Dibua Napisano Piątek o 17:58 Autor Napisano Piątek o 17:58 Problem solved! Dziś się zorientowałem, że mi się porąbał mój wzrost, mam 177,5 a nie 176 Przejechałem się w Decathlonie na M i L modelem Touring 520 i ewidentnie lepiej się czuję na L - dzięki dla chłopaka z działu rowerowego Sosnowiec, złożył dla mnie M'kę. Jezu, gorzej niż baba wybierająca sukienkę... Cytuj
Miro1970 Napisano Sobota o 18:34 Napisano Sobota o 18:34 Pamiętaj o jeszcze jednej rzeczy kluczowej - kierownica i jej wysięg. Na przykład jest kierownica Ergotec, która ma taką geometrię, że chwyty są równo z osią rury sterowej, mimo sporego gięcia turystycznego ok. 16 stopni do tyłu. Więc ta kiera wydłuża rower w porównaniu do typowej kiery o plus minus rozmiar. Założysz ją do Decathlonowej 900 M, to masz pozycję jak co najmniej na L. Chodzi o wysięg, nie o wzrost/stack. Oczywiście wysięg trzeba potem wyrównać stackiem, czyli mostkiem. Do tego taka kiera daje większe obciążenie na przednie koło, więc trzeba przemyśleć rozkład bagażu w trasie, czyli np. tylko woda z przodu, a większy ciężar pod ramą lub z tyłu itd. Ja, odkąd się wkręciłem w jazdę rowerem, nawet sobie nie wyobrażam kupić gotowca. Zawsze rama, potem analiza kątów, komponentów itd. Potem składanie pod potrzeby. Chciałem kupić te ramę kiedyś, o której wspominasz na początku tematu, mam prawie identyczne rozmiary ciała. Brałbym bezdyskusyjnie M, tam jest kąt główki 71.5, co pozwala dać mostki od powiedzmy na upartego 80 do 120. Realne 80-120 jako wysięg po uwzględnieniu kąta główki. Do tego dochodzi możliwość modyfikacji kierownicą, jej kątem, wzniosem it'd. Możesz perfekcyjnie ustawić ten rower pod siebie. Rozstaw osi jest idealny do szeroko rozumianej turystyki. A jeśli chodzi o kąt główki, to jeśli preferujesz bardziej szutry, leśne ścieżki - to z przodu opona większą o 5 mm, wtedy delikatnie wypłaszczasz kąt główki i jednocześnie poprawiasz amortyzację. Jest jeden minus tej ramy, bardzo długie tylne widełki. To ogranicza odrobinę zwrotność, ale dedykuje do sakw tylnych. Ja bym na Twoim miejscu się tym nie martwił. Sam bym kupił te ramę, była już w koszyku (bo jeżdżę głównie wycieczkowo, zwiedzająco i mam 54 lata), ale jakoś tak polubiłem irracjonalnie ramy stalowe. Cytuj
Dibua Napisano Sobota o 21:27 Autor Napisano Sobota o 21:27 (edytowane) Wiesz co, ale ja się przejechałem na Touringu 520, który ma tę samą ramę i M mi nie leży. Kolana wydają mi się za blisko kierownicy, no po prostu za mały dla mnie, L leży idealnie. Dziś nawet podjechałem ponownie z sakwami sprawdzić, czy pasują haki, bo już nawet do tego się przyczepiłem, czy aby nie za grube te rurki w Decathlonie. Otóż nie, są idealne, grube na 12 mm, haki Crosso i Sport Arsenal wchodzą idealnie, zmieści się może taśma izolacyjna dla spokojności. Aktualnie przyczepiłbym się do tego, że w L z przodu jest jakaś korba Miranda, ale już nie znajduję więcej minusów, więc o ile nie wskoczy jakaś promocja na wiosnę, to po prostu wezmę sobie na 10 rat, a staruszka Kellysa puszczę na olx Jak sobie liczę, to pewnie zmieściłbym się w tej cenie z palcem w nosie i miał z przodu taką korbę, jak chcę, ale po prostu nie chce mi się dłubać. I tak coś pewnie zmienię za 2-3 lata, na razie wezmę gotowy produkt. Z samej Twojej i niektórych poprzedników wynika, że mam spore braki w wiedzy i samodzielne budowanie roweru kosztowałoby mnie sporo nerwów i pomyłek. Jedno mnie zastanawia: czy ta rama ma suport z gwintem BSA? W sensie takim ptak, że nigdzie nie ma info, czy ta korba Miranda jest na kwadrat czy Hollowtech, a co za tym idzie jaki ma suport i czy go zmienię w przyszłości. Edytowane Sobota o 21:28 przez Dibua literówka Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi