MMPL Napisano 14 godzin temu Napisano 14 godzin temu Hej, jestem na etapie sprzedaży swojego Rometa (Boreas 2 2023, XL). Na oku mam aktualnie Canyona jak w temacie. Rozmiar L. No i tutaj zaczęły się rozkminy czy to dobry pomysł. Na przykład długość górnej rury w romecie to 59 a w canyon - 591wiec w sumie trochę byłaby to zmiana na to samo. Nie chcę znowu wtopić i brać za dużego rozmiaru. Moje wymiary 186cm wzrost, 85-86 przekrok. Będę wdzięczny za rady i pomoc. Cytuj
Mihau_ Napisano 13 godzin temu Napisano 13 godzin temu (edytowane) Cytat Na oku mam aktualnie Canyona jak w temacie Znaczy używanego alu graila na starej wersji ramy? Cytat Na przykład długość górnej rury w romecie to 59 a w canyon - 591wiec w sumie trochę byłaby to zmiana na to samo. Nie chcę znowu wtopić i brać za dużego rozmiaru. A może zacznij od tego co chcesz osiągnąć tą zmianą? Jakiej długości mostek siedzi w romecie? Edytowane 13 godzin temu przez Mihau_ Cytuj
MMPL Napisano 13 godzin temu Autor Napisano 13 godzin temu Tak, canyon jest używany. W romecie mostek oryginalny 110 aczkolwiek przekrok stojąc też mam na styk więc tutaj raczej postanowione ze się żegnamy. Zmiana podyktowana odczuciami z jazdy + bólem w okolicy karku Cytuj
radoo Napisano 11 godzin temu Napisano 11 godzin temu (edytowane) https://www.canyon.com/pl-pl/grail-7/2370.html tu masz kalkulator, L powinna być ok Edytowane 10 godzin temu przez radoo Cytuj
MMPL Napisano 2 godziny temu Autor Napisano 2 godziny temu Wg. kalkulatora tak, ja się bardziej zastanawiam wg. fizjonomii. No bo jeżeli rura jest takiej samej długości, niektóre parametry też są dłuższe/większe to czy to będzie "dobra zmiana" Cytuj
Mihau_ Napisano 55 minut temu Napisano 55 minut temu Cytat No bo jeżeli rura jest takiej samej długości, niektóre parametry też są dłuższe/większe to czy to będzie "dobra zmiana" Romet to po prostu duży rozmiar roweru zbudowanego w oparciu o klasyczną geometrię. Canyon to geometria "progresywna" która jest niby nastawiona na lepsze właściwości w terenie. Rura podobna ale kąty już inne a 7 mm różnicy reach przy praktycznie takiej samej poziomej to naprawdę dużo. I co najważniejsze - w romecie mostek 11 a w canyonie bodajże 9. Nikt ci nie zagwarantuje, że dopasujesz się do tego roweru bez żadnych zmian choć na pewno będzie łatwiej niż w obecnym, to kwestia wielu zmiennych, głównie twojego poziomu rozciągnięcia/wytrenowania. Osobiście, jako gość mający dokładnie takie same wymiary jak twoje i będąc świadomym swojego ciała doskonale wiem, że w fabrycznej konfiguracji ten canyon byłby dla mnie za długi i musiałbym mostek wymienić na 80mm (z kolei M jest za krótka i konieczne byłoby wymiana mostka na dłuższy). 1 Cytuj
MMPL Napisano 37 minut temu Autor Napisano 37 minut temu (edytowane) Aktualny właściciel ma 183cm i skracał mostek na 60 + zmienił sztycę na taką bez offsetu. W rozmiar M raczej wolałbym się nie pakować bo czułbym się jak na rowerze dla dziecka. Cytat 7 mm różnicy reach przy praktycznie takiej samej poziomej to naprawdę dużo Mógłbyś rozwinąć temat? Canyon ma ten reach dłuższy od Boreasa, czyli to znaczy, że pozycja jest jeszcze bardziej wyciągnięta? Wybacz trywialne pytania, jestem totalnym laikiem Edytowane 35 minut temu przez MMPL Cytuj
clavdivs Napisano 34 minuty temu Napisano 34 minuty temu 12 godzin temu, MMPL napisał: , Zmiana podyktowana odczuciami z jazdy + bólem w okolicy karku Jak długi dystans masz pokonany na tym rowerze? Bóle mięśni karku pojawiają się u początkujących którzy zaczynają jazdę rowerem z barankiem. Cytuj
MMPL Napisano 32 minuty temu Autor Napisano 32 minuty temu (edytowane) Wg stravy około 300km + to co wcześniej nie trackowałem więc jakieś 400 będzie. Generalnie do rozmiaru ramy nie byłem przekonany od samego początku. Robiąc jazdę testową przy sklepie XL wydał mi się wygodny natomiast rzeczywistość wyprowadziła mnie z błędu Edytowane 31 minut temu przez MMPL Cytuj
clavdivs Napisano 19 minut temu Napisano 19 minut temu W rowerze masz mostek 110, zmień na 90, ustaw na plus. To bardziej wyprostuje twoją pozycję i pomoże mięśniom karku, musza mieć szanse na wzmocnienie się. Najpierw bym wykorzystał ustawiania, zanim bym szedł w sprzedaż roweru i kupno kolejnego, nie gwarantującego ze będzie lepiej. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi