Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

W końcu zdecydowałem sie na konkretny model czyli Crusis 10.10.  Jak już sie zdecydowałem to ktos namieszał mi w głowie i znowu mam zagwozdke. bateria 720 czy 900 wh ? mam 88 kg wzrostu 183. Na rowerze zwykłym jeżdżę od zawsze. Dla mnie sezon to od kwietnia do max pażdziernik. Na zwykłym rowerze robie około 2000 km rocznie. Tyle samo na elektryku hardtailu , który sobie sam zmontowałem. Dodam , że elektryka używalem  również na płaskim terenie do szybkiego przemieszczania sie od punktu a do b. Generalnie mieszkam na terenie nizinnym i wyprawa w góry to max. 6 razy w roku.  Mam już niestety 59 lat i ostatnio doszedłem do wniosku , że trza by sobie nieco ulżyć i kupić oryginalny rower z pełną amortyzacją. Pełną grupę XT mam w swoim klasyku i na tym mi zależy to bo dla mnie dalej rower pierwszego wyboru. Trochę się nagadałem aby przybliżyć profil mojego jeżdżenia. Jak góry to raczej Beskidy. Nie lubię iść na łatwiznę i mam dalej mocne nogi ( w rozumieniu amatorskim ). Założyłem sobie przedział cenowy do 15000 zł. Teraz pytanie:   czy faktycznie potrzebuję aku 900 zamiast 720. Do tej pory miałem baterie 625 i starczało na wszystko przy silniku bafanga w tylnym kole. Dodatkowo  tak sie składa , że na 900-tkę musiałbym czekać do kwietnia ( produkcja ruszy w marcu ) a 720 są jeszcze dostępne. Co sądzicie ?

Napisano

Większy, to większy ciężar, a także cena. Wszystko zależy ile zamierzasz kilometrów dziennie przejeżdżać? Mi dotychczas wystarczył 360 Wh w trekkingu.

Napisano

A ja odwrotnie. Po 60 kupiłem elektryka by mnie wspomagał na podjazdach, 400Wh wystarcza mi bez problemu na 150 km , a raczej więcej niż 100 w jednym dniu nie wysiedzę na siodełku. A argument że "większa nie zaszkodzi" do mnie nie przemawia - im większa tym cięższa.

• +1 pomógł 1
Napisano

Ale mowa o Beskidach a nie jeździe trekkingiem po parku.

Piszesz że masz mocną nogę, w takim razie weź mniejszy aku i będzie ok. Za to mniejsza waga odwdzięczy się w trudnym terenie.