z klockami narrow-type. Edytowane 8 godzin temu przez Dokumosa Cytuj
chudzinki Napisano 7 godzin temu Autor Napisano 7 godzin temu @Dokumosa, a kojarzysz 2,3 mm pod CL w dobrych pieniądzach? @Sobek82, nie rozumiem. Cytuj
Sobek82 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu Adapter na centerlock żeby założyć tarczę na 6 śrub. Cytuj
chudzinki Napisano 6 godzin temu Autor Napisano 6 godzin temu Na piastę z CL zakładam tarczę na 6 śrub z adapterem. Już tak robiłem. Nie wiem co przeoczyłem 🙂. Cytuj
wr81 Napisano 6 godzin temu Napisano 6 godzin temu (edytowane) W kwestii grubości to możę krakowskim targiem i grubość 2mm https://allegro.pl/oferta/tarcza-hamulcowa-magura-storm-cl-180-mm-centerlock-17102213528 EDIT: Uwaga w tej aukcji w tytule 180mm a w opisie 160mm, trzebaby dopytać.. 1 godzinę temu, chudzinki napisał: Ale teraz tak się zastanawiam czy 2,3 mm wykorzystam bezproblemowo w Shimano...? Ja prawdopodobnie spróbuję klamek SLX z zaciskami Tektro, jak na filmiku poniżej. Shimano + Magura= Shigura, Shimano +Tektro =sh*tro???? Edytowane 6 godzin temu przez wr81 Cytuj
chudzinki Napisano 5 godzin temu Autor Napisano 5 godzin temu Cytat W kwestii grubości to możę krakowskim targiem i grubość 2mm I tak można 🙂. Ja się tylko zastanawiam czy i jaki wpływ w tych zaciskach Tektro ma zastosowanie cieńszej tarczy... Tak teraz, po wpisie @Dokumosa odnośnie grubszych tarcz w zaciskach Shimano, sobie coś kojarzę, że jak kiedyś coś kombinowałem i chyba mi to nie pasowało. Cytuj
Dokumosa Napisano 5 godzin temu Napisano 5 godzin temu W przypadku hamulców dedykowanych do bardzo ciężkich zastosowań typu DH (i przy takich zastosowaniach) albo wyjątkowo ciężkich pojazdów poruszających się z wyższymi prędkościami szybko pojemność cieplna normalnej tarczy byłaby niewystarczająca ale w każdym innym zastosowaniu - bez znaczenia. Generalnie wszystkie tarcze firmy tektro jakie przeszły przez moje ręce miały 1,8-1,9mm grubości. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi