Dzieni Napisano Sobota o 14:18 Napisano Sobota o 14:18 Kilka lat temu kupiłem pierwszy "dorosły" rower - zachowawczo poszedłem w crossa z uginaczem i postanowiłem sobie, że zmienię widelec na sztywny, jeżeli amortyzator przez większość czasu będzie zablokowany. W tym sezonie chciałem zrealizować to postanowienie :D. Pacjent: Romet Orkan 5M 2022. Fabrycznie założony SR Suntour NEX DS HLO - axle-to-crown 480 mm, skok 63 mm. Rura 1 1/8", hamulce tarczowe. U majfrendów znalazłem sztywny widelec marki Bucklos z axle-to-crown 468 mm - czyli tyle, ile obecnie po odjęciu sagu. Wspaniale! Niestety, odebrałem paczkę wczoraj i realna długość to 440 mm... Teoretycznie jasna sprawa - negatywna recenzja i zwrot. Problem w tym, że za bardzo nie ma alternatywy. Inne aluminiowe widelce również mają maks. 440. Modele, które spełniają wymagania (np. Force 14615) przestały być dostępne. Może jakiś chiński karbon by się znalazł, ale nie chcę ryzykować. W związku z tym rozważam zostawienie tego krótszego widelca. Czy ma to w ogóle sens? Czy geometria się nie zepsuje? Cytuj
leejoonidas Napisano Sobota o 15:25 Napisano Sobota o 15:25 (edytowane) Można przedłużyć jeszcze o kilka centymetrów AC przez adapter dolnej bieżni łożyska (zdjęcie poniżej), tylko że dolne łożysko musi być maszynowe z kątem 45 stopni, następny sposób to wymiana sterów na stery konwersyjne, czyli na stery typu ZS44/EC44, dzięki temu będziesz mógł założyć widelec z rurą taperowaną lub prostą, lub zastosować oba sposoby i dzięki temu zyskasz do 2,5cm. Edytowane Sobota o 15:30 przez leejoonidas 1 Cytuj
Dzieni Napisano Sobota o 16:53 Autor Napisano Sobota o 16:53 (edytowane) @szczupak56 o, i to jest rozwiązanie. Przegapiłem, bo na polskiej stronie Mosso w ogóle nie ma takiego modelu :). Prawdopodobnie pójdę w tym kierunku, dzięki. A zakładając - choćby hipotetycznie - pozostanie przy tym widelcu 440... Czy uzyskana geometria byłaby takim fitnessem domowej roboty, czy ryzykuję stworzeniem trudnej do prowadzenia pokraki? Bo też nie jestem uparty na to, by zachować tę geometrię 1:1. Jeżdżę głównie po mieście, więc może takie "uzwinnienie" roweru wyszłoby mi na dobre. Edytowane Sobota o 16:59 przez Dzieni Cytuj
Dokumosa Napisano Sobota o 17:39 Napisano Sobota o 17:39 Oddaj im to i kup z PL dystrybucji np.: Widelec FORCE MTB 29“ ALU DISC czarny - Biostern Cytuj
Dzieni Napisano Sobota o 17:53 Autor Napisano Sobota o 17:53 @Dokumosa brak w magazynie. Generalnie te bardziej markowe które googlowałem kiedyś, jak np. Mosso M3 Pro, są już totalnie wyprzedane. Stąd moje zaskoczenie, że jest jeszcze M5L - dostępny dosłownie w jednym polskim sklepie i gdzieś u majfrendów. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi