Allucardiusz Napisano 26 Lutego Napisano 26 Lutego Cześć, Na początku stycznia zmieniłem sobie w szosie opony na tubeless bo jednak asfalty są u mnie dość średnie. Rower był ruszany minimum 2x w tygodniu. Ruszany czyli przynajmniej się przejechałem dookoła bloków 2-3km. Jednak wczoraj złapałem gumę na boku, której uszczelniacz nie potrafił zamknąć i czekała mnie ścieżka wstydu. Gdy zdjąłem oponę okazało się, że uszczelniacz jakby wysechł i zmienił się w nieregularną gąbczastą kulę o średnicy ok 3 cm czyli dość sporo. 1. Jaki może być powód tego, że powstała taka kula w oponie? Rower być ciągle w ruchu. Uszzczelniacz renomowany z allegro, miał dobre oceny i był najczęściej kupowanym w kategorii. 2. Używam kalkulatora ciśnienia z internetu i komfort podniósł się bardzo na rowerze. Jednak w czasie jazdy czuję, że na większych dziurach felga uderza o podłoże i dobija oponę. Czy tak ma być w tubeless? Wagę swoją i roweru nawet zawyżyłem w kalkulatorze. Przejechałem już ponad 500km wokół domu i to dopiero pierwsza moja guma, ale dość często uderzam felgą o ziemię. Cytuj
chrismel Napisano 26 Lutego Napisano 26 Lutego Jakie masz opony i jakie ciśnienie ? Uszczelniacze są bardzo różne. Od bardzo dobrych po badziewne. Polecam Stans lub Orange. Cytuj
marcesco Napisano 26 Lutego Napisano 26 Lutego 35 minut temu, Allucardiusz napisał: Jednak w czasie jazdy czuję, że na większych dziurach felga uderza o podłoże i dobija oponę. Czy tak ma być w tubeless? To nie ma związku. Ciśnienie za niskie albo nieumiejętne przejeżdzanie przez przeszkody. Niektóre uszczelniacze źle się zachowują w niskich temperaturach, co tam miałeś wlane i jakie opony? Cytuj
Allucardiusz Napisano 26 Lutego Autor Napisano 26 Lutego @marcesco niestety jak jeżdże po ulicach w parku to liście często zasłaniają kamienie i dziury na które wpadam. Ogólnie unikam ich jak ognia, ale nie wszystkie się da. Wtedy czuję właśnie uderzenie obręczy o asfalt. Muszę zrobić zdjęcie uszczelniacza bo nie mam go w historii allegro. Rower stał 2-3 dni w lekko minusowych (ok -5c) temperaturach jak były teraz największe mrozy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi