Marinnn Napisano Piątek o 08:45 Napisano Piątek o 08:45 Hej, 176cm wzrostu, długość nogi 79cm (mierzona boso) powoduje, że kilka rowerów które mnie potencjalnie interesowały raczej musza odpaść. Szukam roweru typu fitness/hybryda etc z prostą kierownicą. 1. Trek fx 3 disc 2023 model - rozmiar M po przymierzeniu troche krótki, wg producenta wskakuję w rozmiar L, ale zapasu nad krokiem po przymierzeniu mam dosłownie 1cm, niekomfortowo 2. Merida speeder - nawet nie przymierzam, wg tabeli producenta rozmiar M/L ale przez krótką nogę wskakuje w rozmiar S, wie bez sensu 3. Felt verza speed 20 - niedostępny juz na rynku w moim rozmiarze, kontakktowałem się ze sprzedawcami, nie planują w najbliższym czasie dostaw Zatem zostaje mi: - Marin Fairfax 3 - rozmiar M lub L, wkrótce będe mierzył - jednak może ten Trek fx3 i kupienie rozmiaru M (wg producenta 165-175cm), z czego lepiej czułem się w L, ewentualnie ten zapas 1cm i rozmiar L- co myślicie? - Marin DSX 1 - raczej odpuszczam, szukam czegoś do szybszej jazdy stricte asfalt 90% 2-3h po pracy żebym mógł nieco szybciej przycisnąc Jakieś inne propozycje które są realnie dostępne z legitną gwarancja do 4000, max 4500zł? Najlepiej do przymierzenia stacjonarnie, bo mam jak się wydaje krótsza o 2-4cm nogę vs założenia wielu producentów. Fajnie żeby w razie czego mogła wejśc tam opona 38. Decathlon flatbar rc500 odpada. Karbonowy widelec mile widziany choć usłyszałem od kilku sprzedawców, że aż takiej różnicy tu nie ma vs aluminium, no ale czemu nie. Cytuj
chudzinki Napisano Piątek o 08:59 Napisano Piątek o 08:59 Po pierwsze - wcale nie masz krótkich nóg. Po drugie - w takich rowerach przekrok nie ma (aż takiego) znaczenia. Po trzecie - jeżeli Ci to bardzo przeszkadza to kupujesz mniejszy i kombinujesz z mostkiem. Cytuj
marcin_ostrów Napisano Piątek o 09:16 Napisano Piątek o 09:16 Po czwarte , kupujesz rower a nie hulajnogę . Przekrok bierzesz pod uwagę na samym końcu . Albo nie bierzesz w ogóle pod uwage .... 1 Cytuj
Greg1 Napisano Piątek o 09:17 Napisano Piątek o 09:17 25 minut temu, Marinnn napisał: usłyszałem od kilku sprzedawców, że aż takiej różnicy tu nie ma vs aluminium Czego Ci sprzedawcy nie powiedzą, żeby sprzedać swój zalegający towar Jeśli twierdzisz, że masz krótkie nogi i że zawisasz klejnotami na ramie to może tzw. damska wersja, z niską ramą? Np. Cube Nulane Pro (w ostateczności ONE)? W Polsce mają one dość wysokie ceny ale w DE można wyhaczyć z wysyłką do PL np. Nulane Pro w granicach 999 eur Cytuj
Mihau_ Napisano Piątek o 09:34 Napisano Piątek o 09:34 49 minut temu, Marinnn napisał: 176cm wzrostu, długość nogi 79cm (mierzona boso) powoduje, że kilka rowerów które mnie potencjalnie interesowały raczej musza odpaść. Daj przykład. Cytuj
Marinnn Napisano Piątek o 10:15 Autor Napisano Piątek o 10:15 (edytowane) @Mihau_ Podałem dwa przykłady wcześniej: 1. FX 3 Disc Gen 3 - rozmiar L dla mnie wg rozmiarówki, subiektywnych wrażeń po teście i opinii sprzedawcy. Wg producenta przekrok dla tego rozmiaru -> 82 - 88 cm (mam 79cm). No i tu jak założę but to ten przekrok widadomo z 79cm robi mi się większy, rower testowałem i po zejsciu mam ten około 0-1cm zapas 2. Merida Speeder 200 - przekrok rozmiaru M 80,6cm, rozmiaru L - 82.8cm , wpadam właściwie w rozmiar xs/s co nie ma sensu. No ale to troche teoria, akurat tej meridy nie mam gdzie przymierzyć na ten moment. Nie wiem, trek na infolinii powiedział mi, że mam raczej za krótka nogę na rozmiar L i sugeruja rozmiar M, sprzedawca w sklepie jeden mowil ze zapas 3-4cm warto mieć, a inny że te 0-1cm na styk wystarczy i Mka za mała. No w każdym razie jeśli jeszcze jakieś tego typu rowery kojarzycie, to chętnie przyjmę polecenie. W Marin np rama jest trochę niżej i tu nie ma problemu, będę mierzył. @Greg1 no własnie jest to jakaś opcja, "damkę" ma też trek, fx3 disc akurat nawet dostępny w rozmiarze L, ale.. no wizualnie mi się nie podoba, torby na ramę którą mam nie dam itp. W ostateczności mógłbym brać, ale jeszcze rozgladam się za alternatywami. Dzięki za polecenie Cube, patrzyłem, ale rower musi być kupiony w Polsce (kwestia fv 23%). Edytowane Piątek o 10:16 przez Marinnn Cytuj
kipcior Napisano Piątek o 10:28 Napisano Piątek o 10:28 Przy tym wzroście masz normalnie rozmiar M. A jak uważasz, że rower jest za krótki to wymień mostek. Dasz 1cm dłuższy to się nic nie stanie. 0-1 cm to nie jest na styk tylko dla masochistów lubiących oberwać aluminiowym prętem po jajach Nie uwzględniasz ugięcia kolan w razie W oraz tego, że rower może być na kamieniu/krawężniku i będzie wyżej. Przecież nie spadniesz z niego na prostym asfalcie. Cytuj
Mihau_ Napisano Piątek o 10:35 Napisano Piątek o 10:35 @Marinnn Podałeś dwa przykłady, które są totalnie dvpy. Ani w treku ani w meridzie twoim rozmiarem nie będzie L a dodatkowo przy speeder celowałbym w S a nie M. Przypominam, że masz 176 wzrostu, poniżej średniej, nie patrzysz na ludzi z góry, rozmiar "L" nie jest dla ciebie, tyle. A o sugestiach treka co do doboru rozmiarów to można książkę o absurdach napisać. Cytat wpadam właściwie w rozmiar xs/s co nie ma sensu Dlaczego nie ma sensu? Nie ma żadnej standaryzacji w budowie ram, wielkości ram ani nazewnictwie rozmiarów. Jak kiedyś np unibike wymyślił sobie, że będzie szosy produkował to do najmniejszego rozmiaru trzeba było 180 wzrostu mieć. Cytat No w każdym razie jeśli jeszcze jakieś tego typu rowery kojarzycie, to chętnie przyjmę polecenie. W Marin np rama jest trochę niżej i tu nie ma problemu, będę mierzył. Każdy rower będzie dobry tylko trzeba realnie podchodzić do doboru rozmiaru. https://www.canyon.com/pl-pl/rower-hybrydowy/rowery-miejskie/roadlite/roadlite-al-cf/roadlite-6/3280.html?dwvar_3280_pv_rahmenfarbe=BU Cytuj
Marinnn Napisano Piątek o 10:39 Autor Napisano Piątek o 10:39 @kipcior no ja się z tym zgadzam, nie czuję się komfortowo z tak małym zapasem. Mka jednak jest krótka (tak mi się wydaje), dziś sprawdzam Marina i porównam okiem laika patrząc na parametry cm no to ten Trek jest dość krótki. Musiałbym więcej go potestować pewnie. Tu jest geometria tego treka (wrzucam fx1, bo taka sama rama a tu jest rozmiarówka zarówno Mki jak i Lki), a tu marina. Ogólnie bardziej preferuję Treka 1x10 napęd, rower jest też nieco lżejszy a cenowo różnica +400zł do treka która mógłbym dołożyć. No sam nie wiem, o tym fairfax 3 nie ma też za wiele recenzji w internecie. @Mihau_ dzięki, widziałem tego canyon ale na infolinii powiedzieli mi, ze wrzucę tam oficjalnie oponę max 30mm. Wydało mi się to dziwne, ale tak twierdzą, niby 32 na własne ryzyko. Trochę kiepsko. Nie ukrywam, że to taki pierwszy moj rower, chciałbym mieć możliwość wrzucenia 35/38 jeśli zmienią mi się preferencje, a ten trek i marin na to pozwalają. Dzięki za info odnośnie rozmiaru Treka. Sugerowałem się doradztwem w 2ch autoryzowanych sklepach Trek, gdzie na bazie "ich doświadczeń" sugerowali mi L zdecydowanie, bo podobno rowery są krótkie. Jeśli na papierze kwalifikuję się do M, to zmienia postać rzeczy. Spróbuję dłużej potestować rower w rozmiarze M. Co do meridy - okej. Po prostu dziwne wydało mi się kupowanie Ski Cytuj
chudzinki Napisano Piątek o 10:51 Napisano Piątek o 10:51 Cytat Musiałbym więcej go potestować pewnie. Proponuję co najmniej 2 godziny jazdy jak chcesz być pewnym... Cytat Tu jest geometria tego treka (wrzucam fx1, bo taka sama rama a tu jest rozmiarówka zarówno Mki jak i Lki) 😀 Cytat o tym fairfax 3 nie ma też za wiele recenzji w internecie. A jakich recenzji oczekujesz? Osprzęt i geometrię można sprawdzić, a to, że ktoś dobrze będzie się na nim czuł nie ma najmniejszego znaczenia. Wg mnie dla kogoś kto jeździ więcej niż przeciętny rowerzysta ciężko będzie kupić idealnie dobrany rower żeby nic w nim nie zmieniać. Szczególnie, że Twój wzrost powoli dochodzi do granicy rozmiarów... Cytuj
Marinnn Napisano Piątek o 10:54 Autor Napisano Piątek o 10:54 @chudzinki widzę śmiech przy rurze podsiodłowej, mógłbyś doprecyzować ? przypomiam, że jestem między rozmiarem M i L, wychodzi na to z opinii tu, że jednak M bardziej. co do opinii marina - no w sumie to nie wiem na czym mi zalezy. Kupuję rower z założeniem na kilka lat, bo poprzednia merida cross już padła na amen i łatwiej podjąć taką decyzję jak widzę wiele recenzji/opinii o treku niż konkretnie marin fairfax 3 gdzie za wiele info nie ma, a specyfikacja techniczna wiele mi nie mówi. Cytuj
Greg1 Napisano Piątek o 10:58 Napisano Piątek o 10:58 36 minut temu, Marinnn napisał: Wg producenta przekrok dla tego rozmiaru -> 82 - 88 cm (mam 79cm) To jest przekrok dla ludzi powyżej 180 cm - ja mam 183 cm i przekrok 87 cm. Po prostu mierzyłeś za duży rower. 2 minuty temu, Marinnn napisał: widzę śmiech przy rurze podsiodłowej, mógłbyś doprecyzować ? Nie widzisz, że dla większego rozmiaru podali krótszą rurę? 1 Cytuj
chudzinki Napisano Piątek o 11:38 Napisano Piątek o 11:38 34 minuty temu, Marinnn napisał: przypomiam, że jestem między rozmiarem M i L Ja bym nawet nie patrzył na L, ale wiem, że dużo osób przy Twoim wzroście wybiera L. Marin DSX w rozmiarze M to mniej więcej to samo co Fairfax w rozmiarze S. Fairfax w rozmiarze M będzie podobny długością do Speedera w L, ale będzie miał dużo mniejszy przekrok. Fairfax osprzętem nie powala. Dalej uważam, że przykładasz za dużą wagę do przekroku w takim rowerze... Co do uśmieszku - @Greg1 wyjaśnił 😉. Cytuj
Marinnn Napisano Piątek o 11:49 Autor Napisano Piątek o 11:49 @chudzinki Haha, no to teraz sytuacja się komplikuje, bo jeśli speeder S w teorii dla mie, to fairfax jakiś xs z tego co piszesz, a ja dziś mierze fairfax M i L, wg sprzedawcy w teorii dla mnie Fairfax powinien być L. no nic, będę mierzył. Dzięki z pomoc! No nie patrzył bym na przekrok gdyby nie to, że zsiadając z roweru dotykam klejnotami ramy (mam tu na myśli trek L który jak się okazuje jest za duży, generalnie nie dotykam ale przy 0-1cm zapasie schodząc dalej od siodełka już tak). Podsumowując - 2 sprzedawców Treka i dwóch innych sprzedawców Marina o rozmiar, a nawet dwa w przypadku Marina doradzili mi za duże rowery. Do meridy u mnie w mieście własnine dzwoniłem i tu wszystko się zgadza - sprzedawca powiedział, że merida ma inne rozmiarówki i na mój wzrost rozmiar S lub M - raczej S jeszcze raz dzięki wszystkim za wskazówki. Jeśli jeszcze jakiś model roweru tego typu wpadnie Wam to głowy to prosze o polecenie Cytuj
Greg1 Napisano Piątek o 12:07 Napisano Piątek o 12:07 Jak pisali koledzy powyżej, za dużą wagę przykładasz do nazewnictwa rozmiarów przyjętą/wymyśloną przez producentów. Ja, jak pisałem, przy wzroście 183 cm i przekroku 87 cm mam grawela w rozmiarze L (ale M też mi pasował i nawet chciałem kupić M-kę ale zdecydowałem, że wolę mieć wyżej kokpit dla bardziej wyprostowanej pozycji i wymieniałem mostek na 2 cm krótszy), mtb rozmiarze M, fitnessa Cube SL Road w rozmiarze M/56 (choć L/59 też był odpowiedni do mojego wzrostu), szosę w rozmiarze L/56 - czyli jak widzisz u jednego producenta rozmiar 56 to M a u innego L. Zresztą wymiar ten przedstawia tylko i wyłącznie długość rury podsiodłowej, która ma się nijak do faktycznego rozmiaru ramy. U innych producentów miałbym rozmiary M (Merida Silex) albo ML (Giant). A ty, będąc o 7 cm niższy ode mnie na siłę chcesz kupić rower w rozmiarze L 1 Cytuj
chudzinki Napisano Piątek o 12:08 Napisano Piątek o 12:08 3 godziny temu, Marinnn napisał: - jednak może ten Trek fx3 i kupienie rozmiaru M (wg producenta 165-175cm), z czego lepiej czułem się w L, ewentualnie ten zapas 1cm i rozmiar L- co myślicie? To kup M, a jak stwierdzisz, że jest za mały to dasz dłuższy mostek. Mnie na asfalcie nigdy nie przeszkadza górna rura, nie zsiadam do przodu. No może czasami jak mam dłużej stać, ale nigdy gwałtownie w wyniku samej jazdy 🙂. 1 Cytuj
Marinnn Napisano Piątek o 12:10 Autor Napisano Piątek o 12:10 @Greg1 Ale ja nie chcę kupić na siłę! nie kupowałem żadnego roweru od 10 lat, poprzedni mam meridę crossway rozmiar M (nie L). Korzystałem jedynie z opisów rowerów w sklepach , wzrost -> rozmiar i telefonicznie dzwoniłem tylko do autoryzowanych sprzedawców marki Trek oraz Marin, oni to potwierdzali. W przypadku treka dodatkowo sie dopytywałem, czy M się nie nada bo akurat M mogę kupić od ręki w dobrej cenie. Ja się na tym nie znam, na geometrii i zależnościach też nie. Dlatego wielkie dzięki za podzielenie się opinia i wyprowadzeniu z błędu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi