irokez941 Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu Cześć. Nurtuje mnie pewna kwestia, otóż czy smarować sztywne osie? Jak tak, to czy całe wkłady, czy tylko gwinty? Jakim środkiem najlepiej? Pozdrawiam. Cytuj
Mod Team sznib Napisano 21 godzin temu Mod Team Napisano 21 godzin temu Ja smaruję całą. zwykłym smarem. 1 Cytuj
Greg1 Napisano 21 godzin temu Napisano 21 godzin temu Ja smaruję całe. Mam Shimano Bike Grease albo zwykłym towotem. Smaruję, żeby zabezpieczyć ośki przed korozją, błotem, syfem i takimi tam 1 Cytuj
irokez941 Napisano 20 godzin temu Autor Napisano 20 godzin temu @sznib @Greg1 czyli gwinty także? Nie zwiększy to prawdopodobieństwa odkręcenia? Cytuj
Mod Team sznib Napisano 20 godzin temu Mod Team Napisano 20 godzin temu Mi się nigdy nie poluzowało nawet. Z drugiej strony pamiętam jak ktoś na forum założył temat bo nie posmarował, długo nie zaglądał i się zapiekło. W moim przypadku mowa o Maxle Lite Rockshoxa. 1 Cytuj
Greg1 Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu Zwiększy to prawdopodobieństwo, że nic się nie zapiecze i że odkręcisz jak trzeba będzie. Dlatego też smaruje się powszechnie gwinty pedałów, suportów i różnych innych połączeń gwintowanych. Oczywiście są też takie, których się nie smaruje albo raczej smaruje klejem do gwintów, żeby się nie odkręciły (np. śruby trzymające kierownicę w mostku kierownicy) 1 Cytuj
irokez941 Napisano 20 godzin temu Autor Napisano 20 godzin temu Dziękuje. Natomiast zwykły LT-43 także się sprawdzi? Czy lepiej mieć jakiś smar montażowy specjalny? Cytuj
RabbitHood Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu (edytowane) Niewiele jest części w rowerze które lepiej nie smarować. Domyśl się które. Edytowane 18 godzin temu przez RabbitHood Cytuj
TheJW Napisano 18 godzin temu Napisano 18 godzin temu 2 godziny temu, irokez941 napisał: Dziękuje. Natomiast zwykły LT-43 także się sprawdzi? Czy lepiej mieć jakiś smar montażowy specjalny? Możesz masłem posmarować, będzie nawet drożej niż markowym smarem. Smarowanie osi ma dwie funkcje - zapobiega zapiekaniu gwintów i zabezpiecza przed dostawaniem się wody do wnętrza piasty. Ogólnie nieco łatwiej i przyjemniej wkręca się posmarowaną oś. Każdy dorosły facet wie, że wszystko co długie, proste i sztywne łatwiej wchodzi nasmarowane... 😉 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi