Skocz do zawartości

[Przerzutka tylna shimano] z ekstenderem plus zmniejszenie wielkości małej zębatki - na ile ogarnie to grx?

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam do zrealizowania projekt dla kogoś. 

Właściciel meridy silex 700 szuka możliwości zmiękczenia napędu bez pozbycia się fabrycznego blatu.

Konfiguracja napędu to 2x11 z kasetą 11-32 , korbą grx 31/48 oraz przerzutką grx 810.

Pomysł na zmianę to

- przedłużka Wolftooth road link - wg producenta rozwiązanie zoptymalizowane pod kasety 11-36/40/42

- kaseta 11-42 

- zmiana łańcucha na dłuższy. 

- zmiana w korbie 31 na 28 od TA Specialites.

Wg shimano całkowita pojemność tej przerzutki (uwzględniając różnicę wielkości skrajnych koronek kasety oraz różnicę ilości zębów z przodu) to 40t.

Jeśli max tej przerzutki co do kasety wynosi 11-34 to po wrzuceniu 11-42  całkowita pojemność zostanie przekroczona o 8, do tego blat z 31 na 28 daje 3 , czyli całkowita różnica nadmiaru to 11. 

To jedynie luźne przemyślenia i wg mnie to dużo za dużo,  tym bardziej że właściciechce używać wszystkich kombinacji. 

Ale wg mnie jest to niemożliwe. 

Jakieś sugestie?

Może ktoś robił taką rzeźbę i to w połączeniu z tym wolftoothem jednak działa?.

Napisano

Z czystej ciekawości - a rzeczywiście istnieje taki blat TA? Bo to zdaje się jest wydziwiate BCD shimano które nie pasuje do niczego sensownego.

W każdym razie - Jeżeli miałbym kombinować w tym kierunku to poszedłbym w przerzutkę GRX RD-RX812, bo z wyglądu jest to taka przerzutka jak starsze grupy góralskie shimano. Więc nie tylko natywnie ogarnia 11-42, więc pewno ogarnie 2x. Jeżeli braknie zakresu przerzutki to trzeba sobie zorganizować wózek z przerzutki RD-M8000-SGS.

Od tego momentu też można kombinować z wózkami z aliexpress - bo może da się i ogarnąć 11-50. Swego czasu udało mi się pożenić korbę 44-34 z kasetą 11-50 i działało to całkiem nieźle.

Tu przykład: https://pl.aliexpress.com/item/1005004852078189.html?spm=a2g0o.productlist.main.107.6bb1ygYOygYOjC&algo_pvid=f41f5ee2-8848-40a8-97b3-14004a6ca832&pdp_ext_f={"order"%3A"13"%2C"eval"%3A"1"}&utparam-url=scene%3Asearch|query_from%3A

Napisano

Ta specialites 80 mm niesymetryczny rozstaw otworów,  do korb grx 2x, 28 zębów. Dostępne np na bikeinn lub starbike. 

Rzeźba z podmienianiem wózków odpada - z mojego powodu. Nie będę się w to bawił bo nie mam niczego na podmianę a właściciel nie chce ruszać tego grxa. 

Najprawdopodobniej pozostanie tylko wolftooth plus 11-42 . Przypuszczam że producent uwzględnił kombinację kasety 11-42 z przerzutką taką jaką jest fabrycznie (przynajmniej w opisie produktu nic nie ma o konieczności przerabiania przerzutki) ale raczej nie zakładał dorzucania jeszcze zębów z tytułu zmiany tarczy korby. 

Napisano
12 godzin temu, uzurpator napisał:

poszedłbym w przerzutkę GRX RD-RX812, [...] natywnie ogarnia 11-42, więc pewno ogarnie 2x

Niby ogarnia ale przy mojej korbie 28-42 trzeba się już trochę nakombinować z długością łańcucha, żeby obsłużyć wszystkie kombinacje przełożeń. Kończy się to IMO nienaturalnym wyprostowaniem wózka na kombinacji duża-duża.

Tutaj już na starcie korba ma większą różnicę, a jest przymiarka do jeszcze większej. IMO różnica 20 zębów (tyle miały 3x) na korbie to dużo za dużo i będzie po prostu niewygodnie.
812 ma fabrycznie mniejszą pojemność niż 810, bo jest dedykowana do napędów 1x.

• +1 pomógł 1
Napisano

Znam człowieka, który zmiękczył Topstone 2 chyba w takiej konfiguracji:

Korba FSA Omega AGX+ Alloy, 46/30
BB FSA Cartridge
Przerzutka przednia Shimano GRX 400, braze-on
Przerzutka tylna Shimano GRX 4, Shadow RD+
Manetki Shimano GRX 400, 10-speed
Kaseta Shimano HG500, 11-34, 10-speed
Łańcuch KMC X10, 10-speed

przez protezę Woolftootha i kasetę z koronką 42.

Napisano

Przy fabrycznie 31-48 to już nie jest duża różnica, ale jak dla mnie taka rozpiętość prosi się o korbę 3rz. Wtedy można zestroić tak, żeby ze środkowej ogarnąć całą kasetę, a z małej/blatu do +/- połowy.

Napisano (edytowane)

W zasadzie to nawet wtedy Shimano nie pozwalało na używanie kasety 11-42, dla napędów z 3 biegami z przodu była kaseta 11-40.

A żeby nie robić zupełnego offtopu to odradzam takie rozwiązanie, przecież ten przód prawie na pewno będzie chodził kiepsko, bardzo możliwe że pojawi się jakieś zaciąganie. Tył tak samo, dół kasety będzie chodził ospale, odległość kołka od koronki żadnej precyzji tam nie zapewni.

No i łańcuch. Na 100% będzie wisiał luźny na kilku najmniejszych koronkach.

Odpuściłbym twarde biegi na rzecz kultury pracy napędu. Może jakieś stare korby MTB z zakresem 40-26?

Edytowane przez derwisz
Napisano

Przy kasecie 11-42, to by można pójść w standard 30-46. 26:42 to zdecydowanie zbyt lekkie przełożenie, chyba ze ktoś robi alpejskie przełęcze z sakwami.
Do tego przejście z 48 na 40 może jednak odbić się brakiem możliwości dokręcenia, czy gorszą wygodą bo będzie trzeba ze środka kasety przenieść się na najmniejsze koronki.

23 godziny temu, lis50 napisał:

Grx występuje w wersji 3x?

Nie wiem, pewnie nie. Niemniej są lewe klamkomanetki hydrauliczne 3rz.
Np. Tiagra ST-4703

Napisano

Jeździłbyś na 2 różnych co do kształtu i ergonomii klamkomanetkach? 

Nie pisałem o 26, tylko 28. 

Nie muszą być Alpy może być jazda np w mieście o nachyleniu ulic 25-35%. 

Napisano

Nie wiem, musiałbym zobaczyć na ile się różnią.
Na prostej kierownicy nie raz miałem różne klamki, w skrajnym przypadku lewa hydrauliczna, a prawa jeszcze pod canti/rolkowe na 4 palce.

No i mój błąd, ta tiagra nie jest hydrauliczna. Zmyliło mnie bo mam 4720 i myślałem, ze w tej grupie wszystkie podobne.
Być może jednak nie ma hydraulicznych 3rz.

Wydaje mi się, że nigdzie nie mamy takich ulic ;)
Tak czy inaczej, takich nachyleń zmiękczenie napędu nie pokona, bo po prostu poderwie przednie koło lub tył zacznie buksować, do tego będzie się praktycznie w miejscu kręciło. Na takie ścianki jedyna metoda to kopyto i technika.