Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
20 godzin temu, Dokumosa napisał:

Mam 2 komplety kół na obręczach dartmoor tomcat (jedne zaplotłem na novatecach D791/2 a drugie na dt350 classic). Pod względem masy wychodzi to podobnie do XR1700 ale 3mm szersze i połowę tańsze.

A ile dokładnie ważą?

Edytowane przez chudzinki
Napisano
12 godzin temu, Rafał87 napisał:

Obręcze tomcat 29cali mają zaniżoną wagę katalogową, moje ważyły 545g i druga 547g jak by kogoś to ciekawiło.

Chyba Twoja  waga coś zawyża bo tych obręczy przeszło trochę przez moje ręce i prawie każda po zważeniu mieściła się w wadze 490-500 gramów

• +1 pomógł 2
Napisano (edytowane)

Hmmm... A może ktoś z Was (nie będę wymieniał nicków 🙂) zrobiłby mi kółka (oczywiście w pełni odpłatnie) na tych obręczach Tomcat i jakiś lekkich piastach (może proponowany Goldix)?

Edytowane przez chudzinki
Napisano
44 minuty temu, leejoonidas napisał:

Chyba Twoja  waga coś zawyża bo tych obręczy przeszło trochę przez moje ręce i prawie każda po zważeniu mieściła się w wadze 490-500 gramów

W moim przypadku również się mieściły.

• +1 pomógł 1
Napisano
14 minut temu, chudzinki napisał:

Hmmm... A może ktoś z Was (nie będę wymieniał nicków 🙂) zrobiłby mi kółka (oczywiście w pełni odpłatnie) na tych obręczach Tomcat i jakiś lekkich piastach (może proponowany Goldix)?

Jak Ci pasuje Kraków , to dam Ci namiary na gostka co bardzo dobrze plecie koła . I doradzi jakby co :) 

• +1 pomógł 1
Napisano
55 minut temu, chudzinki napisał:

Na forum ktoś pisał że piasty goldix mają inne bebenki niż dt swiss, od ztto do dt swiss pasują zamiennie. 

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

@leejoonidas@Dokumosa

Co do wagi to dla piasty Novatec NT-CLD791SB B15 CL wskazało taka jak katalogowa, tylna Shimano XT 12x148 369g też z tego co pamiętam nie różniło się znacząco od danych z sieci, tylko obręcze wykraczały sporo poza dane katalogowe.

2.jpg

Edytowane przez Rafał87
  • +1 pomógł 3
Napisano

A jest sens składać koła na piastach Goldix, obręczach Tomcat i szprychach Sapim Race 2-1/8-2 / Sapim Dlight 2-1.6-2 żeby zyskać ok. 100 g w stosunku do fabrycznych Fulcrum...? Mowa o tej samej kwocie, czyli 950-1000 zł.

Napisano (edytowane)

Tak łatwo to nie ma :) Ja tylko napiszę z perspektywy uzależnienia od konserwatywnego outletu że Fulcrum Red Metal 5 były tam najtaniej w newsletterze za 179 EUR czyli z wysyłką ok235-240 EUR. Tak więc za 950PLN od ręki to jest "uczciwa cena", o jakości się nie wypowiem. W tym Newmen Evolution A.30 brakuje mi tych literek SL... i cena wyższa od Fulcrumów o koszt porównywalny z zapasową piastą tylną (firmy trzeciej). Za to do Newmenów widać więcej części, bębenków itp (pytanie czy do tego konkretnego modelu).

"Pewniak" XM1700  to jak pisałem najtaniej (piszę o dostępnych od ręki) chyba 1820PLN na olx + ew. różnica zakupu bębenka MS a sprzedaży XD..

P.S. Opony już wybrane?

Edytowane przez wr81
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Hm to są chyba koła składane "odpowiadające XM1700" - piszą o obręczy XM481 która w detalu ma chyba naklejki z czerwoymi akcentami a na zdjęciu obręcze w wersji z kół systemowych pożeniona z piastą DT modelu detalicznego i to chyba nie najnowszego..

Mi w konfiguratorze w linku koła boostowe z ratchetem 36T (dopłata a w X1700 jest to w standardzie a tu albo podmieniają albo jakieś starsze piasty) wychodzi 2030PLN... za (moim zdaniem) składaki.

Czy ten fitwheels to nie bikestacja - czyli polski "kontrowersyjny sklep"?

Edytowane przez wr81
  • +1 pomógł 1
Napisano

Fitwheels składa na "starej" generacji piast 350. Te miały ratchet 18T i fitwheels wymaga dopłaty do 36T. "Współczesne" 350tki mają ratchet 36T w standardzie.

Oryginalne XM1700 w wersji 29 calowej teoretycznie ważą 1 887g. To nie są koła z kategorii lekkich, ale jedne z lżejszych z 4 kategorią.

Mi składane odpowiedniki (piasty "nowe" 350, obręcze XM481, szprychy sapim race i nyple aluminiowe sapim polyax) ważą 1979g, choć już z taśmą: https://photos.app.goo.gl/LStRBAXUW43uvY1v5

• +1 pomógł 1
Napisano
2 godziny temu, wr81 napisał:

Hm to są chyba koła składane "odpowiadające XM1700" - piszą o obręczy XM481 która w detalu ma chyba naklejki z czerwoymi akcentami a na zdjęciu obręcze w wersji z kół systemowych pożeniona z piastą DT modelu detalicznego i to chyba nie najnowszego..

Mi w konfiguratorze w linku koła boostowe z ratchetem 36T (dopłata a w X1700 jest to w standardzie a tu albo podmieniają albo jakieś starsze piasty) wychodzi 2030PLN... za (moim zdaniem) składaki.

Czy ten fitwheels to nie bikestacja - czyli polski "kontrowersyjny sklep"?

Podmieniają ratchety na 18T.

1 godzinę temu, marcin_ostrów napisał:

W oryginalnych XM1700 obręcze to 481 z innymi naklejkami . Piasty to poprzednie 350 ( nie exp ) , tak na moje oko. Ale ciężkie jakieś :D

W xm1700 są współczesne 350tki. EXP to tylko 240.

Przy kołach składanych róznice robi typ bębenka, nyple, standard mocowania tarcz, szprychy. W fabrycznych jest tylko CL, nyple alu squorx, szprychy competition.

• +1 pomógł 1
Napisano

Fulcrumy przepadły... Brak mi zdecydowania... Pewnie będę żałował 🙂.

Zostaję bez kół, a Wy tu piszecie jakimś dziwnym językiem 😃.

• Haha 1
Napisano
5 godzin temu, Dokumosa napisał:

Przy kołach składanych róznice robi typ bębenka, nyple, standard mocowania tarcz, szprychy. W fabrycznych jest tylko CL, nyple alu squorx, szprychy competition.

W fabrycznych CL jest faktycznie w wersjach detalicznych (box), do koła z CL DT dołącza wtedy adapter CL/6 śrub. W wersjac OEM 6 śrub jak najbardziej występuje, posiadam takowe XM1700 (identyczne jak linkowałem na OLX) i X1900 - aktualne wypusty.

7 godzin temu, KSikorski napisał:

Oryginalne XM1700 w wersji 29 calowej teoretycznie ważą 1 887g. To nie są koła z kategorii lekkich, ale jedne z lżejszych z 4 kategorią.

Mi składane odpowiedniki (piasty "nowe" 350, obręcze XM481, szprychy sapim race i nyple aluminiowe sapim polyax) ważą 1979g, choć już z taśmą:

XM1700 są fabrycznie z taśmą (i załączonym wentylkiem do tubeless) - nawet w wersjach OEM więc tutaj różnicy nie ma. Może w szrychach różnica, ale dość duża.. Masz zainstalowane te podkładki pod nyple które są często wspominane w kontekście kół DT? Jutro wieczorem jak wrócę do domu postaram się  zważyć swoje.. 

4 godziny temu, chudzinki napisał:

Fulcrumy przepadły... Brak mi zdecydowania... Pewnie będę żałował 🙂.

Zostaję bez kół, a Wy tu piszecie jakimś dziwnym językiem 😃.

Nie ma co pdejmować pochopnych decyzji.. w końcu pierwszy rower wrócił do sklepu ;)

Przu okazji: Czy mount 7 zamleczył koła w Livie czy dali mleko w buteleczkach Giantowych?

• +1 pomógł 1
Napisano

No w OEMach robią jak sobie producent rowerów zażyczy. Mam komplet XR1700 z mocowaniem IS i w kolorystyce niewystępującej katalogowo. W każdym razie sama piasta pod IS jest naście gram cięższą od CL.

Odnośnie kół składanych - gwarancja na obręcz ma wpisane, że nie obowiązuje jesli koło nie jest poskładane z wykorzystaneim dołączonych do obręczy nypli i podkładek.

• +1 pomógł 1