Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć.

Przeglądałem ostotnio blue paper do mojego roweru (Orbea Laufey) natknąłem się na informację, że nie można tulei dystansowych mocować nad mostkiem (tak aby obniżyć kierownicę). Ja mam obnizoną i jeżdżę tak już kilka miesięcy, ale zastanawiam się czy czegoś nie psuję. Mniej wiecej rozumiem problem, bo jak zaślepka przykręcana jest bezpośrednio na mostek to jest to sztywniejsze niż jak opiera się na tych pierścieniach, ale czy to rzeczywiście czymś grozi?

Instrukcja - patrz strona 3

Napisano

Ogólnie zawsze jest zalecane, żeby po ustaleniu pozycji dociąć rurę sterową i zdjąć podkładki z góry. Jeśli masz nad mostkiem jedną/dwie podkładki i w sumie <1cm ponad, to raczej nic się nie stanie, jeśli wszystko jest poprawnie skręcone. Większy "komin" nad mostkiem jest niebezpieczny, bo można się na niego nadziać przy upadku, do tego właśnie może coś pęknąć, szczególnie jeśli rura sterowa jest karbonowa - bo ekspander ją rozpycha, a mostek trzyma. Jeśli ekspander jest krótki, to zamiast w mostku, może wypadać na podkładkach, co nie jest wytyrzymałe ani bezpieczne.

• +1 pomógł 1
Napisano

Ta Orbea ma Recona Silver wiec o karbon bym się nie martwił, producent pewnie chce się ustrzec przed pozwami od ludzi którzy 'nadziali' się na komin. Jak dużą różnicę do obrażeń może wprowadzić 1-2 cm komina będzie dyskusyjne...

Napisano

Dzięki za odpowiedzi.

Rower ma amor Marzocchi Bomner Z2. Nie wiem czy rura steowa jest stalowa czy alu (na pewno nie karbon). Podkładki są dwie po 1cm.
Czyli mogę tak zostawić bez obaw?

Napisano
2 godziny temu, nctrns napisał:

bo ekspander ją rozpycha, a mostek trzyma. Jeśli ekspander jest krótki, to zamiast w mostku, może wypadać na podkładkach, co nie jest wytyrzymałe ani bezpieczne.

Ekspader czy gwiazdka, sluzy tylko do preload. Sterowke trzyma mostek. Po poprawnym skreceniu nie jest potrzebny.

Napisano
1 godzinę temu, RafalG napisał:

Czyli mogę tak zostawić bez obaw?

Tylko po co? Zamierzasz wrócić do fabrycznego ustawienia? Przytnij to w cholerę 😎.