Dibua Napisano 24 Lutego Napisano 24 Lutego Heja, mam Ci ja amorek jak w temacie, rower z 2018 https://www.greenbike.pl/rower-gorski-kellys-tnt-30-2017-p-2447.html (tarcza 180 w miejsce fabrycznej 160), od ok. dwóch lat odczuwam, że amortyzator chyba w ogóle nie działa, a jakikolwiek ruch czuję jedynie, gdy poderwę kierownicę. Rower stał się mułem wyprawowym, więc raz na rok jedzie 700-800 km z czterema sakwami i ze mną (82 kg), reszta różnie, ale nie robię wyczynowo singletracków, raczej spokojna jazda. Wyczytałem na tym forum, że XCT to atrapa amortyzatora i podobne mam wrażenia. Udało mi się znaleźć, że amortyzator waży 2,8 kg, rura 1 1/8'', nie wiem jedynie, jaki mam obecnie offset - nie chciałbym czegoś sknocić w geometrii. Rozważam zarówno wymianę na sztywny widelec jak i zakup czegoś, co po prostu działa, widzę, że przy okazji mogę zaoszczędzić około 1 kg na wadze, a to ważne dla mnie. Tak na szybko bez większego wgryzania się w temat, to zalazłem: - Manitou Markhor, - Rock Shox Recon SIlver RL Solo Air, - Suntour Raidon RL-R, - Rock Shox Judy Silver TK, - RST Aerial. Czy polecicie coś z powyższych? Cytuj
Dokumosa Napisano 24 Lutego Napisano 24 Lutego Judy Gold (w jakiś rozsądniejszych pieniądzach dostępne w bike24.com) ostatecznie Markhor. To co wymieniłeś, to praktycznie śmietnik. 1 Cytuj
kipcior Napisano 24 Lutego Napisano 24 Lutego Masz 29", prostą rurę i zdaje się QR. Tak po prawdzie to najlepiej było by rower zmienić Przy takich parametrach to zostaje Judy Gold: https://www.bike-discount.de/en/rockshox-judy-gold-rl-29-solo-air-100-qr Żadnego Silver, to też kowadła choć przynajmniej działają. Z tych Twoich wszystkie są ciężkie poza Manitou ale o nim nic nie powiem. Lekki był jeszcze Suntour Epixon - ogólnie to samo co Raidon ale właśnie lekki. Tylko jeszcze musiałbyś znaleźć pasującą wersję. Albo przy okazji zmiana koła z przodu na sztywną oś, zmiana sterów na taper, zmiana hamulców, zmiana roweru... dobra, nie ważne 1 Cytuj
Przecietny Napisano 24 Lutego Napisano 24 Lutego (edytowane) Tak naprawdę każdy z wymienionych przez Ciebie będzie dobrym ulepszeniem roweru, przede wszystkim będą to amortyzatory które będą miały tłumienie odbicia i możliwość pomopowania powietrza pod swoją wagę i będą działać😉. Do każego wchodzisz jak do mercedesa z cinquecento😆. Odpuściiłbym najcięższe, te ze stalowymi goleniami, ten mniej popularny i zostaje markhor😆 oczywiście żart ale chyba jest najoptymalniejszym wyborem i ten znam. Dość łatwo się serwisuje, praca dość przyjemna, blokada działa, tylko golenie mają 30mm a mogłyby mieć więcej jak Ty z takim obciążeniem jeździsz no ale skoro xct dał radę to... Edytowane 24 Lutego przez Przecietny 1 Cytuj
Dokumosa Napisano 24 Lutego Napisano 24 Lutego Silvery poza masą mają tą przypadłość, że rdzewieją. O RST szkoda pisać a Suntoura już masz obecnie Cytuj
Dibua Napisano 24 Lutego Autor Napisano 24 Lutego (edytowane) No to nieźle mi namieszaliście Wiem, że dłubię w staroci, ale mam 46 lat i przyzwyczaiłem się do tego, że jak coś działa, to nie trzeba tego zmieniać, aczkolwiek rower kosztował 1800 zł, a teraz rozważam zakup amortyzatora za 1200 zł... Wiem, głupio to wygląda, ale przyznaję, że ja nawet nie wiedziałem, że da się inaczej koło mocować niż na QR Do tej pory wsadziłem tam już hamulce Deore i tylną przerzutkę Deore, zamiast Tektro i Alivio, jeszcze mnie kwadrat denerwuje w korbach i.... dobra, zamykam się, bo doprowadzicie mnie do tego, że sobie jakąś wyprawówkę kupię za 7 tys. Rozważam też sztywny widelec, bo o dziwo sporo wyprowawówek tak ma, ale ciężko znaleźć coś na prostej rurze nie do szosy. Obecnie mam 28 mm górne rury i 37 dolne, na tarczy 180 mm mam metalowe klocki i jak docisnę mocniej, to mi się rury gną, co widzę gołym okiem, więc chyba każda większa średnica będzie dla mnie lepsza. Rozumiem, że nikt tu raczej nie zaleca chińczyka za 500 zł z rurą fi 34? Bo jeśli chodzi o wiek roweru i jego pozostałe parametry, to może być sensowny wybór, skoro i tak pewnie prędzej czy później skończę na wymianie na coś współczesnego. Edytowane 24 Lutego przez Dibua Cytuj
kipcior Napisano 24 Lutego Napisano 24 Lutego Chińczyki sobie daruj. Jak chcesz coś zmienić taniej niż to Judy, to zapytaj Activii o Raidona: https://activia.sgl.pl/cena/amortyzatory/raidon/29-cali_amortyzator-raidon-xc-lo-r-air-29-cali-czarny-mat-2024/761 Generalnie finansowo to jest bez sensu, bo przy ewentualnej sprzedaży roweru nigdy tego nie odzyskasz. Jeśli jesteś jakoś emocjonalnie przywiązany do tej maszyny i będziesz tym jeździł dalej, to efekt zmiany będzie pozytywny i można to rozważać. Osobiście trzy razy wsadzałem równowartość roweru do roweru, dwa z nich nadal mam. Ale mam rok mniej niż Ty, więc może na starość mi przejdzie Ale jak nie jesteś do niego przywiązany, to po prostu powoli myśl o nowym sprzęcie. Cytuj
Turysta05 Napisano wczoraj o 15:09 Napisano wczoraj o 15:09 . W dniu 24.02.2025 o 18:50, Dibua napisał: Rozumiem, że nikt tu raczej nie zaleca chińczyka za 500 zł z rurą fi 34? Bo jeśli chodzi o wiek roweru i jego pozostałe parametry, to może być sensowny wybór.... A ja wręcz przeciwnie, jestem w podobnej jak Ty sytuacji i wymieniłem klamota SR Suntour na chińczyka, wbrew opiniom forumowych znawców, a może wręcz im na przekór, za co dają mi "popalić"😂🤣. Jestem mega zadowolony i nie wstydzę się o tym powiedzieć, obiecałem zdać relację za kilka miesięcy i zrobię to uczciwie bez względu na wynik👍. @Dibua jesteś podobnie jak ja rowerowym "majster-klepką", taka renowacja po minimalnych kosztach to dla nas "pikuś", bardziej chęć przetestowania, ja się nie zawiodłem. https://www.forumrowerowe.org/topic/272436-amortyzator-przedni-nanlio-x7-pro-140120-z-aliexpres/?do=findComment&comment=2514705 A tu któraś z kolei dyskusja o wyjaśnieniu sobie, do czego tak naprawdę Turysta (taki jak Ja😉) potrzebuje amortyzator: https://www.forumrowerowe.org/topic/272905-amortyzator-jak-to-jest-z-tym-serwisowaniem/?do=findComment&comment=2521753 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi