Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Jestem świeżym użytkownikiem roweru elektrycznego - model Crussis e-Largo M510 9.8-L.

Mam kilka pytań różnej treści:

1. [Aplikacja] Silnik i wyświetlacz to Bafang. Zainstalowałem aplikację Bafang Go+. Czy są jakieś alternatywne aplikacje, które umożliwią konfigurowanie trybów wspomagania lub strumieniowanie nawigacji na wyświetlacz roweru?

2. [Ubezpieczenie] Czy warto i czy można zarejestrować numer ramy na Policji / Straży Miejskiej? Jak dokładnie działa ubezpieczenie od kradzieży? Czy takie ubezpieczenie obejmuje również kradzież zapiętego roweru z pod sklepu? Z piwnicy?

3. [Akcesoria] Jakie polecacie:

- zapięcie - ulock, łańcuch, linka? Jakiś konkretny model?

- błotniki - Musi być jakiś specyficzny system montażu? Z przodu jest widelec ROCKSHOX FS Judy Silver TK Solo Air 29"amortyzator Rockshock.

- pompka do kół i amortyzatora - Czy dwufunkcyjna pompka KELLYS OMNI będzie okey?

- gripy i lusterko wsteczne - A w tej kategorii coś polecicie?

Z góry serdecznie dziękuję za pomoc. Dobrego dnia!

1.png

Napisano

Akurat wczoraj czytałem OWU ubezpieczenia roweru PZU (bo każde ubezpieczenie może mieć inne warunki). Wygląda, że obejmuje kradzież z ulicy, jeśli rower (jak wartość powyżej 3k) był zapięty hartowanym łańcuchem z ogniwem o grubości powyżej 8mm albo „specjalnie” hartowanym U-lockiem z dwustronnym blokowaniem. Natomiast przy kradzieży w piwnicy oczekiwane jest zamocowanie roweru do nieruchomego elementu. 

Co do akcesoriów - oddzielna pompka do widelca, (która może leżeć w domu) i do tego najlepiej dwie pompki do kół - lekka, mała do wożenia - nawet taka tania z Decathlonu plus wygodna pompka podłogowa z manometrem - poszukaj modelu o nie za dużym maksymalnym ciśnieniu, bo jak kupisz do 12 barów, to manometr będzie mało użyteczny do górskich opon. Starczy zakres do 4 bar. Moje eksperymenty z lusterkami nie były udane. Nie polecę. Do górskiego roweru nie polecam nic więcej niż mały błotnik do amortyzatora, taki na trytytki. Ostatecznie ass saver na tył, no chyba, że celem jest dojazd do pracy. 

Napisano

Dzięki za odpowiedź.

Co do ubezpieczenia to w poniedziałek wybiorę się do kilku ubezpieczalni i zobaczę jak to wygląda.

A co powiesz na przenośny "kieszonkowy" kompresor akumulatorowy do pompowania kół?