aneczkakuleczka Napisano wczoraj o 13:50 Napisano wczoraj o 13:50 (edytowane) Hej, planuję na tę wiosnę kupić rower. Już się naczytałam, że na moje trasy (leśna ścieżka, asfalt do max 100km, polne drogi, miasto) najlepszy będzie rower crossowy i wybrałam parę polecanych modeli. Jednak totalnie się na tym nie znam i nie wiem, który z nich będzie najlepszy 😅 Proszę doradźcie coś 🥰 Modele: Rower crossowy damski ROMET Orkan D Lite Rower crossowy OXFELD CR-3 Rower crossowy damski ROMET Orkan 4 D Lite Rower crossowy damski KROSS Evado 4.0 Rower crossowy ROMET Orkan 5 M Jeżeli polecacie coś lepszego w tej cenie (do 2000zł jednak wolałabym w 1500zł się zmieścić) to chętnie poczytam Edytowane wczoraj o 13:52 przez aneczkakuleczka Cytuj
Turysta05 Napisano wczoraj o 15:20 Napisano wczoraj o 15:20 Który z tych rowerów "najlepszy"😄 to Ci nie podpowiem, bo takiego nie mam, ale dam radę do wyboru: jeżeli preferujesz leśne ścieżki, a asfalt to tylko dojazdówki (tak jak Ja😉), to możliwość założenia opon 2,1...2,25 calowych jest istotna, wtedy trzeba też mieć hamulce tarczowe. W mojej opinii tarczowe przy mokrej pogodzie są wyraźnie lepsze. Jeżdżę ze znajomymi, którzy mają wąskie opony i jesienią gdy błoto i liście, albo zimą gdy trochę śniegu, musimy rezygnować z lasu, pozostają twarde ścieżki rowerowe. A nawet latem, gdy suchy pasek, to jest trudniej niż śnieg zimą. To mój rower, taki naprawdę tani, który sobie "dostroiłem" wg. potrzeb, błotniki nieodzowne! Cytuj
TheJW Napisano wczoraj o 15:21 Napisano wczoraj o 15:21 (edytowane) Zobacz Kands Canavaro 2024. Kupiłem pół roku temu mamie na urodziny i nie było się do czego przyczepić, naprawdę dobrze skonfigurowany i złożony rower. https://sportamg.pl/pl/p/Rower-Crossowy-mtb-KANDS-Canavaro-28-hydraulika19-2024-czarno-niebieski-2024-/1552 Pewnie gdzieś znajdziesz taniej jak poszukasz. Tylko zwróć uwagę na rozmiar, bo nie podałaś wzrostu, a ten podlinkowany to 19". Edytowane wczoraj o 15:24 przez TheJW Cytuj
aneczkakuleczka Napisano wczoraj o 16:30 Autor Napisano wczoraj o 16:30 Godzinę temu, Turysta05 napisał: To mój rower, taki naprawdę tani, który sobie "dostroiłem" wg. potrzeb, błotniki nieodzowne! Ooo, a jaki to model? 😄 I jak go sobie "dostroiłeś"? 😄 Godzinę temu, TheJW napisał: Tylko zwróć uwagę na rozmiar, bo nie podałaś wzrostu, a ten podlinkowany to 19". 178cm i 72kg Cytuj
chrismel Napisano wczoraj o 16:51 Napisano wczoraj o 16:51 (edytowane) 3 godziny temu, aneczkakuleczka napisał: asfalt do max 100km Czyli sporo jeździsz. Optymalnym wyborem byłby rower z napędem 1x11 lub 1x12 (Shimano, SRAM) bez przedniego amortyzatora (albo raczej tego czegoś co go udaje w tanich modelach). Oczywiście z możliwością montażu błotników, ewentualnie bagażnika ale jak nie robisz wypraw wielodniowych można się bez niego obyć. Z tym że budżet musiałabyś przemnożyć przez minimum 2. Z drugiej strony to wydatek na długie lata. Za kwotę którą zakładasz kupisz tylko kawał ciężkiego złomu na byle jakich podzespołach. Przyjemność z jazdy żadna czyli zmarnowane pieniądze. Poniżej przykład jak powinien wyglądać rower w który powinnaś celować: Tak na marginesie. Ludzie kupują te do niczego niepotrzebne atrapy amortyzatorów a później zakładają takie tematy: https://www.forumrowerowe.org/topic/273099-sztywny-widelec-wymiana-w-rowerze-crossowym-obniżenie-axle-to-crown-o-25-cm/ Edytowane wczoraj o 17:02 przez chrismel Cytuj
aneczkakuleczka Napisano wczoraj o 17:26 Autor Napisano wczoraj o 17:26 Cytat bez przedniego amortyzatora No właśnie się naczytałam, że na drogi którymi chcę jeździć gravele odpadają bo najmniejszy krawężnik i będę obolała 😢 dlatego pomyślałam, że jakiś tani cross z amortyzacją będzie dobry. A co to za model roweru na zdjęciu? Cytuj
Turysta05 Napisano wczoraj o 18:30 Napisano wczoraj o 18:30 (edytowane) @aneczkakuleczka ten biały rower to taki marketowiec sprzed kilku lat, teraz nie kupisz ale są dziesiątki podobnych. Taki kupiłem: Szerokie opony już były, ale błotniki, bagażnik, wygodne siodełko, wygodna wysoka kierownica, i inne... to już "własnymi rencami"😂 Trzeba rozważyć, ile potrafimy samodzielnie..., albo czy "osobisty mężczyzna" ma smykałkę..😄. Tu się zgadzam z przedmówcą @chrismel, że amortyzowany widelec nie jest taki niezbędny, bo przejeździłem tak całe młode lata, ale teraz stałem się wygodny i używam sprężynowców😂😂, a jeszcze wymieniłem na naprawdę wygodny (i lekki👍) pneumatyczny, w drugim ciężkim elektryku: https://www.forumrowerowe.org/topic/272436-amortyzator-przedni-nanlio-x7-pro-140120-z-aliexpres/?do=findComment&comment=2514705 ..za niewielkie pieniądze, a wygoda jest👍 Edytowane wczoraj o 18:32 przez Turysta05 Cytuj
Wojcio Napisano wczoraj o 18:35 Napisano wczoraj o 18:35 Na obrazku Canyon Roadlite - lekki, śmigły ale na wąskich oponach - na dobry asfalt i równe ścieżki, niestety od 4000. Nie demonizujmy sztywnych widelców - mam i nie jestem obolały. Żona to ma nawet dwa. Roadlite z oponą 30 mm jest jednak bardziej "szosą z prostą kierownicą" niż gravelem. Ale już coś z oponą 45mm to i przy sztywnym widelcu nadaje się do jazdy w terenie, jeśli nie jest ob bardzo korzenisto kamienisty. Widelce amortyzowane w tanich rowerach to ciężarne uginacze. Żona ma między innymi taki rower https://www.decathlon.pl/p/rower-miejski-dlugodystansowy-elops-500-niska-rama/_/R-p-305054?mc=8601841 . Dość lekki, wyposażony i OK. Fabryczne opony są szybkie, obecnie ma zmienione na szersze (45mm) dla wygody). 45mm to już maks i trzeba kombinować z mocowaniem błotnika. Cytuj
chrismel Napisano wczoraj o 19:07 Napisano wczoraj o 19:07 Godzinę temu, aneczkakuleczka napisał: No właśnie się naczytałam, że na drogi którymi chcę jeździć gravele odpadają bo najmniejszy krawężnik i będę obolała Naucz się uginać ręce a nie jeździć na zablokowanych łokciach jak większość. Moja koleżanka która dobija teraz do 70-ki cały życie jeździła na takich klocach jaki planujesz kupić. Potem przejechała się na moim gravelu na szosowych oponach. Bardzo szybko stała się właścicielką takowego. Teraz jak jej proponuję "stówkę" nigdy nie słyszę że to daleko tylko czemu nie, wypijemy kawkę a potem zapraszam na obiad do mnie. Czyli stówka przed obiadem Kup coś lekkiego, na szybkich oponach. Zadbaj o strój żeby nic nie łopotało. Czyli powalcz o każdy Wat. Zobaczysz jak można lekko i przyjemnie jechać. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi