Allucardiusz Napisano Piątek o 12:03 Napisano Piątek o 12:03 Cześć. Kompletuję warsztat rowery i oglądając yt zobaczyłem że niektórzy mają wręcz całe wiadro smaru oraz jakąś specjalną pastę do śrub. Czy zwykły smar wystarczy do rowerów czy kupić jakiś specjalny? Co to za pasta, której wszyscy używają do śrub? Co on daje i czy jest potrzebna? Cytuj
pecio Napisano Piątek o 12:15 Napisano Piątek o 12:15 (edytowane) Ile części tyle smarów . Do ratcheta DT Swissa inny smar ,do komory powietrznej RS jeszcze inny , itd. A na gwinty śrubek dajesz smar antyzapiekowy np .taki Edytowane Piątek o 12:15 przez pecio 1 Cytuj
Greg1 Napisano Piątek o 12:15 Napisano Piątek o 12:15 Możesz używać "zwykłych" smarów ale możesz też sobie kupić np. Shimano Top Grease albo Motorex Bike Grease jako smar uniwersalny i Shimano Anti Seize do śrub, żeby się nie zapiekały. Ja mam tylko Shimano Top Grease i stosuję go do wszystkiego, do śrub też. Wygodniej jest kupić w tubce niż w wiaderku, zresztą jeśli nie masz serwisu a potrzebujesz tylko do własnego użytku to wiaderko Ci niepotrzebne 2 Cytuj
TheJW Napisano Piątek o 12:51 Napisano Piątek o 12:51 (edytowane) Jeśli to nie jest rower wykorzystujący kosmiczne technologie na wszystkich łożyskach z ceramiki, możesz używać do wszystkiego Motorexa 2000 https://allegro.pl/oferta/motorex-smar-zolty-do-lozysk-bike-grease-2000-400g-14450298207 (to jest to samo co Shimano Premium Grease) lub Mobil Grease XHP 222 https://allegro.pl/oferta/smar-mobil-grease-xhp-222-390-g-17164546059 który ma lepsze właściwości "uszczelniające". Oczywiście jak już wspomniano - do zapadek bębenka, ratcheta, amortyzacji itd. potrzebujesz specjalnych smarów. Ewentualnie możesz kupić też biały smar zapobiegający zapiekaniu gwintów "anti seize". Ale widzę, że @Greg1 już o tym wspomniał. Tylko to takie bardziej "widzimisię", bo gwinty można z powodzeniem smarować również zwykłym smarem. Edytowane Piątek o 12:52 przez TheJW Cytuj
Allucardiusz Napisano Piątek o 13:38 Autor Napisano Piątek o 13:38 Dzięki. Kupiony motorex i anti seize Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi