Wojciech.k Napisano Środa o 14:56 Napisano Środa o 14:56 Cześć próbuje odkręcić nakrętkę kontrującą w wolnobiegu Shimano MF-TZ 500 ponieważ akurat chcę go przeserwisowac po 700km Mimo iż psikałem wd40 na nakrętkę i biłem 2000g młotkiem z wybijakiem to i tak nie mogę ją odkręcić (Biłem zgodnie ze ruchem zegarka ponieważ jest gwint lewy) Macie jakieś rady na odkręcenie Inni na YT odkręcają szczypcami do segerów ale u mnie jest inny przypadek Cytuj
kamilmozej Napisano Środa o 17:47 Napisano Środa o 17:47 (edytowane) Ogólnie tych sprzętów nie opłaca się serwisować, jak się zużyje wyrzuca się i kupuje nowe. 2kg młotem wali się po śrubach zawieszenia w samochodówce, tutaj w ten sposób zrobisz więcej złego niż dobrego.. Edytowane Środa o 17:52 przez kamilmozej Cytuj
Rafał87 Napisano Środa o 19:13 Napisano Środa o 19:13 Rada taka żeby dać sobie spokój bo to kosztuje 30zł i szkoda nerwów na otwieranie tego. 20lat temu shimanoskie otwierały się bez większych problemów, z rok temu próbowałem i poległem bo segery się złamały, dorabiane narzędzie też poległo więc dałem sobie spokój. Cytuj
Wojciech.k Napisano Środa o 20:35 Autor Napisano Środa o 20:35 Z jednej strony może i też spróbuję odkręcić mamy w domu dosyć specjalistyczny warsztat i na pewno coś się znajdzie do odkręcenia Mimo iż zrobił 600km to mi trochę go szkoda gdybym zrobił te 2000km to bym go wymienił (oczywiście pieniądze mam itp) Ale do końca wiosny mam plamy na trasy łącznie które mają wszystkie razem 800 km. Jeśli znów mi zacznie piszczeć i trza będzie znów wymieniać to wtedy nie chce mi sie co trzy miesiące wymieniać wolnobiegu Cytuj
kamilmozej Napisano Środa o 21:51 Napisano Środa o 21:51 Jeśli uszkodzisz przy tym jakieś narzędzie, to i tak będziesz w plecy więcej niż ten wolnobieg wart. Cytuj
kaido2 Napisano wczoraj o 07:28 Napisano wczoraj o 07:28 Do wolnobiegów jest dedykowany klucz . Młotkiem i wybijakiem to sobie można Wolnobiegi są tak szczelne, ze wystarczy polać mu olejem do łańcucha od strony szprych i tej nakrętki, nieraz kilkakrotnie zakręcić i już nie piszczy Można użyć rzadkiego oleju w aerozolu. Pod ciśnieniem szybciej zadziała Cytuj
uzurpator Napisano wczoraj o 07:31 Napisano wczoraj o 07:31 16 godzin temu, Wojciech.k napisał: chcę go przeserwisowac po 700km Po co? Cytuj
uzurpator Napisano wczoraj o 07:47 Napisano wczoraj o 07:47 (edytowane) Strzykawka, igła, lekki olej i kręcąc wolnobiegiem kapać tymże olejem po zewnętrznej nakrętki. Można sobie ułatwić rozpiszczając olej w benzynie/izopropanolu/nafcie/ropie aby miał lepkość wody. Można też z dwóch stron - ale to wymaga zdjęcia wolnobiegu z koła - lub przynajmniej pozbycia się tego plastikowego szajsu zza wolnobiegu, coby mieć dostep. Edytowane wczoraj o 07:53 przez uzurpator Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi