Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wielokrotnie na forum przewijają się koła DT Swiss XM 1700, w moim temacie zakupowym również 🙂.

Jest coś lżejszego, ale nie droższego...?

• 29 cali pod oponę 2.25-2.3 max. 2.4, czyli jakieś 27-30 mm wewnątrz
  • Microspline
  • rowerzystka lekko ponad 50 kg i zakładam, że nie dobije nigdy do 65 kg
  • jazda po górach, ale bez skoków i na razie nie ma takich zapędów

Polecicie coś ciekawego czy w tej cenie małe szanse?

Napisano
14 minut temu, KSikorski napisał:

ZTR Arch Mk4

Ciekawe.

13 minut temu, marcin_ostrów napisał:

Jak w granicach 1.5 - 1.8 tys

Tak załóżmy 🙂, ale składanie odpada. Nie mam pewnej osoby, która by złożyła, a tego sam na pewno się nie podejmę...

Cytat

Są jeszcze XR1700

@NerfMe, widziałem, ale wydają mi się wąskawe. Chyba, że się mylę i 25 mm starczy?

Napisano

Przede wszystkim jak kupujesz na góry to żadnego klasycznego systemu zapadkowego. Systemówka DT miedzy innymi Ci to daje z nawiązką i świetnie te koła są poskładane dalej czyli szprychy, wytrzymałość i te sprawy. 25mm wew nie ma znaczenia jak masz mleko. Oczywiście wzrokowo jak ktoś ładuje tam oponę większą niż 2,4 to może się nieco efektu "żarówki" dopatrzyć" Znaczenie ma tam gdzie ktoś nawala często po kamerdolcach ale takich srogich to wtedy mniej się obręcz na szerszej wew obija. 

Napisano (edytowane)

Dodatkowe pytanie: czy to ma być na już czy sprawa bardziej perspektywiczna - konkretnie czy fabryczne koła Liv-owskie zostawiacie dla siebie  czy będziecie sprzedawać jako nówki-sztuki? Pytam w kontekście  ewentualnego zakupu u kontrowersyjnych dostawców, z atrakcyjnymi cenami i specyficznymi terminami dostaw (moje karbnowe Lapierre AM zapłacone  w styczniu mają nadaną etykietę GLS ale jeszcze nie wysyłane...).

Z propozycji:

XM1700 - 1700-1800PLN na olx nowe, przy czym bębenek do wymiany (XD)

Newmen Evolution SL. A.30 - podobne do  XM, powinny  yć trochę tańsze ale nie widzę ofert z microspline (były w luxemburgu po ok 250 eur)

węższe 25-26mm:

XR1700 - mniej ofert niż XM, ceny zbliżone

karbonowe Ghosty/Rodi 26mm - były w CR za 1499, teraz raczej polowanie w rcz...

Edytowane przez wr81
Napisano

@wr81, nie mam cierpliwości do takich zakupów z kilkumiesięcznymi terminami 🙂. Oryginalne zapewne zostawię.

20 minut temu, Tyfon79 napisał:

25mm wew nie ma znaczenia jak masz mleko. Oczywiście wzrokowo jak ktoś ładuje tam oponę większą niż 2,4

Na pewno szersze nie będą zakładane. Do mleka dwa razy podchodziłem i raczej już nie będę 🙂.

Popatrzę na Newmeny, ale to już 2200 zł i to przy 25 mm 🙂.

Napisano (edytowane)

https://allegro.pl/oferta/kola-newmen-a-30-evolution-29-622x30-boost-microspline-nowe-17246854440

Newmeny 1790g 30mm 1299PLN Microspline Centerlock (właśnie, czy Centerlock jest dopuszczalny? XR1700 chociażby będą na CL właśnie). Nie jest to wersja 30 SL ale masa chyba podobna..

Godzinę temu, chudzinki napisał:

Oryginalne zapewne zostawię

To mógłby być argument za zakupem tych kół 25-26mm do "normalnej jazdy" a pancerne fabryczne na bike parki itp

Edytowane przez wr81
Napisano (edytowane)

Ja bym się nie spinał na obręcz spawaną. Tym bardziej przy tej wymaganej nośności i niechęci do mleka. Mam 2 komplety kół na obręczach dartmoor tomcat (jedne zaplotłem na novatecach D791/2 a drugie na dt350 classic). Pod względem masy wychodzi to podobnie do XR1700 ale 3mm szersze i połowę tańsze. Jeden komplet ujeżdżam trzeci sezon. Trwałe, sztywne (nawet pod moimi ~100kg).

BTW: Te newmeny mają klockowate obręcze, klejone, bezrantowe. Sprzęgło ratchet. Wersja SL w tej samej konfiguracji jest 200g lżejsza.

Edytowane przez Dokumosa
Napisano
28 minut temu, wr81 napisał:

czy Centerlokc jest dopuszczalny?

Nie ma to żadnego znaczenia. Bardzo ciekawa oferta 🙂.

@Dokumosa, przejrzałem kilka gotowców na tych obręczach, ale one są strasznie ciężkie. Aż tyle robią piasty i szprychy?

Napisano

Tutaj wersja SL https://www.olx.pl/d/oferta/kolo-newmen-evolution-sl-a-30-29-15x110-12-x-148-sp-cl-28h-fade-xc-CID767-ID12AsjA.html

przy czym podają masę 1760g.... 1447PLN, bębenek XD, więc dodatkowo bębenek prawdopodobnie taki: https://www.bike-discount.de/en/newmen-fade-mtb-freewheel-set

zwykłe evolution z demontażu w komplecie z oponami Conti: 1100PLN  

https://www.olx.pl/d/oferta/kola-z-oponami-newmen-a30-evolution-29-nowe-gratis-tarcze-magura-CID767-ID14uQsV.html?reason=ip|cool_rec_platform

Wady? 

- nie są DT 

- pytanie np. o kompatybilność z resztą floty  -np wymiana bębenków.

- nie są b. lekkie

- nie tak dobra rozpoznawalność w PL więc kwestia ew, odsprzedaży

- dostępność części (bębenek??) w PL gorsza, trzeba ciągnąć z Niemiec

- nie są DT

Ogólnie marka za granicą ( w DE) ma dość dobre opinie.

Napisano

Ja wziął pod uwagę serwisowalność, to jest trzymał się kół do których bez problemu można dokupić obręcze i szprychy na sztuki, oraz piast które jako tako również są serwisowalne (dostępne w handlu łożyska, uszczelki, zapadki etc).

Napisano (edytowane)
2 godziny temu, chudzinki napisał:

@Dokumosa, przejrzałem kilka gotowców na tych obręczach, ale one są strasznie ciężkie. Aż tyle robią piasty i szprychy?

<500g za takie pieniądze to ciężkie? Obręcz w kołach XM1700 waży >550g 

Fulcrumy są w miarę OK, niemniej serwisowalność tego w PL warunkach słaba. Jeśli stawiasz na ten aspekt to z fabrycznych kół jedynie swissy.

Edytowane przez Dokumosa
Napisano (edytowane)

@Dokumosa, pisałem o gotowcach. Nie sprawdzałem samych obręczy.

A jakby wybierać pomiędzy Newmen a Fulcrum? Co lepsze? Albo które mniejsze zło?

A co chodzi dokładnie ze słabym serwisowaniem Fulcruma w Polsce?

Edytowane przez chudzinki
Napisano (edytowane)

Newmen - firma z Niemiec, duży rynek i dużo sklepów wysyłających do Polski.

2 godziny temu, Dokumosa napisał:

BTW: Te newmeny mają klockowate obręcze, klejone, bezrantowe. Sprzęgło ratchet. Wersja SL w tej samej konfiguracji jest 200g lżejsza.

Tutaj jedna uwaga jeszcze, nie mam pewności co do tego ratcheta... widzę oferty na zapadki zamienne do piast Fade..

Edytowane przez wr81
Napisano (edytowane)

Chodzi o to że w Polsce od ręki nie kupisz obręczy do Fulcruma, Newmena i innych wynalazków.
Od ręki dostaniesz w pełnej ofercie DT Swissy, Accent/Dartmoor (też oferują kompletne koła), ZTR, a w niepełnej ofercie Mavic`ka, Race Face, Sun Ringle i tym podobne. Części są zawsze potrzebne w środę wieczorem, bo w piątek wieczorem wyjazd. Allegro smart, klik klik i w piątek rano kurier przywozi.

Teraz kół jest dużo i tanio, ale dajmy na to za 4 lata może być bólem konieczność wydania 1200zł za samo tylne koło, podczas gdy można byłoby wydać dajmy na to 350zł za obręcz i 150zł za przeplot.

Edytowane przez KSikorski
Napisano
6 godzin temu, chudzinki napisał:

wydają mi się wąskawe. Chyba, że się mylę i 25 mm starczy?

Obręcze 25mm przy oponach 2.4 są ideolo. Przy 2.5 też bez problemu.  Obecnie mam Maxxisa 2.5 WT na obręczy 25mm z przodu i nie widzę wad.

Napisano (edytowane)
2 godziny temu, chudzinki napisał:

@Dokumosa, pisałem o gotowcach. Nie sprawdzałem samych obręczy.

A jakby wybierać pomiędzy Newmen a Fulcrum? Co lepsze? Albo które mniejsze zło?

A co chodzi dokładnie ze słabym serwisowaniem Fulcruma w Polsce?

Do newmena w .de dostaniesz bez większych problemów obręcz czy elementy piast, szprychy ma sapima. Ale obręcze i koła serii A i A SL są od roku wycofane z oferty więc tylko jakieś pozostałości magazynowe. Do fulcruma ciężko coś więcej kupić niż bębenek. Red Zone to podstawowy model, obręcze.klejone jak w tych newmenach. Waży podobnie. Z tych dwóch więc wiadomo co ;)

2 godziny temu, wr81 napisał:

Tutaj jedna uwaga jeszcze, nie mam pewności co do tego ratcheta... widzę oferty na zapadki zamienne do piast Fade..

No właśnie są sprzeczne info. Widziałem bębenki do tego pod zapadki ale sugerowałem się tym: https://www.pinkbike.com/news/review-newmen-evolution-a30-wheels.html

Najlepiej więc zapytać sprzedającego.

Edytowane przez Dokumosa