Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na pewno lepiej brać koryaka niż podstawowy model t-x (ten co pokazywałem w porównaniu do limoteca) ze względu na liczbę elementów zapobiegających obrotowi siodła (3 vs 2). Ale wyższe modele t-x mają ich 5 jak w bike yoke i całość ulepiona ze "szlachetniejszego" sopu 70xx. Podstawowy t-x jak i koryaki to 6061 (anoda słabsza).

• +1 pomógł 2
Napisano
13 godzin temu, Dokumosa napisał:

Na pewno lepiej brać koryaka niż podstawowy model t-x (ten co pokazywałem w porównaniu do limoteca) ze względu na liczbę elementów zapobiegających obrotowi siodła (3 vs 2). Ale wyższe modele t-x mają ich 5 jak w bike yoke i całość ulepiona ze "szlachetniejszego" sopu 70xx. Podstawowy t-x jak i koryaki to 6061 (anoda słabsza).

Które modele z Tranz-x są tymi modelami premium? Czy wyznacznikiem jest właśnie alu serii 7000? Patrząc na portfolio:

https://tranzx.com/product_10_dropper_post.html

Czy cyferki po JD-YSP decydują rosnąc o rosnącej klasie sztycy?

Napisano

Nie wiem. Zwykle jak zamierzam jakąś sztycę nabyć to obczajam manual serwisowy albo chociaż service kity do tego konkretnego modelu i na ich podstawie coś tam jestem w stanie wywnioskować ;)

Co do alu to na stopach 70xx anoda jest trwalsza.

• +1 pomógł 1
  • 3 tygodnie później...
Napisano

@chudzinki I jak, sztyca doszła? Jakie wrażenia - czy to do podmiany w Livie na większy skok?

Głównym pytaniem jest czy zaglądałeś może do środka, czy rzeczywiście są tam te 3 prowadnice jak  w większości filmów, zdjęć i ofert:

image.thumb.png.71ef66e3c435ef6b0dbc05ac63d73471.png

Bo wpadło mi w oko coś takiego również i się zastanawiam czy nie "zoptymalizowali produktu"?

image.thumb.png.81da3889c21e4e7b32d42122290d3041.png

Napisano

@wr81, Ty za dużo się domyślasz 😃.

Tak, docelowo do Liv, bo z pomiarów powinna spasować. Jeżeli nie to będzie zapas dla mnie. W tej cenie nie warto było nie skorzystać...

Niestety, nie zaglądałem, ba!, nawet nie odpakowałem... Jak Ci zależy to w weekend mogę zerknąć.

Napisano

:) Pamiętam z konfiguracji Liva że w porównaniu do Transa w  rozm. M miał właśnie większy skok zawieszenia a mniejszy droppera...

Nie mogę właśnie namierzyć żadnych manuali serwisowych , w filmach na youtube jest ta wersja z 3 prowadnicami, ale to nagrane ładnych kilka lat temu..

Podejrzewam że ta wersja z 2 plastikowymi prowadnicami może być do sztycy niższej serii - LT ale konsekwentnie opisują ją w kilku miejscach jako Koryak..

Napisano

Jakiś czas temu pomyślałem sobie o dropperze w swoim rowerze. Wczoraj poczyniłem pierwszy krok i zapytałem kolegi z forum co wstawił do swojej Sensy - był to dropper OneUp. Mówię no dobra, gdzieś te Oneup'y się przewijają w internetach, dozbieram i kupie. A dzisiaj patrzę na ten wątek, ~70 euro? I to działa, można z tym jeździć? Biorę w ciemno, nawet gdyby miała tylko rok wytrzymać :) 

Napisano
9 godzin temu, wr81 napisał:

Podejrzewam że ta wersja z 2 plastikowymi prowadnicami może być do sztycy niższej serii - LT

Sprawdzę Ci w weekend 😉.

@martinnoo, @dokumosa napisał, że "bebechy ma dokładnie jak swego czasu popularny Brand-X Ascend", a na takich jeżdżę i problemów żadnych nie mam. Poza luzem "obrotowym", ale mnie to w ogóle nie przeszkadza.

• +1 pomógł 2
Napisano

Luz obrotowy od nowości, od pierwszego użycia miałem w Treku w zwykłym Calibrze i tak samo kolega w wersji Pro. Więc dla mnie to jakby normalka i tak jak piszesz, w niczym to nie przeszkadzało.

Dzięki Ci królu złoty za podlinkowanie tego 👊

Napisano (edytowane)

@chudzinki dzięki za sprawdzenie. One są czarne i plastikowe jak na tym zdjęciu service kitu?  Za to wydają się szersze niż te 3 złote (mosiężne??) w starszej wersji

Niestety nie pierwszy przypadek że produkt się zmienia z czasem a człowiek ogląda filmiki i recenzje sprzed kilu lat... podobna sytuacja z nerkami evoca, teraz jest nowa wersja hip pack pro a w necie 99% infomacji o pierwotnej wersji sprzed kilu lat. 

Co do sztycy chyba raczej odpuszczę bo i tak ze względu na długość bardziej pasowałaby mi 120mm (też miałoby być dla syna jakby co to  ew. dla mnie na rezerwę ;))

Edytowane przez wr81
Napisano
Cytat

One są czarne i plastikowe jak na tym zdjęciu service kitu? 

Czarne, ale czy plastikowe to nie wiem... 

Mam nadzieję, że nie 🙂

Za to jest bardzo fajne mocowanie linki, ciekawe tylko czy trwałe... 

20250322_134152.jpg