Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, poszukuj roweru trekkingowego dla pewnej osoby :

Mężczyzna 55 lat

Wzrost 186 cm 

Waga 114 cm

Musi mieć bagażnik i najlepiej błotniki 

Cena 1500 zł (można przekroczyć budżet o 200/300 zł jeśli warto do czegoś lepszego dorzucić)

Rower do dojazdów do pracy. Głównie chodniki i ścieżki rowerowe.  Jaki model możecie polecić ? Waga dosyć spora. Tak żeby w miarę komfortowo jeździć. Dla takiej osoby dobry będzie trekking czy może rower miejski też się nada ? 

Napisano (edytowane)

Obawiam się, że w tej cenie możesz kupić rower do odświętnej rekreacji, który swoimi kompromisami nie będzie drażnił, bo wyciąga się z piwnicy/garaży raz na ruski rok i tyle. Rower do codziennego tyrania (a tak rozumiem dojazdy do pracy) nie musi być super nowoczesny czy opakowany najnowszymi wynalazkami, ale za to z pewnością musi być trwały i niezawodny. Tanie rowery szybko i najtańsze komponenty szybko się zużyją, rozregulują i sprawią, że jada do tej pracy będzie coraz mniej przyjemna, aż użytkownik rzuci ten rower w cholerę..

Myślę, że poziomem poniżej którego to nie ma sensu, jest chociażby Decathlonowy Elops Speed 900 - przy czym to też rodzaj kompromisu z zastrzeżeniem, że po jakimś czasie t tak wymienisz zużyte komponenty...

https://www.decathlon.pl/p/rower-miejski-elops-speed-900/_/R-p-306287

Dokupić bagażnik, używać, a jak się zajedzie napęd, wymienić na nowy... na przykład 10-rzędowego Cuesa... Zaletą tego roweru jest nie najgorsza waga i przede wszystkim Decathlonowe pochodzenie z ich przyjazną polityką reklamacyjną.

Edytowane przez HSM
Napisano (edytowane)

W takim razie co polecisz o wiele bardziej trwałego  ? Te oponki nie są za cienkie przy takiej wadze? Nie będą boleć nadgarstki i nie "wyklepie" jeżdżąc po chodnikach ? 

Ten rower wygląda na bardziej sportowy. Gość ma 114 kg i taki wiek że średnio widzę go na tym rowerze.

Edytowane przez ayf89261
Napisano

Tego Elopsa 500 też chciałem zaproponować, więc mnie @Greg1 ubiegłeś 🙂 Jakby miał hamulce tarczowe, to już w ogóle byłoby dobrze..., ale nie wymagajmy wszystkiego 🙂

Napisano (edytowane)

Ten Raymon kosztuje 2500 zł...  i osprzętowo zdecydowanie wychodzi najlepiej, później Oxfeld.

Oxfeld osprzętowo wychodzi najlepiej.

1 godzinę temu, ayf89261 napisał:

Gość ma 114 kg i taki wiek że średnio widzę go na tym rowerze.

A jesteś pewny, że rama męska może być?

Edytowane przez chudzinki
  • +1 pomógł 1
Napisano

Jak dla mnie Oxfeld wychodzi lepiej osprzętowo (napęd Altus/Alivio 3x9, hamulce Shimano mt200) niż Raymon (napęd Tourney/Acera 3x8, hamulce Tektro 275). No i jest tańszy choć moim zdaniem brzydzszy

• +1 pomógł 2
Napisano (edytowane)
23 minuty temu, chudzinki napisał:

Ten Raymon kosztuje 2500 zł i osprzętowo zdecydowanie wychodzi najlepiej, później Oxfeld.

A jesteś pewny, że rama męska może być?

W sensie Rama mid była by lepsza?

Tutaj Raymon ma rozmiar tylko 20,5 będzie git przy tym wzroście ?

9 minut temu, Greg1 napisał:

Jak dla mnie Oxfeld wychodzi lepiej osprzętowo (napęd Altus/Alivio 3x9, hamulce Shimano mt200) niż Raymon (napęd Tourney/Acera 3x8, hamulce Tektro 275). No i jest tańszy choć moim zdaniem brzydzszy

Jaki rozmiar ramy ?

Wzrost 186 cm 

Waga 114 cm

20 czy 22

22 Chyba może być za duży z tego co widzę.

Edytowane przez ayf89261
Napisano

Raczej 20". Ta "pewna osoba" dla której poszukujesz roweru to Ty czy ktoś inny? Pytanie odnośnie męskiej ramy dotyczyło czy dla tego kogoś ważącego 114 kg, zapewne z pokaźnym brzuchem, nie byłaby lepsza niska rama, tzw. damka

Napisano (edytowane)

Ok, dzięki. Nie to ktoś inny. Jest brzuch widoczny. Pewnie lepsza była by niższa rama. Wiek i Waga pewnie robią swoje.

Zostać przy tym Oxfeld czy mógłbyś zaproponować coś lepszego od siebie ?

Edytowane przez ayf89261
Napisano (edytowane)
55 minut temu, Greg1 napisał:

Jak dla mnie Oxfeld wychodzi lepiej osprzętowo

Oczywiście! Za dużo otwartych kart...

51 minut temu, ayf89261 napisał:

W sensie Rama mid była by lepsza?

Tutaj Raymon ma rozmiar tylko 20,5 będzie git przy tym wzroście ?

@ayf89261, czy lepsza to nie wiem, ale może wygodniejsza. Musisz dopytać zainteresowanego.

Z Raymonem się poprawiłem, a rozmiar pewnie by jeszcze przeszedł przy tym typie roweru.

Edytowane przez chudzinki
Napisano

Jesteście Koledzy pewni, że te 17-18 kg kloce z atrapami ugninacza na przedzie i trzyblatową korbą z przodu (z czego pewnie będzie używany wyłącznie blat środkowy) to jest najlepsza propozycja do przyszłego użytkownika? 

Dalej optuję za tym Elopsem 500 zaproponowanym przez @Greg1, może rzeczywiście w wersji z obniżoną górną rurą... współczesny napęd 1x9 oświetlenie z dynama, bagażnik, błotniki i to 3-4 kg lżej... a że nie ma tarczówek... cóż, prościej i taniej,  a użytkownik chyba i tak nie będzie się tym rowerem ścigał.

Napisano
27 minut temu, ayf89261 napisał:

Wiek i Waga pewnie robią swoje

Bez przesady, połowa z nas tutaj na forum jest w okolicach lub po 50-tce. Skoro lepsza by była niska rama to wklej kilka przykładów a my ocenimy

Napisano
33 minuty temu, HSM napisał:

Jesteście Koledzy pewni, że te 17-18 kg kloce z atrapami ugninacza na przedzie i trzyblatową korbą z przodu (z czego pewnie będzie używany wyłącznie blat środkowy) to jest najlepsza propozycja do przyszłego użytkownika?

Ja bym sobie takiego nie kupił ale autor wątku chce coś za 1500 zł a za taką kwotę niestety nie da się kupić nic sensownego. Też bym wolał tego Elopsa 500 z wysoką albo z niską ramą

Rower miejski długodystansowy Elops 500 niska rama ELOPS | Decathlon

Napisano

Nic już nie ogarniam z tego wątku kupa różny rowerów. Może ktoś wkleić link do dobrego roweru trekkingowego  za 2000 zł ?Z BŁOTNIKAMI I BAGAŻNIKIEM ? W ramie odpowiadającej 186 cm ?

Napisano

Już wkleiłem:

W dniu 3.03.2025 o 10:22, Greg1 napisał:

Ten Elops Speed może mieć zbyt pochyloną/sportową pozycję na codzienne dojazdy do pracy. Lepszy byłby rower tego typu:

Rower miejski długodystansowy Elops 500 wysoka rama ELOPS | Decathlon

oczywiście osprzęt nie powala, hamulce v-brake, napęd 1x9 ale do miasta wystarcza i jest tanie w utzrymaniu

Ewentualnie jak ten brzuch zbyt duży to wersja z niską ramą:

Rower miejski długodystansowy Elops 500 niska rama ELOPS | Decathlon

Napisano
40 minut temu, chudzinki napisał:

A czym on do tej pory jeździł? Dużo? 

Sporadycznie 2-5 razy w miesiącu po kila km. Jakeś 2 starsze rowery nawet za bardzo nie wiem jakie. 

@Greg1 to jest M, Przecież  za małe.