ayf89261 Napisano Poniedziałek o 08:06 Napisano Poniedziałek o 08:06 Witam, poszukuj roweru trekkingowego dla pewnej osoby : Mężczyzna 55 lat Wzrost 186 cm Waga 114 cm Musi mieć bagażnik i najlepiej błotniki Cena 1500 zł (można przekroczyć budżet o 200/300 zł jeśli warto do czegoś lepszego dorzucić) Rower do dojazdów do pracy. Głównie chodniki i ścieżki rowerowe. Jaki model możecie polecić ? Waga dosyć spora. Tak żeby w miarę komfortowo jeździć. Dla takiej osoby dobry będzie trekking czy może rower miejski też się nada ? Cytuj
HSM Napisano Poniedziałek o 09:03 Napisano Poniedziałek o 09:03 (edytowane) Obawiam się, że w tej cenie możesz kupić rower do odświętnej rekreacji, który swoimi kompromisami nie będzie drażnił, bo wyciąga się z piwnicy/garaży raz na ruski rok i tyle. Rower do codziennego tyrania (a tak rozumiem dojazdy do pracy) nie musi być super nowoczesny czy opakowany najnowszymi wynalazkami, ale za to z pewnością musi być trwały i niezawodny. Tanie rowery szybko i najtańsze komponenty szybko się zużyją, rozregulują i sprawią, że jada do tej pracy będzie coraz mniej przyjemna, aż użytkownik rzuci ten rower w cholerę.. Myślę, że poziomem poniżej którego to nie ma sensu, jest chociażby Decathlonowy Elops Speed 900 - przy czym to też rodzaj kompromisu z zastrzeżeniem, że po jakimś czasie t tak wymienisz zużyte komponenty... https://www.decathlon.pl/p/rower-miejski-elops-speed-900/_/R-p-306287 Dokupić bagażnik, używać, a jak się zajedzie napęd, wymienić na nowy... na przykład 10-rzędowego Cuesa... Zaletą tego roweru jest nie najgorsza waga i przede wszystkim Decathlonowe pochodzenie z ich przyjazną polityką reklamacyjną. Edytowane Poniedziałek o 09:07 przez HSM Cytuj
ayf89261 Napisano Poniedziałek o 09:08 Autor Napisano Poniedziałek o 09:08 (edytowane) W takim razie co polecisz o wiele bardziej trwałego ? Te oponki nie są za cienkie przy takiej wadze? Nie będą boleć nadgarstki i nie "wyklepie" jeżdżąc po chodnikach ? Ten rower wygląda na bardziej sportowy. Gość ma 114 kg i taki wiek że średnio widzę go na tym rowerze. Edytowane Poniedziałek o 09:11 przez ayf89261 Cytuj
Greg1 Napisano Poniedziałek o 09:22 Napisano Poniedziałek o 09:22 Ten Elops Speed może mieć zbyt pochyloną/sportową pozycję na codzienne dojazdy do pracy. Lepszy byłby rower tego typu: Rower miejski długodystansowy Elops 500 wysoka rama ELOPS | Decathlon oczywiście osprzęt nie powala, hamulce v-brake, napęd 1x9 ale do miasta wystarcza i jest tanie w utzrymaniu 1 Cytuj
HSM Napisano Poniedziałek o 09:35 Napisano Poniedziałek o 09:35 Tego Elopsa 500 też chciałem zaproponować, więc mnie @Greg1 ubiegłeś 🙂 Jakby miał hamulce tarczowe, to już w ogóle byłoby dobrze..., ale nie wymagajmy wszystkiego 🙂 Cytuj
ayf89261 Napisano Poniedziałek o 09:40 Autor Napisano Poniedziałek o 09:40 A co sądzicie o ty Ch https://www.centrumrowerowe.pl/rower-trekkingowy-kross-trans-4-0-pd30290/?v_Id=161072 https://www.centrumrowerowe.pl/rower-trekkingowy-oxfeld-tr-7-pd41643/?v_Id=227116 https://www.centrumrowerowe.pl/rower-trekkingowy-r-raymon-tourray-3-0-pd31204/ Cytuj
chudzinki Napisano Poniedziałek o 10:23 Napisano Poniedziałek o 10:23 (edytowane) Ten Raymon kosztuje 2500 zł... i osprzętowo zdecydowanie wychodzi najlepiej, później Oxfeld. Oxfeld osprzętowo wychodzi najlepiej. 1 godzinę temu, ayf89261 napisał: Gość ma 114 kg i taki wiek że średnio widzę go na tym rowerze. A jesteś pewny, że rama męska może być? Edytowane Poniedziałek o 11:00 przez chudzinki 1 Cytuj
Greg1 Napisano Poniedziałek o 10:38 Napisano Poniedziałek o 10:38 Jak dla mnie Oxfeld wychodzi lepiej osprzętowo (napęd Altus/Alivio 3x9, hamulce Shimano mt200) niż Raymon (napęd Tourney/Acera 3x8, hamulce Tektro 275). No i jest tańszy choć moim zdaniem brzydzszy 2 Cytuj
ayf89261 Napisano Poniedziałek o 10:42 Autor Napisano Poniedziałek o 10:42 (edytowane) 23 minuty temu, chudzinki napisał: Ten Raymon kosztuje 2500 zł i osprzętowo zdecydowanie wychodzi najlepiej, później Oxfeld. A jesteś pewny, że rama męska może być? W sensie Rama mid była by lepsza? Tutaj Raymon ma rozmiar tylko 20,5 będzie git przy tym wzroście ? 9 minut temu, Greg1 napisał: Jak dla mnie Oxfeld wychodzi lepiej osprzętowo (napęd Altus/Alivio 3x9, hamulce Shimano mt200) niż Raymon (napęd Tourney/Acera 3x8, hamulce Tektro 275). No i jest tańszy choć moim zdaniem brzydzszy Jaki rozmiar ramy ? Wzrost 186 cm Waga 114 cm 20 czy 22 22 Chyba może być za duży z tego co widzę. Edytowane Poniedziałek o 10:47 przez ayf89261 Cytuj
Greg1 Napisano Poniedziałek o 10:51 Napisano Poniedziałek o 10:51 Raczej 20". Ta "pewna osoba" dla której poszukujesz roweru to Ty czy ktoś inny? Pytanie odnośnie męskiej ramy dotyczyło czy dla tego kogoś ważącego 114 kg, zapewne z pokaźnym brzuchem, nie byłaby lepsza niska rama, tzw. damka Cytuj
ayf89261 Napisano Poniedziałek o 10:54 Autor Napisano Poniedziałek o 10:54 (edytowane) Ok, dzięki. Nie to ktoś inny. Jest brzuch widoczny. Pewnie lepsza była by niższa rama. Wiek i Waga pewnie robią swoje. Zostać przy tym Oxfeld czy mógłbyś zaproponować coś lepszego od siebie ? Edytowane Poniedziałek o 10:56 przez ayf89261 Cytuj
chudzinki Napisano Poniedziałek o 11:00 Napisano Poniedziałek o 11:00 (edytowane) 55 minut temu, Greg1 napisał: Jak dla mnie Oxfeld wychodzi lepiej osprzętowo Oczywiście! Za dużo otwartych kart... 51 minut temu, ayf89261 napisał: W sensie Rama mid była by lepsza? Tutaj Raymon ma rozmiar tylko 20,5 będzie git przy tym wzroście ? @ayf89261, czy lepsza to nie wiem, ale może wygodniejsza. Musisz dopytać zainteresowanego. Z Raymonem się poprawiłem, a rozmiar pewnie by jeszcze przeszedł przy tym typie roweru. Edytowane Poniedziałek o 11:35 przez chudzinki Cytuj
HSM Napisano Poniedziałek o 11:22 Napisano Poniedziałek o 11:22 Jesteście Koledzy pewni, że te 17-18 kg kloce z atrapami ugninacza na przedzie i trzyblatową korbą z przodu (z czego pewnie będzie używany wyłącznie blat środkowy) to jest najlepsza propozycja do przyszłego użytkownika? Dalej optuję za tym Elopsem 500 zaproponowanym przez @Greg1, może rzeczywiście w wersji z obniżoną górną rurą... współczesny napęd 1x9 oświetlenie z dynama, bagażnik, błotniki i to 3-4 kg lżej... a że nie ma tarczówek... cóż, prościej i taniej, a użytkownik chyba i tak nie będzie się tym rowerem ścigał. Cytuj
Greg1 Napisano Poniedziałek o 11:23 Napisano Poniedziałek o 11:23 27 minut temu, ayf89261 napisał: Wiek i Waga pewnie robią swoje Bez przesady, połowa z nas tutaj na forum jest w okolicach lub po 50-tce. Skoro lepsza by była niska rama to wklej kilka przykładów a my ocenimy Cytuj
Greg1 Napisano Poniedziałek o 11:58 Napisano Poniedziałek o 11:58 33 minuty temu, HSM napisał: Jesteście Koledzy pewni, że te 17-18 kg kloce z atrapami ugninacza na przedzie i trzyblatową korbą z przodu (z czego pewnie będzie używany wyłącznie blat środkowy) to jest najlepsza propozycja do przyszłego użytkownika? Ja bym sobie takiego nie kupił ale autor wątku chce coś za 1500 zł a za taką kwotę niestety nie da się kupić nic sensownego. Też bym wolał tego Elopsa 500 z wysoką albo z niską ramą Rower miejski długodystansowy Elops 500 niska rama ELOPS | Decathlon Cytuj
Pablo59 Napisano Poniedziałek o 12:35 Napisano Poniedziałek o 12:35 Rower DELTA M 28 Touring Nexus 7S Rama 21 L granatowy - BMC-DE-CIT-28-029-00 - 17160741291 - Allegro.pl Może nie robić z 55 latka, nawet z nadwagą , osoby sprawnej inaczej ? No i dla odważnych opcja używek pozostaje. Cytuj
marvelo Napisano Poniedziałek o 14:24 Napisano Poniedziałek o 14:24 2 godziny temu, Greg1 napisał: Ja bym sobie takiego nie kupił ale autor wątku chce coś za 1500 zł a za taką kwotę niestety nie da się kupić nic sensownego. Da się: LAZARO AERO V1 MĘSKI 2024 Cytuj
ayf89261 Napisano Wtorek o 09:47 Autor Napisano Wtorek o 09:47 Nic już nie ogarniam z tego wątku kupa różny rowerów. Może ktoś wkleić link do dobrego roweru trekkingowego za 2000 zł ?Z BŁOTNIKAMI I BAGAŻNIKIEM ? W ramie odpowiadającej 186 cm ? Cytuj
Greg1 Napisano Wtorek o 10:03 Napisano Wtorek o 10:03 Już wkleiłem: W dniu 3.03.2025 o 10:22, Greg1 napisał: Ten Elops Speed może mieć zbyt pochyloną/sportową pozycję na codzienne dojazdy do pracy. Lepszy byłby rower tego typu: Rower miejski długodystansowy Elops 500 wysoka rama ELOPS | Decathlon oczywiście osprzęt nie powala, hamulce v-brake, napęd 1x9 ale do miasta wystarcza i jest tanie w utzrymaniu Ewentualnie jak ten brzuch zbyt duży to wersja z niską ramą: Rower miejski długodystansowy Elops 500 niska rama ELOPS | Decathlon Cytuj
ayf89261 Napisano Wtorek o 10:31 Autor Napisano Wtorek o 10:31 40 minut temu, chudzinki napisał: A czym on do tej pory jeździł? Dużo? Sporadycznie 2-5 razy w miesiącu po kila km. Jakeś 2 starsze rowery nawet za bardzo nie wiem jakie. @Greg1 to jest M, Przecież za małe. Cytuj
Greg1 Napisano Wtorek o 10:36 Napisano Wtorek o 10:36 (edytowane) Nie wysyłałem linku do rozmiaru tylko link do roweru. Rozmiar możesz sobie zmienić sam, może większy chwilowo niedostępny, może większych nie robią, nie wiem, zadzwoń i zapytaj Edytowane Wtorek o 10:39 przez Greg1 Cytuj
ayf89261 Napisano Wtorek o 10:39 Autor Napisano Wtorek o 10:39 Poza decathlonem to tego nigdzie nie ma . Cytuj
chudzinki Napisano Wtorek o 10:42 Napisano Wtorek o 10:42 8 minut temu, ayf89261 napisał: Sporadycznie 2-5 razy w miesiącu po kila km. To ja stawiam na Oxfelda. Wszystkie akcesoria w komplecie, jest jakiś uginacz żeby nie marudził, że za twardo. @Greg1, tam się, jakimś dziwnym trafem, rozmiarówka kończy na M 🙂. 1 Cytuj
Greg1 Napisano Wtorek o 10:47 Napisano Wtorek o 10:47 Może Decathlon nie przewiduje wyższych kobiet ale na pewno "męska" wersja występuje w większych rozmiarach. Ten Oxfeld też większy występuje tylko w "męskich" ramach, damska wersja, tak samo jak w Decu, maksymalnie 17" Rower trekkingowy damski OXFELD TR-7W | CentrumRowerowe.pl 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi