Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam  mam rower romet special laura w rowerze wolnobieg jest uszkodzony najmniejsza zębatka jest pęknięta i przeskakuje na gwincie jest ona 14-22t i moje pytanie brzmi czy moge wymienić ten uszkodzony wolnobieg na nowy 14-28t bo znalazłem promocje a przerzutka jaką mam to favorit jest w bardzo dobrym stanie tylko czy obsłuży większy wolnobieg .Jeżeli tak to jak dobrać odpowiednią długość łańcucha bo jak rozumiem nowy łańcuch musi byc dłuższy.Pozdrawiam

Napisano
Cytat

a przerzutka jaką mam to favorit jest w bardzo dobrym stanie tylko czy obsłuży większy wolnobieg

To ty wiesz co masz, nie widzę problemu ze znalezieniem danych technicznych przerzutki (tzn. nie ma problemu u normalnego producenta)

Cytat

Jeżeli tak to jak dobrać odpowiednią długość łańcucha bo jak rozumiem nowy łańcuch musi byc dłuższy.

Kupujesz łańcuch, zakładasz na rower i skracasz ile potrzeba.

Napisano (edytowane)

Laura zapewne miała 6 biegowy wolnobieg. Z praktyki wolnobiegi 7 rzędowe wchodza bez problemu, 8 rzędowe zwykle też ale tu już bywa trochę ciasno.

Nie testowałem ich z Favoritami więc nie mogę potwierdzić, czy ogarną większy zakres zębów. Unikał bym wolnobiegów z dużą zębatką większą od 28 (tzw. megarange). Który to model Favorita? Klasyczny pantograf czy tzw. szuflada? 

Jeśli taką:

image.png.ffc08782112ef9baa2fecc4c7bac9885.png

to obsługuje prawdopodobnie największą zębatkę 28z i ma zakres 24z

https://www.disraeligears.co.uk/site/favorit_special_derailleur_3rd_style.html 

Ilość biegów nie ma znaczenia, bo masz prawie na pewno manetkę bezstopniową (cierną)

Długość łańcucha możesz dobrać wg instrukcji Shimano albo wg starych instrukcji Rometa:

https://mslonik.pl/rowery/rowery-romet/706-rowery-instrukcja-obslugi

Edytowane przez Garlock