Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Temat kół jest dla mnie, na ten moment, raczej wyczerpany.

Oprócz tego dowiedziałem się jak kupować i nie kupować na RCZ 🙂.

Dziękuję wszystkim, a szczególne podziękowania dla @wr81 za czynny udział w tym i innych moich tematach, @Dokumosa i @marcin_ostrów za podesłanie namiaru na kołodzieja w Krakowie (co prawda nie skorzystałem, ale wiem gdzie uderzyć na przyszłość) 😉.

Oczywiście tego tematu nie zamykamy. 

@wr81, odezwę się z tymi tarczami i pudłem 🙂.

Napisano (edytowane)

@wr81, mostków trochu mam 😄.

Pudło firmowe z Mount 7.

Tarcze mam inne, mają dopisek T23 i grubość ok. 2,3 mm. Teraz pytanie: ryzykować z normalnymi czy zakładać adaptery...?

@Dokumosa, będą prawidłowo funkcjonować z cienkimi? 

image.thumb.jpeg.f1de24b4dd8a989705a3f95e67b825f4.jpeg

Edytowane przez chudzinki
  • +1 pomógł 1
Napisano

Rower jeszcze niejeżdżony. W nowych kołach jest CL i mam trzy opcje:

1. kupić 2,3 mm na CL (chyba ciężko w dobrych pieniądzach)
  2. kupić standardowe na CL
  3. założyć oryginalne z adapterami

Ale teraz tak się zastanawiam czy 2,3 mm wykorzystam bezproblemowo w Shimano...?

Napisano (edytowane)

Zmyliło mnie zdjęcie gdzie masz montaż tarcz IS (6śrub).

W 2 tłoczkowych shimano miałem 2,3 , było OK, w 4 tłoczkowych szczelina nominalna na tarczę jest węższa i tam może obcierać.

btw: te co podlikowałem do zacisków z klockami narrow-type.

Edytowane przez Dokumosa
Napisano (edytowane)

W kwestii grubości to możę krakowskim targiem i grubość 2mm ;)

https://allegro.pl/oferta/tarcza-hamulcowa-magura-storm-cl-180-mm-centerlock-17102213528

EDIT: Uwaga w tej aukcji w tytule 180mm a w opisie 160mm, trzebaby dopytać..

1 godzinę temu, chudzinki napisał:

Ale teraz tak się zastanawiam czy 2,3 mm wykorzystam bezproblemowo w Shimano...?

Ja prawdopodobnie spróbuję klamek SLX z zaciskami Tektro, jak na filmiku poniżej. Shimano + Magura= Shigura, Shimano +Tektro =sh*tro????

Edytowane przez wr81
Napisano
Cytat

W kwestii grubości to możę krakowskim targiem i grubość 2mm 

I tak można 🙂.

Ja się tylko zastanawiam czy i jaki wpływ w tych zaciskach Tektro ma zastosowanie cieńszej tarczy...

Tak teraz, po wpisie @Dokumosa odnośnie grubszych tarcz w zaciskach Shimano, sobie coś kojarzę, że jak kiedyś coś kombinowałem i chyba mi to nie pasowało.

Napisano

W przypadku hamulców dedykowanych do bardzo ciężkich zastosowań typu DH (i przy takich zastosowaniach) albo wyjątkowo ciężkich pojazdów poruszających się z wyższymi prędkościami szybko pojemność cieplna normalnej tarczy byłaby niewystarczająca ale w każdym innym zastosowaniu - bez znaczenia. Generalnie wszystkie tarcze firmy tektro jakie przeszły przez moje ręce miały 1,8-1,9mm grubości.