tomgda Napisano 27 Lutego Napisano 27 Lutego Hey. Mam rower Giant Trance X29 model rocznikowy 2022. Osprzęt Sram SX. Irytuje mnie głośne "pyrkanie" tyłej piasty. Jest ktoś w stanie polecić najcichszą możliwą piastę? Podobno Shimano są cichsze ale czy będzie mi pasowało do kaset sram 12rz. ? Cytuj
Garlock Napisano 27 Lutego Napisano 27 Lutego (edytowane) Ja w miejskim pomykaczy (mocno leciwym) mam z tyłu tzw. "silent clutch" od Shimano. Kompletna cisza gdy się przestanie pedałować. Ale Shimano zaprzestało produkcji takich piast ok 2020 roku. A na dodatek zimą, gdy temperatura spadnie poniżej zera, piasta potrafi rozłączyć napęd. Można kręcić pedałami jak chomik w karuzeli, a rower stoi w miejscu. Ponoć Onyx produkuje ciche piasty, ale ja ich nie testowałem. Może jak padnie moja, to kupię koło na Onyxie (choć cena jest zaporowa) https://onyxrp.com/product-category/mtb-hubs/ Edytowane 27 Lutego przez Garlock Cytuj
Rafał87 Napisano 27 Lutego Napisano 27 Lutego SX 12biegowy to bębenek klasyczny HG, możesz policzyć zęby na małej koronce jak 11z to będzie hg, jak 10zebów to XD, albo odczytaj model kasety i napisz. Mam piaste xt i są umiarkowanie ciche znaczy tak że nie wkurza hałasem terkotania. 1 Cytuj
RabbitHood Napisano 27 Lutego Napisano 27 Lutego Zacząłbym od przesmarowania piasty - może po prostu jest tam sucho. Inna sprawa, że tak jak koledzy napisali - shimano ma bardzo fajne ciche piasty/bębenki. 1 Cytuj
tomgda Napisano 27 Lutego Autor Napisano 27 Lutego (edytowane) Onyx piękna ale cena za dwie piasty to można całkiem sensowny rowerek wyrwać 🤣 A ma ktoś porównanie tych shimanowskich piast, która grupa byłaby najcichsza ? (Deore, SLX XT ) Edytowane 27 Lutego przez tomgda Cytuj
XYZPV Napisano 27 Lutego Napisano 27 Lutego Piasty Shimano to złom i nie ma sensu go kupować, kup sobie Novateca D792sb, nawal smaru i będzie cisza. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi