Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Czy zawsze kleicie łożyska na klej anaerobowy? Gniazda piasty  i  na osi ? Pytam się bo właśnie ukatrupiłem sobie aluminiową ośke, bo łożyska EZO to szajs nie trzymający wymiarów. Moją piaste uzbroiłem w parach EZO/NSK w korpusie i w bębenku. Wkładam zdrową część ośki (tam gdzie pracowało łożysko NSK korpusie piasty) w łożysko NSK w bębenku i bez problemu siłą tarcia unoszę bębenek, a w EZO oś wychodzi luzem. Nie kleiłem ośki i w efekcie mam luz na kole. Teraz nie wiem czy sam klej zniweluje ten luz czy potrzebuje nową oś. Jaki polecacie klej do osadzenia łożysk ?

Napisano (edytowane)

Oryginalnie łożyska miałem klejone w korpusie, ale nie na osi. W ogóle nie myślałem żeby kleić oś ale w przypadku tych aluminiowych osiek to chyba mus? Na kole mam taki luz, że jakbym skręcał tak piasty shimano na kulkach to nie dało by się go skasować zaciskiem. @kaido2 Raczej nie znajdę tak cienkiej taśmy ,żeby muc nasunąć łożysko EZO.

Edytowane przez luker7
Napisano

Jak będziesz kleił, to pamiętaj o podstawowej zasadzie konstrukcji tzw. węzła łożyskowego (czyli kompletu łożysk). Jedno łożysko musi być sztywno zamontowane, żeby wałek (ośka w tym przypadku) nie przesuwała się na boki. Czyli jedno łożysko możesz wkleić na pierścieniu wewnętrznym i zewnętrznym (chyba, ze konstrukcja korpusu nie wymaga tego). Ale drugie łożysko musi mieć możliwość przesuwania się. Choćby po to, ze by kompensować wydłużanie ośki przy wzroście temperatury. Dlatego walki i korpusy maja różne pasowania. Czyli możesz wkleić tylko jeden pierścień. Oczywiście, rower to dość prymitywna konstrukcja, zakres temperatur w jakich pracuje raczej niewielki, długość osi nieduża, więc jak nawet wkleisz oba łożyska na sztywno to naprężenia w nich przy zmianie temperatury ogromne nie będą. Ale jest to niezgodne ze sztuką inżynierską 🙂

Godzinę temu, kaido2 napisał:

Jak jest luz  to bardzo cienka twarda taśma

Fizycznie niewykonalne aby udało się nasunąć łożysko na cienką taśmę i zapewnić wymagany wcisk. 

• +1 pomógł 2
Napisano

Zależy jaki jest luz i jak cieńką taśmą dysponujemy. Nie trzeba oklejać na pełnym obwodzie, nieraz tylko kawałek potrzebny do skasowania luzu. Loctite mam chyba ze 4-ry rodzaje i nadaje się do wszystkiego gdzie nie ma uderzeń punktowych podczas pracy w miejscu użycia, czyli wszelkiej maści gwinty  itd. Po prostu Loctite się wykrusza :) . Jeżeli szczelina jest zbyt mała, aby cokolwiek przykleić, to w miejscu styku łożyska z osią można zrobić moletkę :) Na aluminiowej osi  nie przysparza to problemu.

Napisano

Loctite ma kilkanaście rodzajów klejów anaerobowych podzielonych na serie.

Do zabezpieczania gwintów:

image.thumb.png.a6a4fba1861010259b288e651d4648e6.png

do uszczelniania połączeń rur (gwintowanych) np 5400, a do osadzania elementów np łożysk, kół pasowych lub zębatych seria 6xx, pracujacych z założenia przy obciążenia udarowych:

image.thumb.png.36a9fe0b1043f24c265a5439187fb4b9.png

I gwarantuję, ze nic się nie wykruszy. Sprawdzone w praktyce. Montowane były np. koła zębate ważące kilkanaście kilogramów i przenoszące moce dziesiątek kilowatów. Bez wpustu !

Przy osadzaniu łożysk nie chodzi o to, żeby skasować luz aby nie latało luźno po ośce i nie dzwoniło. Tam musi być pewien wcisk. Żeby łożysko zawsze było zaciśnięte na osi. Inaczej zamiast się kręcić mogłoby się obracać na wałku i szybko go zrujnować.

image.png.d38a2d3eb8528691f8c900e518930ea2.png

A nie da się nasunąć na cienką folię łożyska, aby uzyskać wcisk. Chyba że metoda grzania/chłodzenia. Inaczej folia się pozwija podczas wprasowywania łożyska.

I nie można wtykać w jedno miejsce kawałka folii. Łożysko ma być równo zaciśnięte na całym obwodzie osi. Inaczej wystarczyłoby wbić pod łożysko kawałek drutu, i luz by znikał.

Napisano (edytowane)

Czyli Loctite mocno się już rozwinął i nie jestem w temacie. To co mam, mam oczywiście bezpośrednio od Loctite, jednak dostałem to x lat temu kiedy jak widać oferta nie była tak szeroka, a udary powodowały wykruszanie ( tak stosowałem, stąd takie spostrzeżenia) :) Fakt, nie śledziłem, bo aż tak nie używam ;)  Dobrze wiedzieć.

da, nie da.. jak ktoś  myśli i ma pewne doświadczenie to zrobi jak trzeba. Podałem tylko możliwości zanim dojdzie się do ostatecznej decyzji koszując oś i wymieniając na nową.

W tej sytuacji najprościej  kleić :) 

Edytowane przez kaido2
Napisano (edytowane)

Patrząc na ośke to zastawiam się czy też bębenka nie kleić. Tam - niestety wybór NSK z literką D też średnio trafiony ze zwględu na opory większe niż EZO. Ja używałem kleju za 1/6 ceny kleju henkel i też działają tylko termin przydatności  butleki  jest krótki bo substancja zmienia konsystencje/traci homogeniczność.

Edytowane przez luker7