ayf89261 Napisano wczoraj o 08:06 Napisano wczoraj o 08:06 Witam, poszukuj roweru trekkingowego dla pewnej osoby : Mężczyzna 55 lat Wzrost 186 cm Waga 114 cm Musi mieć bagażnik i najlepiej błotniki Cena 1500 zł (można przekroczyć budżet o 200/300 zł jeśli warto do czegoś lepszego dorzucić) Rower do dojazdów do pracy. Głównie chodniki i ścieżki rowerowe. Jaki model możecie polecić ? Waga dosyć spora. Tak żeby w miarę komfortowo jeździć. Dla takiej osoby dobry będzie trekking czy może rower miejski też się nada ? Cytuj
HSM Napisano wczoraj o 09:03 Napisano wczoraj o 09:03 (edytowane) Obawiam się, że w tej cenie możesz kupić rower do odświętnej rekreacji, który swoimi kompromisami nie będzie drażnił, bo wyciąga się z piwnicy/garaży raz na ruski rok i tyle. Rower do codziennego tyrania (a tak rozumiem dojazdy do pracy) nie musi być super nowoczesny czy opakowany najnowszymi wynalazkami, ale za to z pewnością musi być trwały i niezawodny. Tanie rowery szybko i najtańsze komponenty szybko się zużyją, rozregulują i sprawią, że jada do tej pracy będzie coraz mniej przyjemna, aż użytkownik rzuci ten rower w cholerę.. Myślę, że poziomem poniżej którego to nie ma sensu, jest chociażby Decathlonowy Elops Speed 900 - przy czym to też rodzaj kompromisu z zastrzeżeniem, że po jakimś czasie t tak wymienisz zużyte komponenty... https://www.decathlon.pl/p/rower-miejski-elops-speed-900/_/R-p-306287 Dokupić bagażnik, używać, a jak się zajedzie napęd, wymienić na nowy... na przykład 10-rzędowego Cuesa... Zaletą tego roweru jest nie najgorsza waga i przede wszystkim Decathlonowe pochodzenie z ich przyjazną polityką reklamacyjną. Edytowane wczoraj o 09:07 przez HSM Cytuj
ayf89261 Napisano wczoraj o 09:08 Autor Napisano wczoraj o 09:08 (edytowane) W takim razie co polecisz o wiele bardziej trwałego ? Te oponki nie są za cienkie przy takiej wadze? Nie będą boleć nadgarstki i nie "wyklepie" jeżdżąc po chodnikach ? Ten rower wygląda na bardziej sportowy. Gość ma 114 kg i taki wiek że średnio widzę go na tym rowerze. Edytowane wczoraj o 09:11 przez ayf89261 Cytuj
Greg1 Napisano wczoraj o 09:22 Napisano wczoraj o 09:22 Ten Elops Speed może mieć zbyt pochyloną/sportową pozycję na codzienne dojazdy do pracy. Lepszy byłby rower tego typu: Rower miejski długodystansowy Elops 500 wysoka rama ELOPS | Decathlon oczywiście osprzęt nie powala, hamulce v-brake, napęd 1x9 ale do miasta wystarcza i jest tanie w utzrymaniu 1 Cytuj
HSM Napisano wczoraj o 09:35 Napisano wczoraj o 09:35 Tego Elopsa 500 też chciałem zaproponować, więc mnie @Greg1 ubiegłeś 🙂 Jakby miał hamulce tarczowe, to już w ogóle byłoby dobrze..., ale nie wymagajmy wszystkiego 🙂 Cytuj
ayf89261 Napisano wczoraj o 09:40 Autor Napisano wczoraj o 09:40 A co sądzicie o ty Ch https://www.centrumrowerowe.pl/rower-trekkingowy-kross-trans-4-0-pd30290/?v_Id=161072 https://www.centrumrowerowe.pl/rower-trekkingowy-oxfeld-tr-7-pd41643/?v_Id=227116 https://www.centrumrowerowe.pl/rower-trekkingowy-r-raymon-tourray-3-0-pd31204/ Cytuj
chudzinki Napisano wczoraj o 10:23 Napisano wczoraj o 10:23 (edytowane) Ten Raymon kosztuje 2500 zł... i osprzętowo zdecydowanie wychodzi najlepiej, później Oxfeld. Oxfeld osprzętowo wychodzi najlepiej. 1 godzinę temu, ayf89261 napisał: Gość ma 114 kg i taki wiek że średnio widzę go na tym rowerze. A jesteś pewny, że rama męska może być? Edytowane 23 godziny temu przez chudzinki 1 Cytuj
Greg1 Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu Jak dla mnie Oxfeld wychodzi lepiej osprzętowo (napęd Altus/Alivio 3x9, hamulce Shimano mt200) niż Raymon (napęd Tourney/Acera 3x8, hamulce Tektro 275). No i jest tańszy choć moim zdaniem brzydzszy 2 Cytuj
ayf89261 Napisano 23 godziny temu Autor Napisano 23 godziny temu (edytowane) 23 minuty temu, chudzinki napisał: Ten Raymon kosztuje 2500 zł i osprzętowo zdecydowanie wychodzi najlepiej, później Oxfeld. A jesteś pewny, że rama męska może być? W sensie Rama mid była by lepsza? Tutaj Raymon ma rozmiar tylko 20,5 będzie git przy tym wzroście ? 9 minut temu, Greg1 napisał: Jak dla mnie Oxfeld wychodzi lepiej osprzętowo (napęd Altus/Alivio 3x9, hamulce Shimano mt200) niż Raymon (napęd Tourney/Acera 3x8, hamulce Tektro 275). No i jest tańszy choć moim zdaniem brzydzszy Jaki rozmiar ramy ? Wzrost 186 cm Waga 114 cm 20 czy 22 22 Chyba może być za duży z tego co widzę. Edytowane 23 godziny temu przez ayf89261 Cytuj
Greg1 Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu Raczej 20". Ta "pewna osoba" dla której poszukujesz roweru to Ty czy ktoś inny? Pytanie odnośnie męskiej ramy dotyczyło czy dla tego kogoś ważącego 114 kg, zapewne z pokaźnym brzuchem, nie byłaby lepsza niska rama, tzw. damka Cytuj
ayf89261 Napisano 23 godziny temu Autor Napisano 23 godziny temu (edytowane) Ok, dzięki. Nie to ktoś inny. Jest brzuch widoczny. Pewnie lepsza była by niższa rama. Wiek i Waga pewnie robią swoje. Zostać przy tym Oxfeld czy mógłbyś zaproponować coś lepszego od siebie ? Edytowane 23 godziny temu przez ayf89261 Cytuj
chudzinki Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu (edytowane) 55 minut temu, Greg1 napisał: Jak dla mnie Oxfeld wychodzi lepiej osprzętowo Oczywiście! Za dużo otwartych kart... 51 minut temu, ayf89261 napisał: W sensie Rama mid była by lepsza? Tutaj Raymon ma rozmiar tylko 20,5 będzie git przy tym wzroście ? @ayf89261, czy lepsza to nie wiem, ale może wygodniejsza. Musisz dopytać zainteresowanego. Z Raymonem się poprawiłem, a rozmiar pewnie by jeszcze przeszedł przy tym typie roweru. Edytowane 23 godziny temu przez chudzinki Cytuj
HSM Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu Jesteście Koledzy pewni, że te 17-18 kg kloce z atrapami ugninacza na przedzie i trzyblatową korbą z przodu (z czego pewnie będzie używany wyłącznie blat środkowy) to jest najlepsza propozycja do przyszłego użytkownika? Dalej optuję za tym Elopsem 500 zaproponowanym przez @Greg1, może rzeczywiście w wersji z obniżoną górną rurą... współczesny napęd 1x9 oświetlenie z dynama, bagażnik, błotniki i to 3-4 kg lżej... a że nie ma tarczówek... cóż, prościej i taniej, a użytkownik chyba i tak nie będzie się tym rowerem ścigał. Cytuj
Greg1 Napisano 23 godziny temu Napisano 23 godziny temu 27 minut temu, ayf89261 napisał: Wiek i Waga pewnie robią swoje Bez przesady, połowa z nas tutaj na forum jest w okolicach lub po 50-tce. Skoro lepsza by była niska rama to wklej kilka przykładów a my ocenimy Cytuj
Greg1 Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu 33 minuty temu, HSM napisał: Jesteście Koledzy pewni, że te 17-18 kg kloce z atrapami ugninacza na przedzie i trzyblatową korbą z przodu (z czego pewnie będzie używany wyłącznie blat środkowy) to jest najlepsza propozycja do przyszłego użytkownika? Ja bym sobie takiego nie kupił ale autor wątku chce coś za 1500 zł a za taką kwotę niestety nie da się kupić nic sensownego. Też bym wolał tego Elopsa 500 z wysoką albo z niską ramą Rower miejski długodystansowy Elops 500 niska rama ELOPS | Decathlon Cytuj
Pablo59 Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu Rower DELTA M 28 Touring Nexus 7S Rama 21 L granatowy - BMC-DE-CIT-28-029-00 - 17160741291 - Allegro.pl Może nie robić z 55 latka, nawet z nadwagą , osoby sprawnej inaczej ? No i dla odważnych opcja używek pozostaje. Cytuj
marvelo Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu 2 godziny temu, Greg1 napisał: Ja bym sobie takiego nie kupił ale autor wątku chce coś za 1500 zł a za taką kwotę niestety nie da się kupić nic sensownego. Da się: LAZARO AERO V1 MĘSKI 2024 Cytuj
ayf89261 Napisano 48 minut temu Autor Napisano 48 minut temu Nic już nie ogarniam z tego wątku kupa różny rowerów. Może ktoś wkleić link do dobrego roweru trekkingowego za 2000 zł ?Z BŁOTNIKAMI I BAGAŻNIKIEM ? W ramie odpowiadającej 186 cm ? Cytuj
Greg1 Napisano 32 minuty temu Napisano 32 minuty temu Już wkleiłem: W dniu 3.03.2025 o 10:22, Greg1 napisał: Ten Elops Speed może mieć zbyt pochyloną/sportową pozycję na codzienne dojazdy do pracy. Lepszy byłby rower tego typu: Rower miejski długodystansowy Elops 500 wysoka rama ELOPS | Decathlon oczywiście osprzęt nie powala, hamulce v-brake, napęd 1x9 ale do miasta wystarcza i jest tanie w utzrymaniu Ewentualnie jak ten brzuch zbyt duży to wersja z niską ramą: Rower miejski długodystansowy Elops 500 niska rama ELOPS | Decathlon Cytuj
ayf89261 Napisano 4 minuty temu Autor Napisano 4 minuty temu 40 minut temu, chudzinki napisał: A czym on do tej pory jeździł? Dużo? Sporadycznie 2-5 razy w miesiącu po kila km. Jakeś 2 starsze rowery nawet za bardzo nie wiem jakie. @Greg1 to jest M, Przecież za małe. Cytuj
Greg1 Napisano teraz Napisano teraz Nie wysyłałem linku do rozmiaru tylko link do roweru, rozmiar możesz sobie zmienić sam... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi