ogniu Napisano Środa o 12:29 Napisano Środa o 12:29 Cześć, mam okazję kupić rower Cube Stereo Hybrid 120 500 Race z 2019 roku, w skrócie: bateria 500Wh silnik Bosch Performance Line CX 75 nM coś takiego: https://archiv.cube.eu/pl/2019/235200 ciekawostka dot. tego roweru jest taka, że ma przebieg 76km, domyślam się, że był ładowany tylko kilka razy od 2019 roku, mam kilka pytań do bardziej doświadczonych: 1. Czy w tym czasie coś złego mogło wydarzyć się z baterią? 2. Czy ten silnik w zestawieniu z baterią 500Wh będzie dawał radę? głównie na leśnych szlakach, średnie podjazdy, raz do roku wypad na jakieś łagodne singletracki bez skoków itp. 3. Cena to około 6500 zł, czy warto się tym zainteresować? PS. Co do przebiegu mam pewność, że jest autentyczny. Z góry dziękuję za odpowiedzi, pozdrawiam ogniu Cytuj
Mod Team sznib Napisano Środa o 13:12 Mod Team Napisano Środa o 13:12 Producenci zalecają żeby w okresie nieużywania ebike'a dbać o to żeby bateria była naładowana, najlepiej w granicach 30-60%. W każdym razie jest dla baterii szkodliwe kiedy jest przez dłuższy czas w stanie całkowitego rozładowania. Także może być w kwestii baterii niewesoło. Sprawdź czy można dokupić taka baterię w razie w. No i trzeba się liczyć z wydatkiem rzędu kilku tys. pln wtedy. Cytuj
burz Napisano Środa o 13:41 Napisano Środa o 13:41 Nowa bateria Bosch PowerTube 500 kosztuje 3500 zł, więc oczekiwałbym od sprzedawcy roweru obniżki o minimum 1500 zł. Wtedy może bym zaryzykował zakup. Cytuj
ogniu Napisano Środa o 13:48 Autor Napisano Środa o 13:48 Zapytałem sprzedawcę czy bateria była rozładowana do 0 kiedykolwiek, odpisał mi tylko, że nie, że ma jeszcze do przejechania 75 km, czyli ma przebieg 76 km i do przejechania 75, czy to jest możliwe aby bateria się nie rozładowała? Może źle zadaję pytanie, ponieważ mieszkam za granicą i piszę z gościem poprzez translator na francuski.. Cytuj
chudzinki Napisano Środa o 13:49 Napisano Środa o 13:49 (edytowane) Godzinę temu, ogniu napisał: rower Cube Stereo Hybrid 120 500 Race z 2019 Nie znam się, ale wydaje mi się, że te silniki nie są zbyt udane. Gdzieś to czytałem, chyba nawet tu na forum. Co do baterii - moooże gdyby naładował ją do 100% po ostatniej jeździe to by i wytrzymała. Edytowane Środa o 13:52 przez chudzinki Cytuj
ogniu Napisano Środa o 13:51 Autor Napisano Środa o 13:51 Cytat Nie znam się, ale wydaje mi się, że te silniki nie są zbyt udane. Gdzie to czytałem, chyba nawet tu na forum. Ja właśnie czytałem, że te silniki 2 generacji są bardzo udane, elektronika jest na górze silnika, są proste w obsłudze i tanie w serwisie w porównaniu do generacji 4, jedną z ich wad wydaje mi się większy opór po przekroczeniu 25 km/h no ale kto tak szybko jeździ Cytuj
Turysta05 Napisano Środa o 16:13 Napisano Środa o 16:13 @ogniu czy to jest ten rower z multiplikatorem w silniku? Tzn. napęd obraca się szybciej niż pedały? To rozwiązanie okazało się ślepą uliczką i nic dziwnego, że gość sprzedaje nowy rower za pół ceny. Ten rower nie pozwala jeździć bez prądu, a 75 km to prawdopodobnie teoretyczny górny zasięg jazdy, bo 500 Wh to tak słabo (w 2019r. to było dużo). Ta bateria była tylko 2x ładowana, to dobrze, ale czas robi swoje. Jeśli chcesz jeździć krótko, krótkie dystanse na ostrych górkach, to bierz😉. Cytuj
ogniu Napisano Środa o 18:39 Autor Napisano Środa o 18:39 (edytowane) @Turysta05 tak, to ten. Starszy gościu sprzedawał, bo był po wylewie, kupił w ramach rehabilitacji ale jednak nie dał rady jeździć, nawet mu kierownicę podwyższyli specjalnym mostkiem - to do zmiany. Wziąłem go, ogólnie nie jest źle, można spokojnie jeździć bez silnika, wiadomo, że jest ciężej bo jest mała zębatka. Ogólnie rower jak nowy, bateria się ładuje, przejechane ma 200 km jednak, gościu nawet nie wiedział jak sprawdzić przebieg. Za jakiś czas dam znać co z baterią! Edytowane Środa o 18:44 przez ogniu 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi