Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hey. Mam rower Giant Trance X29 model rocznikowy 2022. Osprzęt Sram SX. Irytuje mnie głośne "pyrkanie" tyłej piasty. Jest ktoś w stanie polecić najcichszą możliwą piastę? Podobno Shimano są cichsze ale czy będzie mi pasowało do kaset sram 12rz. ?

Napisano (edytowane)

Ja w miejskim pomykaczy (mocno leciwym) mam z tyłu tzw. "silent clutch" od Shimano. Kompletna cisza gdy się przestanie pedałować. Ale Shimano zaprzestało produkcji takich piast ok 2020 roku. A na dodatek zimą, gdy temperatura spadnie poniżej zera, piasta potrafi rozłączyć napęd. Można kręcić pedałami jak chomik w karuzeli, a rower stoi w miejscu.

Ponoć Onyx produkuje ciche piasty, ale ja ich nie testowałem. Może jak padnie moja, to kupię koło na Onyxie (choć cena jest zaporowa)

https://onyxrp.com/product-category/mtb-hubs/

Edytowane przez Garlock
Napisano

SX 12biegowy to bębenek klasyczny HG, możesz policzyć zęby na małej koronce jak 11z to będzie hg, jak 10zebów to XD, albo odczytaj model kasety i napisz. Mam piaste xt i są umiarkowanie ciche znaczy tak że nie wkurza hałasem terkotania.

• +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Onyx piękna ale cena za dwie piasty to można całkiem sensowny rowerek wyrwać 🤣 

A ma ktoś porównanie tych shimanowskich piast, która grupa byłaby najcichsza ? (Deore, SLX XT )

Edytowane przez tomgda