Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć

Jestem w trakcie wymiany napędu z 3x10 na 1x11. Temat kasety, przerzutek, manetki przerobiony. Zakupiona kaseta 11-51 (Shimano CS M5100).

Wydawało mi się, że z przodu będzie łatwiej ale jednak nie.

Z przodu miałem stary suport SM-BB70. Szerokość mufy 68. Kręci ale już niezbyt płynnie. Z tego co widzę to zalecany zamiennik tego suportu to BB-MT800. I do takiego też się przymierzam.

I teraz pytanie: jaką korbę z jednym blatem 34 zęby do tego? Tak żeby pasowało do suportu i współgrało z kasetą?

Napisano (edytowane)

M6000 jest korbą 2 lub 3x. Jak założysz tylko duży blat to będzie na linii niecałe 52mm. Idealnie byłoby mieć linię 49-50. Wszystkie współcześnie dostępne korby shimano 1x są tylko pod linię 52 lub 55mm. Można się bawić w podkładki pod blat, poszukać starej korby m7000 lub m8000 bez boost, iść w chińczyka albo się przyzwyczaić do nieco upośledzonej pracy przy linii 52 (trochę głośniej, może spadać łańcuch na mniejsze koronki przy kręceniu do tyłu, szybciej się zużyje napęd).

Edytowane przez Dokumosa
Napisano

Obawiam się że FC-M6000 2 rzędowa jest identyczna w ogólnej geometrii jak FC-M7000, M8000, MT600 i MT700, czyli w wersji bez boosta powierzchnia montażu większej tarczy na linii łańcucha ~52mm i asymetryczny pająk 96bcd, a ostateczna linia zależy od wywinięcia zębatki.

FC-M6000 3 rzędowa ma zupełnie inny pająk od wersji 2 rzędowej, ma symetryczny pająk i dodatkowo zewnętrzną powierzchnię montażu pod najwiekszą zębatkę.

Napisano (edytowane)

Tym samym bezboostowa korba 2x staje się boostową w przypadlu użycia jej jako 1x. Zębatki shimano są bez offsetu. Korba determinuje linię. Skrajnie to idiotyczne. SRAM poszedł całkiem na odwrót.

Edytowane przez Dokumosa
Napisano

Zębatki Shimano są z offsetem, i to całkiem sporym. Korba nie boost z pająkiem ma przylgnię na 52mm, korba boost z pająkiem ma przylgnię na 55mm.

Jeśli offset rozumiemy jako dystans od przylgni do płaszczyzny łączącej środki zębów, to zębatki pokroju sm-crm70 mają znacząco większe odsadzenie niż zupełnie płaskie zębatki firm trzecich. Efektywna linia łańcucha na blacie banless i korbie M7000 wychodzi mi około 50,5mm i dzięki temu mieści się to w boostowej ramie. Na styk, ale się mieści.

Napisano

https://photos.app.goo.gl/wVVARfzfdc5DFGCfA

Tu jeszcze kilka ciekawostek z porównania FC-M7000 i FC-M7100.

M7100 ma znacznie krótszą oś i ramiona z małym odsadzeniem. M7000 ma długą oś i ramiona z małym odsadzeniem.

W aktualnym hardtailu, współczesnym boost'cie korba M7100 z pomiarem mocy się nie mieści, trzeba by było iść w korbę M7120. Tymczasem nie boostowe M7000 się mieści z pomiarem mocy i zębatką banless 36t.

Zanim nie zmierzyłem to bym nie uwierzył.

Napisano

Dzięki za odpowiedzi. Próbuję to jakoś ogarnąć, ale im dalej w las....

Rower z przeznaczeniem stricte pod wyścigi MTB, dlatego wszelkie ryzyko spadania łańcucha czy też gorszej pracy chciałbym maksymalnie ograniczyć.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale jeżeli zdecyduję się na nową korbę czyli pod linię łańcucha np. 52 to muszę dać podkładki. Będzie działać ale niekoniecznie super dobrze - przykładowo FC-MT510, chociaż tutaj chyba nie ma 34 zębów.

Czy ewentualnie korba pod 1x12 się tutaj sprawdzi? (FC-MT510) czy musi być 1x11?

Napisano (edytowane)

Jeśli masz z tyłu szerokość montażową 135/142mm to "książkowa" linia łańcucha wynosi 48,8mm. Taką linie miały fabryczne korby fc-m7000-1 i 8000-1 (uwaga - nie -B1). Dzisiaj trudno już osiągalne. Wszystko poszło w kierunku boost. Jak widzę rozważasz raczej siermieżną pod względem masy półkę gratów więc spokojnie możesz brać korbę https://pl.aliexpress.com/item/1005005391256679.html i do niej zębatkę z offsetem 6mm: https://pl.aliexpress.com/item/1005007602077890.html

Ew. komplet (z offsetem 6mm) stąd: https://pl.aliexpress.com/item/1005007339937446.html

W każdym przypadku suport - ten rozważany mt800.

Edytowane przez Dokumosa