Skocz do zawartości

[buty] Wysokiej klasy buty SPD do XC i trail ale niekoniecznie markowe

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Wiosną chciałbym kupić wysokiej klasy buty (formalnie są to półbuty) do XC i trail z bardzo twardą podeszwą, z dwoma pokrętłami, do szerokiej stopy i wygodne. Czy koniecznie trzeba kupować drogie markowe buty typu SIDI, czy da się znaleźć taniej coś podobnej klasy u mniej znanych producentów?

Napisano (edytowane)

Masz buty Shimano, Giro, Fizik, Northwave, Specialized , Scott , itd. Każda firma ma swoje topowe modele i swoje kopyto. Jedne firmy robią wąskie inne szersze. Musisz wybrać się do sklepu i najlepiej poprzymierzać.

SIDI są na wąskie stopy. Ja przynajmniej jak je kiedyś ubierałem źle się w nich czułem.

Edytowane przez pecio
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Pytasz a wiesz 😀. Shimano robi dobre buty. Jeśli byłeś zadowolony z XC7 to bierz XC9 .

Mam Scott MTB RC Evo. Bardzo sztywne 10/10, posiadają 2xBOA. Czy są wygodne? Komfort to pojęcie względne. Żadne buty z najwyższym indeksem sztywności podeszwy nie są wygodne, bo to w założeniu buty do ścigania i mają zapewniać dobre trzymanie stopy i efektywny transfer mocy. Tak więc w tym segmencie nie oczekiwałbym wygody.

Edytowane przez KNKS
  • +1 pomógł 1
Napisano

Szeroka stopa, sztywne, 2 pokrętła. Ja 3 sezon mam Northwave Rebel 3, miałem podobne wymagania i buty są świetne. Trochę się bałem o zapięcie do nich bo to nie BOA tylko ich własny system, nawet kupiłem zestaw na wymianę na wszelki wypadek. Kilkanaście tysięcy km później nadal świetnie działają, są twarde, dla mnie wygodne a zestaw naprawczy leży w szafie. Nie jeżdżę XC i Trail ale tysiące km w kurzy i błocie na gravelu jest zaliczone. 

• +1 pomógł 1
Napisano

@Gradory zeszły sezon  prześmigałem na Shimano  XC 902 w wersji szerokiej WIDE.   Mega sztywne  , na rowerze  transfer  mocy super. Ale po zejściu  jak przyszło  jakiś odcinek z buta zrobić to był już dramat.  Musiałem luzować zapięcie aby dać radę pod górę po kamerdolcach  wydymać. Obecnie  mam Giro Sektorki   z  deka mniej sztywną podeszwą. Jazda w nich  jest tak samo efektywna jak na  super sztywnych XC 902.  A mają  jedną wielką zaletę w porównaniu do tych Shimano  - cholewka super otula  stopę. I najważniejsze  chodzi się w nich  superaśnie.   Jestem nastawiony  na  bardzo długie dystanse  w zróżnicowanym terenie  i dla tego nad mega sztywność  przekładam komfort ale bez zbytniego poświęcania efektywności. Jednym słowem but ma być na tyle sprężysty  na ile  tego oczekuję.

Napisano
18 godzin temu, Mihau_ napisał:

Może zacznij od tego ile chcesz wydać bo już samo połączenie sztywnej podeszwy, 2x boa/atop i szerokiej stopy brzmi drogo

Wiadomo, że powyżej 1000 zł, ale nie wiem, czy warto dać 1500 czy więcej za topowe buty.

19 godzin temu, KNKS napisał:

Żadne buty z najwyższym indeksem sztywności podeszwy nie są wygodne, bo to w założeniu buty do ścigania i mają zapewniać dobre trzymanie stopy i efektywny transfer mocy. Tak więc w tym segmencie nie oczekiwałbym wygody.

Czytałem, że Shimano XC9 są wygodniejsze niż XC7 pomimo twardszej podeszwy.

Napisano (edytowane)

@Gradory zacznijmy od tego  .... do czego te mega sztywne buty są Tobie potrzebne ? Jakie dystanse robisz ?  Jak startujesz w krótkich , szybkich zawodach XC  to takie hiper / mega sztywne będą miały sens w sytuacji gdzie liczy się każdy "wydeptany" wat.  Jak jesteś normalnym  rowerzystą  który tak sobie śmiga to takie sztywne buty są przekleństwem . Ale tak jak napisał  @ernorator najlepiej sobie kupić i na własnej skórze przekonać. Tylko to raczej bardzo drogi eksperyment.

Edytowane przez pecio
Napisano

Tak jak pisze kolega @pecio. Sztywne buty sprawdzają się w szosie, gdzie zespolenie na linii but - pedał jest bardzo sztywne i zapewnia solidne podparcie. W mtb, gdzie blok jest stosunkowo luźny, a podparcie śladowe sztywność podeszwy nie jest parametrem kluczowym.

@Gradory Czy warto kupować topowe modele ? Na moje oko/z mojego doświadczenia wynika, że te w granicach 1000zł są już bardziej niż wystarczające.

Napisano
30 minut temu, pecio napisał:

@ernorator najlepiej sobie kupić i na własnej skórze przekonać. Tylko to raczej bardzo drogi eksperyment.

Jak z siodełkami, jak z kaskami, jak z bibsami, jak z oponami itp. itd. 

Napisano

Jeśli chodzi o stosunek cena/jakość, to raczej ciężko pobić najbardziej znane marki. Mniej znani producenci raczej się cenią, ze względu na mniejszą skalę produkcji. Możesz sobie spróbować zerknąć na Udog, Bont.

Z tych bardziej znananych, to Specialized ma ogólnie dobre buty, a Sidi ostatnio przechodzi trochę metamorfozę, a na ich stronie są też dostępne wersje butów na szeroką stopę.

Napisano

Super lekkie buty premium czasem mają wąsko ustawione klocki protektora, w ciężkim kamienistym terenie kiedy czasem trzeba poskakać po kamieniach  ratunkowo albo podbiec z rowerem - nie jest to zbyt przyjemne.   Warto sprawdzić to w butach przed zakupem. Czy  noga nie kręci się na boki  jak na łyżwie.