Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,
Na początku stycznia zmieniłem sobie w szosie opony na tubeless bo jednak asfalty są u mnie dość średnie. Rower był ruszany minimum 2x w tygodniu. Ruszany czyli przynajmniej się przejechałem dookoła bloków 2-3km.
Jednak wczoraj złapałem gumę na boku, której uszczelniacz nie potrafił zamknąć i czekała mnie ścieżka wstydu. Gdy zdjąłem oponę okazało się, że uszczelniacz jakby wysechł i zmienił się w nieregularną  gąbczastą kulę o średnicy ok 3 cm czyli dość sporo.

1. Jaki może być powód tego, że powstała taka kula w oponie? Rower być ciągle w ruchu. Uszzczelniacz renomowany z allegro, miał dobre oceny i był najczęściej kupowanym w kategorii.
2. Używam kalkulatora ciśnienia z internetu i komfort podniósł się bardzo na rowerze. Jednak w czasie jazdy czuję, że na większych dziurach felga uderza o podłoże i dobija oponę. Czy tak ma być w tubeless? Wagę swoją i roweru nawet zawyżyłem w kalkulatorze. Przejechałem już ponad 500km wokół domu i to dopiero pierwsza moja guma, ale dość często uderzam felgą o ziemię.

Napisano
35 minut temu, Allucardiusz napisał:

Jednak w czasie jazdy czuję, że na większych dziurach felga uderza o podłoże i dobija oponę. Czy tak ma być w tubeless?

To nie ma związku. Ciśnienie za niskie albo nieumiejętne przejeżdzanie przez przeszkody.

Niektóre uszczelniacze źle się zachowują w niskich temperaturach, co tam miałeś wlane i jakie opony?

Napisano

@marcesco niestety jak jeżdże po ulicach w parku to liście często zasłaniają kamienie i dziury na które wpadam. Ogólnie unikam ich jak ognia, ale nie wszystkie się da. Wtedy czuję właśnie uderzenie obręczy o asfalt.

Muszę zrobić zdjęcie uszczelniacza bo nie mam go w historii allegro. 
Rower stał 2-3 dni w lekko minusowych (ok -5c) temperaturach jak były teraz największe mrozy.