Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

poszukuję roweru crossowego, kobieta 165 cm, ok 55 kg wagi.

do tej pory jeździłam ciężkim KROSS trans. Rower sprawdzał się na trudniejszym terenie i na krótkich trasach. Aktualnie planuje jeździe głównie po ulicy + utwardzone ścieżki, około 30-50km. Mój dotychczasowy kross jest za ciężki na dłuższe trasy. Dlatego pomysł na rower crossowy. Chciałabym się zmieścić w budżecie 2000-2500zl ale jeżeli jest model w okolicach 3000 zł, również powyżej tej kwoty, za który warto dopłacić to proszę o propozycje. Ważne żeby rower był w miarę lekki.

podoba mi się Liv Rove 2, który znalazłam w tej cenie. Ma dobre podzespoły i podoba mi się wizualnie. 

Jakie modele w tej cenie są jeszcze warte uwagi? Będę wdzięczna za podpowiedź 

• 3 tygodnie później...
Napisano

Cross jako bardziej uniwersalny wiec to jest mój pierwszy wybór. Ale często damskie crossy są po prostu brzydkie. Ramy jak stare damki. 
Czytałam opinie że superiory to są bardziej rekreacyjne MTB. Dlatego się nim zainteresowałam. I do tego ma deore. 

Napisano (edytowane)

Ja rozumiem, że wygląd jest ważny, dlatego niektórzy do miasta kupują Forda F150, ale mimo wszystko to bez sensu. Analogicznie jak z rowerem😉

Edytowane przez smw44199
Napisano
22 godziny temu, kamyczek990 napisał:

I jeszcze ten https://republikarowerowa.pl/pl/rowery/rowery-gorskie-mtb/rower-superior-xc-899w.html

ma dobry osprzęt, pisze MTB ale podoba mi się rama. Niestety nie ma podanej wagi 

Ciekawy rower. To taka hybryda, bo niby skok 100 mm, korba górska, ale opony coś pomiędzy crossem a góralem.

Nie powinien być ciężki.

Raymon jest ciężki.

Liv Rove warty uwagi.

Dorzucę https://sprint-rowery.pl/rower-crossowy-trek-dual-sport-1-gen-5-2023

A sporo ponad założony budżet https://www.decathlon.pl/p/rower-trekkingowy-riverside-920-sram-nx/_/R-p-352473

Napisano (edytowane)

Tutaj już masz opony typowo w teren. 

Przy tym

W dniu 26.02.2025 o 12:49, kamyczek990 napisał:

Aktualnie planuje jeździe głównie po ulicy + utwardzone ścieżki, około 30-50km.

od razu do wymiany.

Co znaczy 

Cytat

2x10 wiec chyba łatwiej będzie ją asfalcie przy dłuższych trasach. 

? Chyba nie porównujesz do Riverside?

Edytowane przez chudzinki
Napisano

Kojarzy mi się, że przy 2x10 łatwiej jest rozkręcić większe prędkości. Przy 1x10 może brakować przełożenia. Ale zaznaczam , że się nie znam - gdzieś tak przeczytałam i sie zasugerowałam. Jest tak? 

Napisano

Tak z przymrużeniem oka to najszybsze są w kolejności: Merida, Trek/Liv/Raymon, Riverside i na końcu wszystkie Superiory.

W praktyce 99% amatorów nie wykorzysta tej szybkości, no chyba, że z górki 🙂. Jeżeli ktoś jeździ bardzo siłowo to Riverside czy Superiory mogą mu nie wystarczyć.

Napisano

Po moich doświadczeniach z KROSS trans tym razem chciałabym mieć rower który jedzie jak pedałuje 😉 

wiem że najważniejsze jest siła mięśni ale sprzed też ma znaczenie. Stąd moje poszukiwania 

Napisano

Żeby być pewnym w 100% jak jeździsz i jaki układ będzie dla Ciebie optymalny to wrzuć tu link ze specyfikacją swojego obecnego roweru i napisz jakich biegów używasz, czyli np. 2 z przodu i 5-7 z tyłu, 1 z przodu 1-3 z tyłu itp. 🙂.

Napisano

Oj to już jest wyższa szkoła. Niestety nie pamiętam który konkretnie model miałam . Wiem że kross trans, chyba 2.0 ale już sprzedany więc nie sprawdzę. Przerzutki chyby były 3x7. Jeździłam najczęściej pośrodku, 2 x 4 lub 5 

Napisano

Napęd 1xx jak np. w Riverside byłby dla Ciebie idealny. Szkoda wozić w Twoim przypadku balast w postacie 3-rzędowej, a nawet 2-rzędowej korby.

Jeżeli nie Riverside to każdy inny spełni Twoje oczekiwania pod względem przełożeń.

Napisano

Dziś jeździłam na dwóch rowerach. Jednak trzeba się przejechać bo pozycja na rowerze może się znacząco różnić. Mam 2 faworytów:

cube nature pro lady

https://allegro.pl/oferta/rower-cube-28-nature-pro-m-54-frost-gry-2023-damski-17147057831?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_content=supercena&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_uzsd_sport_rowery_pla_ss_sc&ev_adgr=rowery_ss_sc&ev_campaign_id=22201456927&gad_source=1&gbraid=0AAAAAD24kbOEK8tfHrkqXiJ9NbEfYXaf9&gclid=EAIaIQobChMIjpuq76KejAMVNw-iAx3N1AMkEAQYBCABEgL2v_D_BwE

oraz

Shockblaze croxer

https://katalog.bikeworld.pl/2019/web/produkt/rowery_miejskie_i_turystyczne/cross/shockblaze/59881/croxer_lady_xt_cross

oba dostanę za 3700 zł. mają przerzutki xt, manetki deore, oba 3x10. Jak mierzyłam tańsze z gorszymi przerzutkami to słabo to jeździło więc wolę dopłacić.

na plus cube: wygodna kierownica z regulowanym mostkiem, ładna rama 

minus cube: szerokie opony. Niby można wymienić ale nie chce się w to bawić. Blokada amortyzatora przy amortyzatorze

na plus Shockblaze: blokada amortyzatora z kierownicy

na minus, nieco brzydsza rama, tu opony bardzo cienkie

nie mierzyłam roweru z oponami pośrednimi, nie było takiego. Jedne za grube, drugie za cienkie. Waham sie

Czy rowery godne uwagi. Zastanawiam się czy jakbym znalazła Liv rove 1 za 4500 to warto dopłacić i brać liva? 

Napisano (edytowane)

Wg mnie zdecydowanie nie warto.

W dniu 22.03.2025 o 19:11, kamyczek990 napisał:

minus cube: szerokie opony. Niby można wymienić ale nie chce się w to bawić

No właśnie.

Blokada amortyzatora przy amortyzatorze

Przy Twojej wadze będzie ledwo pracował, więc nieistotna rzecz.

na plus Shockblaze:

Chyba ma powietrzny amortyzator. To duża zaleta tylko dobrze wyposażyć się w pompkę do amortyzatorów żeby się uniezależnić od serwisów.

Nie wybieraj roweru przez pryzmat opon...

🙂

Edytowane przez chudzinki
Napisano

@chudzinki nie warto ze względu na Sora? Czy w gole nie brałbyś liva pod uwagę? Czy Liv rove 1 na deore już ok? Liv z wyglądu najbardziej mi sie podoba. Modele z 2025 Liv rove 2 są na deore 

tak Shockblaze ma amortyzator powietrzny. Osprzęt zdaje się najlepszy. Gorszy wygląd i cienkie opony na minus. 

przyznam że już szukam wszystkiego. Nie jest to łatwy wybór. Myślę już nawet o brzydkim unibike viper https://sprint-rowery.pl/rower-crossowy-damski-unibike-viper-2025?sku=9050994125&gad_source=1&gbraid=0AAAAADF938MHYSBd1vg4JKe8JzbofUYFa&gclid=EAIaIQobChMIhrq34K-ijAMVQmeRBR2PSA6OEAQYASABEgJQZPD_BwE

myslam 

Napisano
Cytat

nie warto ze względu na Sora? Czy w gole nie brałbyś liva pod uwagę? Czy Liv rove 1 na deore już ok? 

Z Sorą miałem styczność tydzień, może dwa. Nie wspominam dobrze. Na Deore jak najbardziej. Rove to lekki, fajny rower.

Viper to w porównaniu do Rove krążownik. 

Nie wiem ile waży ten Shockblaze.

Gdyby Ci nie przeszkadzała męska rama to przymierz się do https://www.centrumrowerowe.pl/rower-crossowy-giant-roam-1-disc-pd42023/

Napisano

Ok. Poszukam tego Liva. Jak rove 1 z poprzednich lat nie uda mi się złapać, to może rove 2 z 2025 bo tu nie będzie problemu z dostępnością. Są za 4100, czasem 3999, maja już deore. Myślę że mi to wystarczy. Przyznam, że im więcej oglądam i czytam tym mniej wiem