Robert1986 Napisano Poniedziałek o 05:58 Napisano Poniedziałek o 05:58 Witam mam rower romet special laura w rowerze wolnobieg jest uszkodzony najmniejsza zębatka jest pęknięta i przeskakuje na gwincie jest ona 14-22t i moje pytanie brzmi czy moge wymienić ten uszkodzony wolnobieg na nowy 14-28t bo znalazłem promocje a przerzutka jaką mam to favorit jest w bardzo dobrym stanie tylko czy obsłuży większy wolnobieg .Jeżeli tak to jak dobrać odpowiednią długość łańcucha bo jak rozumiem nowy łańcuch musi byc dłuższy.Pozdrawiam Cytuj
Mihau_ Napisano Poniedziałek o 07:16 Napisano Poniedziałek o 07:16 Cytat a przerzutka jaką mam to favorit jest w bardzo dobrym stanie tylko czy obsłuży większy wolnobieg To ty wiesz co masz, nie widzę problemu ze znalezieniem danych technicznych przerzutki (tzn. nie ma problemu u normalnego producenta) Cytat Jeżeli tak to jak dobrać odpowiednią długość łańcucha bo jak rozumiem nowy łańcuch musi byc dłuższy. Kupujesz łańcuch, zakładasz na rower i skracasz ile potrzeba. Cytuj
Robert1986 Napisano Poniedziałek o 07:47 Autor Napisano Poniedziałek o 07:47 szukałem danych technicznych ale ta przerzutka ma ponad 30 lat i nic nie znalazłem Cytuj
Garlock Napisano Poniedziałek o 08:21 Napisano Poniedziałek o 08:21 (edytowane) Laura zapewne miała 6 biegowy wolnobieg. Z praktyki wolnobiegi 7 rzędowe wchodza bez problemu, 8 rzędowe zwykle też ale tu już bywa trochę ciasno. Nie testowałem ich z Favoritami więc nie mogę potwierdzić, czy ogarną większy zakres zębów. Unikał bym wolnobiegów z dużą zębatką większą od 28 (tzw. megarange). Który to model Favorita? Klasyczny pantograf czy tzw. szuflada? Jeśli taką: to obsługuje prawdopodobnie największą zębatkę 28z i ma zakres 24z https://www.disraeligears.co.uk/site/favorit_special_derailleur_3rd_style.html Ilość biegów nie ma znaczenia, bo masz prawie na pewno manetkę bezstopniową (cierną) Długość łańcucha możesz dobrać wg instrukcji Shimano albo wg starych instrukcji Rometa: https://mslonik.pl/rowery/rowery-romet/706-rowery-instrukcja-obslugi Edytowane Poniedziałek o 08:55 przez Garlock Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi