Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Poszukuję roweru dla syna na poziomie 9. Planuję wydać około 2000 zł, aczkolwiek lekkie przekroczenie budżetu nie stanowi problemu. 

Rower ma być dość uniwersalny, ale ciężki teren raczej w grę nie wchodzi. Co najwyżej przejażdżki po leśnych ścieżkach.

Na chwilę obecną moim faworytem jest Kross Level Jr 3.0. Co prawda ten model nie jest już w ofercie, jednak tu i ówdzie można go znaleźć w okolicach 2000 zł. Przekonują mnie w tym rowerze hamulce tarczowe oraz napęd 1x9 Alivio. Następca to już koszt 2500 wzwyż.

Czy w podobnej cenie jest możliwość znaleźć coś lepszego? Myślałem jeszcze o Romet Rambler Dirt, jednak 3x7 Tourney mnie trochę odstraszają. 

Pozdrawiam,

Wojciech 

Napisano

Żaden z proponowanych nie ma hamulców tarczowych. Nie ukrywam, że było to jedno z kryteriów, jakimi się kierowałem przy poszukiwaniu roweru. Zdaję sobie sprawę, że low-endowe hamulce tarczowe będą gorsze od dobry v-brake. Jednak czy w zakładanym budżecie można mówić o dobrych v-brake?

Napisano

KUbikes ma, ale wg mnie najważniejszym kryterium dla przeciętnego dzieciaka jest najniższa waga w założonym budżecie i osprzęt w miarę przystosowany do jego ciała. 

Napisano
9 godzin temu, wrozansk napisał:

Żaden z proponowanych nie ma hamulców tarczowych.

Oczywiście, hamulce tarczowe w rowerze dla dziecka to bezsens. To mówi ojciec dwójki z dwoma Wahoo.

Napisano

Odpuść hamulce tarczowe, bo vbrake w zupełności wystarczy do takiej jazdy jak przewidujesz. Zaletą ich jest przede wszystkim waga, a zahamują bez problemu 🙂 

Napisano

Ok, dziękuję za cenne wskazówki.

Przeglądając polecone w tym temacie rowery, na chwilę obecną rozgrywka toczy się między Trek Wahoo a Superior F.L.Y. Czy jest między nimi jakaś zasadnicza różnica, czy raczej rozbieżności w specyfikacji są kosmetyczne?

Napisano

Superior jest na lepszym osprzęcie, ale z wagą i zakresem wzrostu na stronie się gubią. Nie licz, że wystarczy do 165 cm. Trek nie chwali się wagą i już nie pamiętam ile realnie waży- trzeba poszukać w testach jak gdzieś są. 

Możesz też zerknąć na rower marki Amulet, który będzie tańszy niż wyżej wspomniane, a też będzie w miarę lekki. Chyba poniżej 10kg z tego co pamiętam.