tomasz777 Napisano 25 Lutego Napisano 25 Lutego Witam kolegów.Czy ktoś ma doświadczenie w oklejaniu rowerów folią zabezpieczająca?Lepiej kupić gotowe kawałki czy kawałek rolki i samemu docinać.Jaka to ma być folia?Czytałem opinię że ktoś zaaplikował taką folię że po odklejeniu zszedł lakier.Mam nowego karabonowego gravela i zależy mi raczej na oklejeniu tych miejsc najbardziej narażonych,nie cały rower. Cytuj
Punkxtr Napisano 25 Lutego Napisano 25 Lutego Jeśli chcesz okleić cały rower, możesz kupić gotowca - np. od Ride Wrap (o ile produkują zestaw do Twojej ramy). Bardzo fajnie zaprojektowany i wykonany. W innym przypadku kup rolkę folii (np. Oracle Oraguard) i sam dotniesz. Niemniej w przypadku bardziej wyszukanych kształtów będzie potrzeba więcej pracy. Nie miałem nigdy sytuacji, aby schodził lakier. Ale oczywiście folię trzeba zdejmować odpowiednią techniką, najczęściej podgrzewając ją. Cytuj
martinnoo Napisano 25 Lutego Napisano 25 Lutego Właśnie jestem w trakcie oklejania mojego trzeciego roweru (mój wątek, będziesz mógł później zobaczyć efekt końcowy). Do każdego roweru zamawiałem tą folia https://allegro.pl/oferta/folia-ochronna-samoprzylepna-bezbarwna-gruba-samochod-progi-drzwi-30x200cm-12840338595 (nie spotkałem się na allegro z lepszą). Oklejałem gravela, oklejałem MTB - przeważnie po każdej trasie zaliczałem myjkę na stacji żeby opłukać albo też w przypadku MTB dogłębnie umyć karcherem - nigdy nic nie odeszło. Krzaki, gałęzie, kamienie nigdy nie było śladu odchodzącej folii. Nie będę dwukrotnie rozpisywał się o technice bo o tym będzie w moim wątku, ale tutaj taki szybki screen z mojego dawnego postu z facebooka. Ps. Finalnie wyszło około 13h oklejania 🥴😬 Rower Trek XCaliber 9. Oklejałem jeszcze gravela Krossa Eskera 6.0 z 23r, natomiast teraz robię carbonową Sense i muszę powiedzieć, że jest tragedia. ... Cytuj
CoolBreezeOne Napisano 25 Lutego Napisano 25 Lutego @martinnoo, a widzisz, trzeba było dać znać wcześniej to bym ci moje Sensowe "szablony" podesłał Gotowce może i są ok, ale nie zawsze dostępne do danej ramy i w zasadzie jednym rozmiarze - zawsze za małym. Lepiej opomiarować sobie ramę (miejsca do oklejenia) i kupić kilka rolek o różnej szerokości. Dlaczego kilka rolek? Dlatego, że z jednego arkusza często nie wyjdzie nam kilka idealnie prostych cięć na dłuższe elementy ramy. Cytuj
martinnoo Napisano 25 Lutego Napisano 25 Lutego (edytowane) @CoolBreezeOne nie gadaj, że masz szablony? 🙄 Ja to nie wiem czy zdziadziałem, czy faktycznie tak ciężko robi się tą ramę... Zanim zacznę oklejać, zaparzam sobie kawę, wynoszę śmieci, odkurzam, myję podłogi, później okna... 😅 A tak na poważnie, to siadam po turecku i myślę co by tu zrobić, żeby tego nie robić, ażeby była już zrobiona 😄 Nawet szablony mi nie wszystkie wychodziły 😕 Został mi cały tylny trójkąt, ta wewnętrzna część gdzie koło siedzi (musiałem na dwie części to podzielić) i część sida tak żeby trytytki od błotnika nie zrobiły krzywdy 😒 W weekend wstawie efekt końcowy, mam zamiar już gdzieś wyjechać 🙂 Edytowane 25 Lutego przez martinnoo Cytuj
Eathan Napisano Środa o 04:35 Napisano Środa o 04:35 Szblony? Sam kleiłem na oko i używałem taśm do cięcia folii - KNIFELESS . Cytuj
CoolBreezeOne Napisano Środa o 07:40 Napisano Środa o 07:40 @Eathan, tak - szablony. Zostały po zabawie z moją ramą. Oklejałem sobie ładnie taśmą malarską i następnie przenosiłem na folię. Ciach, ciach nożycami i formatka foli stworzona. A, że człowiek się uczy i dowiaduje na forum różnych rzeczy z forum, to teraz pewnie poszedłbym inną drogą i skorzystał ze wspomnianej przez ciebie taśmy knifeless. Mam jeszcze kilka elementów do oklejenia plus rama od brata, więc... Tylko pytanie mam: haratnie ta taśma onguarda? Cytuj
Eathan Napisano Środa o 07:54 Napisano Środa o 07:54 @CoolBreezeOne używanie tej taśmy wymaga wprawy, ale u mnie cieło onguarda. 1 Cytuj
pecio Napisano Środa o 12:03 Napisano Środa o 12:03 Ja generalnie oklejam tylko spód dolnej rury i okolice suportu. Tam gdzie walą kamerdolce. Robię to grubą prawie milimetr folią Scotch'a. Reszta jest bez sensu przynajmniej dla mnie. Cytuj
Greg1 Napisano Środa o 13:39 Napisano Środa o 13:39 Ja oprócz dołu oklejam jeszcze główkę ramy tam gdzie kable obcierają. I ewentualnie miejsce mocowań (miejsce styku pasków z ramą) torebek pod ramę czy "paśnika" Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi