Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)
5 godzin temu, Garlock napisał:

Może dałoby się wyżłobić dostatecznie głęboki rowek małym frezem diamentowym do Dremela, żeby wbić jakiś śrubokręt i szarpnięciami spróbować zluzować ten bit.

Odpowiednia końcówka do Dremela (frez z węglika wolframu?) powinna sobie z tym poradzić, ale to i tak będzie wymagać sporo czasu. 

Tu na filmie nieco podobna sytuacja. 

Edytowane przez marvelo
Napisano

Zawsze wydawało mi się że te osie są przelotowe więc drugim torxem powinno udać się go wbić do środka. Jesli nie, to tak jak ktoś pisał nacinasz leb osi brzeszczotem jak pod plaski srubokret. Bierzesz plaski śrubokręt z pobijakiem i walisz w wykonane naciecie w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara. Srubokret ustawiasz  pod kątem 45  lub mniejszym po prawej stronie osi tak żeby przyłożona siła powodowała obrot osi.

Jak to nic nie da to trzeba bita wywiercic. Jak nie masz małych wierteł HSS (najlepiej kobaltowych) wez jakies większe do stali o srednicy wiekszej od średnicy ukreconego bita. Powoli wybierze razem z główka osi, która wtedy powinna dać się zbic i odpasc.

Napisano

Przy pomocy szlifiereczki...

Screenshot_2025-02-25-09-09-17-778_com.android.chrome.thumb.jpg.02ecc8d10168dc587ba9735e97dfa8f3.jpg

...mini tarczką do cięcia:

Screenshot_2025-02-25-09-11-15-243_com.android.chrome.thumb.jpg.35cbfef9cc1cbdf3172d828901986298.jpg

Wytnij poprzeczny, głęboki rowek pod szeroki śrubokręt, albo nawet blachę zamocowaną w małym, ręcznym imadełku.  Tarczka o małej średnicy pozwoli wyciąć głęboki rowek bez uszkodzenia ramy roweru.

Powodzenia😉.

Napisano (edytowane)

Zaniosłem przedwczoraj rower do serwisu, facet powiedział, że już kilka razy takie rzeczy robił i powinno dać radę to ogarnąć. Wczoraj odebrałem rower, około 2h roboty + 150 zł, + nową oś muszę kupić. Powiedział, że dawno takiej rzeźby nie robił. Żadne rozwiercanie tego bita, czy podgrzewanie, naklejanie itp. nie przyniosło rezultatu. Próbował też głębiej nacinać główkę tej osi aby na płasko to wykręcić, nie dało się, było tak "zespawane", że aluminium się kruszyło. W końcu zaczął gwintować oś od drugiej strony, wkręcił śrubę z 6-kątną głowicą i tak do okręcił, ale mówi, że była masakra, że twardy zawodnik. Teraz tylko ogarnąć jaka to była ośka w kross esker 2.0 bo nie mogę znaleźć tych parametrów na stronie producenta 😕

W dniu 24.02.2025 o 21:32, PawelW84 napisał:

Zawsze wydawało mi się że te osie są przelotowe więc drugim torxem powinno udać się go wbić do środka. Jesli nie, to tak jak ktoś pisał nacinasz leb osi brzeszczotem jak pod plaski srubokret. Bierzesz plaski śrubokręt z pobijakiem i walisz w wykonane naciecie w kierunku przeciwnym do ruchu wskazówek zegara. Srubokret ustawiasz  pod kątem 45  lub mniejszym po prawej stronie osi tak żeby przyłożona siła powodowała obrot osi.

Jak to nic nie da to trzeba bita wywiercic. Jak nie masz małych wierteł HSS (najlepiej kobaltowych) wez jakies większe do stali o srednicy wiekszej od średnicy ukreconego bita. Powoli wybierze razem z główka osi, która wtedy powinna dać się zbic i odpasc.

Właśnie mówił, że jakby to nagwintowanie nie dało rady to by po prostu rozwiercał całą główkę osi aż by odpadła.

Ogarnął to Bike Atelier w Sosnowcu, tam na Maja/Piłsudskiego jakby ktoś z Sosnowca kiedyś miał podobny problem, rzeczowy facet :)

Edytowane przez Spoconymanek
  • +1 pomógł 1
Napisano

To teraz dodaj do budżetu oprócz tych 150zl i ceny ośki jeszcze komplet dobrych bitów 😁. Jak widać zakup zwróci się szybko (o oszczędności nerwów nie wspominam)

Napisano (edytowane)

Ew. jako tani zamiennik zwykły smar grafitowy lub molibdenowy (brudzą paskudnie). Shimano ma niezły Never Seize w tubkach 50g (wystarczająco długo starczają) za ok. 20 zł, ale widzę, że obecnie w sklepach brakuje go.

Edytowane przez Garlock
Napisano

Mam głupie pytanie, bo nigdy nie wymieniałem tego elementu:

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-gravel-kross-esker-2-0-gen-2-pd42030/?v_Id=232097&utm_source=google&utm_medium=cpc&gad_source=1&gclid=CjwKCAiAlPu9BhAjEiwA5NDSA3D1YKZdkiKVj2pMFAOMHpb7PD0Txvpsx16hEps62N8IvOQyv1V4kBoCx38QAvD_BwE

Według opisu jest to oś 12x142 mm, znalazłem taką na decathlonie: https://www.decathlon.pl/p/sztywna-os-tylnego-kola-12x142-mm/_/R-p-200032

Jednak w opisie jest: Do wymiany osi tylnego koła w rowerze MTB ROCKRIDER 960, RAFAL 760.

Czy to ma dla mnie jakieś znaczenie? Czy to po prostu ośka 12x142 i będzie mi pasować niezależnie?

A co do tego smaru przeciw spiekaniu, znalazłem to: https://allegro.pl/oferta/smar-shimano-anti-seize-przeciw-spiekaniu-20ml-9750807000

będzie dobre? :P 

Napisano (edytowane)
17 godzin temu, Spoconymanek napisał:

A co do tego smaru przeciw spiekaniu, znalazłem to: https://allegro.pl/oferta/smar-shimano-anti-seize-przeciw-spiekaniu-20ml-9750807000

będzie dobre?

Pasta bardzo dobra (sam używam) tylko, że 20ml to jest taka mała tubka (dla porównania typowa pasta do zębów jest w tubce 75-80ml). I w zasadzie taka ilość by wystarczyła do sporadycznego dłubania przy rowerze, ale ten sprzedawca z All..o walnie tę kupkę pasty do plastikowego kubeczka od farby plakatowej. Jak to potem nakładać? Wykałaczką? Pędzelkiem? Raczej mało wygodne. Ja bym na razie  kupił zwykły smar molibdenowy np:

https://www.bricomarche.pl/smar-molibdenowy-50-ml?cd=20631582189&ad=&kd=&gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIwvj-8brjiwMV1l6RBR0sPiXBEAQYBCABEgKg0vD_BwE

i poczekał jak znowu pojawią się w sprzedaży wygodne tubki Shimano

https://ctbike.pl/shimano-anti-seize-smar-przeciw-spiekaniu-50-ml.html

A molibdenowy (albo grafitowy) zawsze można potem wykorzystać do smarowania zawiasów w drzwiach itp.

Albo na razie skręcał wszystko na zwykły smar, też zapobiega zacieraniu. Byle nie na sucho.

Edytowane przez Garlock
Napisano (edytowane)

Ja zwykle przy takim dłubaniu paluchy mam brudne. A nie chciałbym zapaprać moich cennych smarowideł brudem czy piaskiem. Dlatego nakładam czymś czystym (lub wyciskam z tubki) a potem paluchem rozmazuję.

Czasem korzystam z dość radykalnej metody mycia rąk przed smarowaniem (zwykle przy pracy z łożyskami), ale to już jest trochę hardcor dla mnie 🤢.

Edytowane przez Garlock