r02g0ryczony_rowerami Napisano Czwartek o 12:23 Napisano Czwartek o 12:23 Dzień dobry, Próbuje wymienić manetki (takie jak w motorze) na klamkomanetki (takie ze skrzydełkami). Natknąłem się na problem przy przedniej przerzutce. Mam wyregulowane maksymalne wychylenia, ale klamkomanetka zabiera za dużo linki podczas wrzucania z 1 na 2. Kiedy chce wrzucić na 3 to linka jest już maksymalnie wybrana. Pierwotna manetka potrzebowała wybrać ok. 5cm linki na przejście 1-3. Klamkomanetka wybiera 5cm na 2bieg. Szukałem dużo po forach i u jutubowych mondrali, ale oni kręca tylko śrubkami. Rower to damskie evado 1, przerzutka tourney, klamkomanetka shimanowska (jedna z tanszych). Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj
TheJW Napisano Czwartek o 12:36 Napisano Czwartek o 12:36 (edytowane) 20 minut temu, r02g0ryczony_rowerami napisał: Próbuje wymienić manetki (takie jak w motorze) na klamkomanetki (takie ze skrzydełkami). Wchodzisz na największe rowerowe forum w kraju i tłumaczysz nam różnicę między manetkami i klamkomanetkami...serio? Podaj konkretny model przerzutki, a najlepiej wpisz go na https://si.shimano.com/pl/ i postępuj zgodnie z podręcznikiem (DM). Przede wszystkim pytanie, czy dobierasz kompatybilne ze sobą komponenty i czy ciąg linki jest taki sam, w co szczerze wątpię. Edytowane Czwartek o 12:44 przez TheJW Cytuj
r02g0ryczony_rowerami Napisano Czwartek o 13:03 Autor Napisano Czwartek o 13:03 @TheJW dzieki za link. Istotnie pewnie ten ciąg linki pewnie ma znaczenie. Tylko gdzie to sobie mogę wykopać jak nigdzie nie jest to napisane. Na sklepie jest tylko lewa/prawa, liczba rzędów. Na żadnej nie jest napisane. W foli od manetki jest tylko WARNING, żeby nie wsadzić sobie w oko. Pewnie będzie mnie czekać jeszcze wymiana przedniej przerzutki, ale to teraz pytanie gdzie i jak sprawdzać kompatybilność elementów? Na przykład teraz potrzebuje czegoś co będzie pasować do ST-EF41. Cytuj
Mod Team sznib Napisano Czwartek o 13:15 Mod Team Napisano Czwartek o 13:15 32 minuty temu, TheJW napisał: różnicę między manetkami i klamkomanetkami... Z opisu wydaje mi się ze to różnica miedzy gripshiftami a zwykłymi manetkami. 46 minut temu, r02g0ryczony_rowerami napisał: Pierwotna manetka potrzebowała wybrać ok. 5cm linki Na pewno nie. 48 minut temu, r02g0ryczony_rowerami napisał: Mam wyregulowane maksymalne wychylenia, ale klamkomanetka zabiera za dużo linki podczas wrzucania z 1 na 2. Kiedy chce wrzucić na 3 to linka jest już maksymalnie wybrana. Jakby manetka ciągnęła tyle samo przy wrzucaniu o jeden bieg co wcześniejsza przy wrzucaniu o 2 to by wrzuciło od razu z 1 na 3. Jak wchodzi normalnie na 2 to dobrze pracuje, a jak nie chce wejść na 3 to max. wychył na zewnątrz jest za bardzo ograniczony. Cytuj
r02g0ryczony_rowerami Napisano Czwartek o 14:06 Autor Napisano Czwartek o 14:06 Kumple. Jestem amatorem, który chce wozić tyłek po lesie. Wymieniłem shiftgripa na klamkomanetke (Shimano ST-EF41). Nie jest ok, bo naciągając na 2 wrzuca mi na 3. Nie mam wiecej linki do wyciągniecia, żeby naciągnąć na 3. Proszę o rade. Jak mieć takie fajne klamkomanetki i móc korzystać ze wszystkich 3 blatów. Cytuj
Mod Team sznib Napisano Czwartek o 14:42 Mod Team Napisano Czwartek o 14:42 Cytat Nie jest ok, bo naciągając na 2 wrzuca mi na 3. Nie mam wiecej linki do wyciągniecia, żeby naciągnąć na 3. Nie rozumiem. Jak wrzuca na 3 czy nie wrzuca? Cytuj
r02g0ryczony_rowerami Napisano Czwartek o 14:44 Autor Napisano Czwartek o 14:44 Jak wrzucam na 2 wrzuca na 3 Cytuj
PiotrWie Napisano Czwartek o 15:39 Napisano Czwartek o 15:39 (edytowane) A jak wrzuci na 3 i zrzucisz o 1 bieg w dół to spada na 2 czy 1? Napisz jaką konkretnie masz przerzutkę - bo tourney to linia, na przerzutce jest konkretny model, tak jak podałeś model klamkomanetk. Pamiętaj że jak byś kupował nową przerzutkę przednią to są różne w zależności od wielkości tarcz. Edytowane Czwartek o 15:41 przez PiotrWie Cytuj
r02g0ryczony_rowerami Napisano Czwartek o 20:15 Autor Napisano Czwartek o 20:15 Jezeli mam na 2 i zrzucam na 1 to spada do zera z luzem (linka w ogóle się nie napina). W sytuacji, kiedy naciągnąłem linkę na 3bieg (klamka ustawiona na 3 i naciągnięta przerzutka skrajnie w prawą stronę) to zrzucając na 2 spada do zera, a na 1 to tylko bardziej luzuje linkę. Przerzutka to SHIMANO TOURNEY TZ510 z koronkami 48T-38T-28T/170MM Cytuj
zekker Napisano Piątek o 07:45 Napisano Piątek o 07:45 No to linka jest za słabo naciągnięta, skoro już na 2 jest luz. Podstawowe pytanie czy jest prawidłowo założona. Wstaw zdjęcia tak żeby było widać jak jest ustawiona przerzutka na najmniejszej koronce i na największej, oraz jak zamocowałeś linkę do przerzutki. Cytuj
r02g0ryczony_rowerami Napisano Piątek o 10:09 Autor Napisano Piątek o 10:09 Doceniam waszą pomoc. Ustalmy sobie co mamy: Rower: Damski Kross Evado 1 (2019) Klamkomanetka: Shimano ST-EF41 wczesniej fabryczne shiftgripy Przerzutka przednia: SHIMANO TOURNEY TZ510 Problem? KLAMKOMANETKA WYBIERA ZA DUŻO LINKI DO TEGO CO POTRZEBUJE PRZERZUTKA, ABY PRZERZUCIĆ PEŁNY CYKL. Jak naciągnę linkę na pierwszym biegu (klamkomanetka 1 i łańcuch na 1) to naciągnięcie klamkomanetki powoduje wybranie prawie całej dostępnej linki (do oporu) tak, że chcąc wrzucić na 3 bieg (na klamkomanetce) to nie ma linki (nie da sie), bo już przerzutka jest wyciągnięta maksymalnie w prawo. > KLAMKOMANETKA < bierze przykładowo 10cm linki, aby przerzucić z 1 do 3. Shiftgrip cały cykl (przeciągnięcie z góry na dół) przeciągał 5cm (dużo mniej niż klamkomanetka). Moim pytaniem było czy istnieje możliwość regulacji klamkomanetki, aby wybierała/wypuszczała mniej linki podczas zmiany biegów. Albo bo może być powodem, że do klamkomanetki potrzebny jest inny rodzaj przerzutki to jak dobrać odpowiednia przerzutkę. Cytuj
Talrand Napisano Piątek o 10:57 Napisano Piątek o 10:57 44 minuty temu, r02g0ryczony_rowerami napisał: Jak naciągnę linkę na pierwszym biegu (klamkomanetka 1 i łańcuch na 1) to naciągnięcie klamkomanetki powoduje wybranie prawie całej dostępnej linki (do oporu) tak, że chcąc wrzucić na 3 bieg (na klamkomanetce) to nie ma linki (nie da sie), bo już przerzutka jest wyciągnięta maksymalnie w prawo. > KLAMKOMANETKA < bierze przykładowo 10cm linki, aby przerzucić z 1 do 3. Shiftgrip cały cykl (przeciągnięcie z góry na dół) przeciągał 5cm (dużo mniej niż klamkomanetka). Moim pytaniem było czy istnieje możliwość regulacji klamkomanetki, aby wybierała/wypuszczała mniej linki podczas zmiany biegów. Albo bo może być powodem, że do klamkomanetki potrzebny jest inny rodzaj przerzutki to jak dobrać odpowiednia przerzutkę. 1. Nie 2. Powinny być kompatybilne, są zakładane w komplecie przez np. Rometa. Cytuj
nctrns Napisano Piątek o 10:57 Napisano Piątek o 10:57 (edytowane) Według Shimano ta przerzutka i manetka nie są ze sobą kompatybilne https://productinfo.shimano.com/en/lineup/tourney-3x6 Edytowane Piątek o 11:00 przez nctrns Cytuj
marvelo Napisano Piątek o 11:35 Napisano Piątek o 11:35 Godzinę temu, r02g0ryczony_rowerami napisał: KLAMKOMANETKA < bierze przykładowo 10cm linki, aby przerzucić z 1 do 3. Shiftgrip cały cykl (przeciągnięcie z góry na dół) przeciągał 5cm (dużo mniej niż klamkomanetka). Ta klamkomanetka Shimano nie powinna wziąć więcej linki pomiędzy skrajnymi biegami niż jakieś 25 mm. Ta przerzutka to taka (dolny ciąg)? Na pewno dobrze zaczepiłeś linkę (ma iść nad tym "dzyndzlem")? Cytuj
PiotrWie Napisano Piątek o 13:33 Napisano Piątek o 13:33 Ja z ciekawości zmierzyłem ilość wciągniętej linki w rowerze z Rapid fire Shimano i wyszło mi od 1 do 3 ok 3 cm. Zmierz rzeczywistą długość wciągniętej linki - odkręć linkę od przerzutki,zrzuć ma 1, przywiąż gdzieś kawałek sznurka i zmierz o ile się przesunie po przerzuceniu na 3. Jeśli rzeczywiście przesunie się o 10 cm to chyba przy montażu ktoś pomylił mechanizmy i założył od tylnej przerzutki ( o ile to w ogóle jest fizycznie możliwe). Na pewno nie ma takiej przedniej przerzutki która wymaga przesunięcia linki o 10 cm - wyobraź sobie jak długie musiałaby mieć ramię. Cytuj
zekker Napisano Sobota o 09:48 Napisano Sobota o 09:48 Chyba łatwiej zmierzyć jak się najpierw manetką maksymalnie wciągnie linkę, zaznaczy na krawędzi pancerza linkę (np. flamaster, taśma klejąca), a potem zluzuje na maksa. 22 godziny temu, nctrns napisał: Według Shimano ta przerzutka i manetka nie są ze sobą kompatybilne I samo sobie przeczy, bo np. FD-TY500-TS3 jest w obu grupach, więc ciąg linki musi być identyczny. W sumie przednie przerzutki, to chyba jedyna grupa osprzętu, gdzie żaden producent się nie wyłamał i można praktycznie dowolnie mieszać grupy, producentów, bo wszyscy trzymają się standardu. Jedyna niekompatybilność jaka przychodzi mi do głowy, to siła sprężyny przerzutki. Wtedy manetki obrotowe mogłyby nie utrzymać zbyt silnej lub nieprawidłowo odpuszczać linkę przy zbyt słabej. W drugą stronę nie przychodzi mi do głowy co mogłoby być nie tak. Tutaj ewidentnie jest coś źle założone, wyregulowane, lub jakiś wyjątkowy przypadek walniętej manetki. @r02g0ryczony_rowerami Mimo wszystko jak dasz zdjęcia, to będzie łatwiej ocenić co jest nie tak. Jeżeli linka jest źle poprowadzona na ramieniu przerzutki, to może zmienić dźwignię i dać np. efekt zbyt dużego wychylenia. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi