irokez941 Napisano 25 Lutego Napisano 25 Lutego Cześć. Nurtuje mnie pewna kwestia, otóż czy smarować sztywne osie? Jak tak, to czy całe wkłady, czy tylko gwinty? Jakim środkiem najlepiej? Pozdrawiam. Cytuj
Mod Team sznib Napisano 25 Lutego Mod Team Napisano 25 Lutego Ja smaruję całą. zwykłym smarem. 1 Cytuj
Greg1 Napisano 25 Lutego Napisano 25 Lutego Ja smaruję całe. Mam Shimano Bike Grease albo zwykłym towotem. Smaruję, żeby zabezpieczyć ośki przed korozją, błotem, syfem i takimi tam 1 Cytuj
irokez941 Napisano 25 Lutego Autor Napisano 25 Lutego @sznib @Greg1 czyli gwinty także? Nie zwiększy to prawdopodobieństwa odkręcenia? Cytuj
Mod Team sznib Napisano 25 Lutego Mod Team Napisano 25 Lutego Mi się nigdy nie poluzowało nawet. Z drugiej strony pamiętam jak ktoś na forum założył temat bo nie posmarował, długo nie zaglądał i się zapiekło. W moim przypadku mowa o Maxle Lite Rockshoxa. 1 Cytuj
Greg1 Napisano 25 Lutego Napisano 25 Lutego Zwiększy to prawdopodobieństwo, że nic się nie zapiecze i że odkręcisz jak trzeba będzie. Dlatego też smaruje się powszechnie gwinty pedałów, suportów i różnych innych połączeń gwintowanych. Oczywiście są też takie, których się nie smaruje albo raczej smaruje klejem do gwintów, żeby się nie odkręciły (np. śruby trzymające kierownicę w mostku kierownicy) 1 Cytuj
irokez941 Napisano 25 Lutego Autor Napisano 25 Lutego Dziękuje. Natomiast zwykły LT-43 także się sprawdzi? Czy lepiej mieć jakiś smar montażowy specjalny? Cytuj
RabbitHood Napisano 25 Lutego Napisano 25 Lutego (edytowane) Niewiele jest części w rowerze które lepiej nie smarować. Domyśl się które. Edytowane 25 Lutego przez RabbitHood Cytuj
TheJW Napisano 25 Lutego Napisano 25 Lutego 2 godziny temu, irokez941 napisał: Dziękuje. Natomiast zwykły LT-43 także się sprawdzi? Czy lepiej mieć jakiś smar montażowy specjalny? Możesz masłem posmarować, będzie nawet drożej niż markowym smarem. Smarowanie osi ma dwie funkcje - zapobiega zapiekaniu gwintów i zabezpiecza przed dostawaniem się wody do wnętrza piasty. Ogólnie nieco łatwiej i przyjemniej wkręca się posmarowaną oś. Każdy dorosły facet wie, że wszystko co długie, proste i sztywne łatwiej wchodzi nasmarowane... 😉 4 Cytuj
irokez941 Napisano Środa o 16:57 Autor Napisano Środa o 16:57 @TheJW przypominam, że moje osie mierzą od 12 w porywach do 15 centymetrów; była obawa że taka ośka może się "wyślizgnąć". 😂 Aczkolwiek wątpliwości zostały rozwiane. Cytuj
TheJW Napisano Środa o 17:25 Napisano Środa o 17:25 Czyli nie masz się co wstydzić, łapiesz się w średniej! 😁😁 1 Cytuj
Greg1 Napisano Środa o 17:27 Napisano Środa o 17:27 W dniu 25.02.2025 o 14:55, irokez941 napisał: zwykły LT-43 także się sprawdzi? Zwykły ŁT-43 to inaczej towot 😁 Cytuj
afly Napisano Środa o 18:06 Napisano Środa o 18:06 Gorzej jak wozisz rower w aucie i aby go przewieźć demontujesz przednie koło - wtedy taka oś łapie sporo brudu. Cytuj
TheJW Napisano Środa o 19:22 Napisano Środa o 19:22 Proszę Cię, @afly...przecież nikt nie każe mu tego smaru szpachelką nakładać. Lekko na ośkę, rozprowadzić palcem, na gwint nieco więcej i nie ma tragedii. Wożę tak rower od lat i oś łapie syf, owszem...gdy przy wykręcaniu wypadanie mi w piach. 😁 1 Cytuj
acocieto Napisano 22 godziny temu Napisano 22 godziny temu Do gwintów sztywnych osi i do sztycy nada się Shimano Grease, ale która wersja/kolor? Ewentualnie może smar/pasta od Dynamic Bike Care? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi