Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,
Jestem tu nowy ale mam podobny temat, który przewijał się na forum w 2023 roku.

Rower to Focus Raven 8.9, zakupiony w listopadzie 2024. Przejechane około 40 km tylko żeby przetestować. Nie lubię jeździć zimą, po za tym od 27.01 stycznia rower w serwisie.

Podczas tych jazd testowych wykryłem u siebie trzaski podczas pedałowania pod górę. Niestety zamiast zwrócić rower bo kupowałem online, to stwierdziłem że to jakaś  pierdoła do regulacji, zresztą sklep też mnie w tym utwierdzał. Skończyło się na tym że pojechałem do autoryzowanego serwisu Focus pod W-wą. Wysłali napęd, lańcuch i przerzutkę na ekspertyzę do SRAM. Sram przetestował i powiedział że wszystko gra bez żadnych wad. Teraz p-dbnie czeka mnie wymiana ramy. Podejrzewają że tylne widełka są niesymetryczne. Ale ja się zastanawiam czy to nie dobiega   z okolic suportu i czemu nie wysłali od razu suportu do SRAM żeby to wykluczyć.

Generalnie na początku to mi się to trzaskanie wydobywało tylko podczas dużego obciążenia podczas podjazdów naprzykład pod górkę. Teraz po regulacji przerzutki, dzwięk wydobowa się zawsze gdy mocniej wdeptnę w pedał, nawet na prostej drodze.

• Kaseta : SRAM XG-1275, 12-speed - przetestowane w serwisie SRAM wszystko gra
  • Łańcuch: SRAM GX Eagle, 12-speed - przetestowane w serwisie SRAM wszystko gra
  • Przerzutka: RAM GX Eagle, 12-speed - przetestowane w serwisie SRAM wszystko gra
  • Korba: SRAM GX Eagle

W załączeniu film co o tym sądzicie?

https://drive.google.com/file/d/1zxg4Xfu9Jk4YHBaF4mLqfy72cNYi_WPG/view?usp=sharing

Napisano (edytowane)

Miałem to samo, standardowa przypadłość  we wszystkich Ravenach - suport . Albo osadzanie na żywicy , albo najlepiej Tokena Ninja skręcanego .

Edytowane przez pecio
Napisano

Teraz doczytałem twojego posta  , masz  takiego Ravena jak na zdjęciu ?  Bo w nich już poszli po rozum do głowy i zrezygnowali z PF30 na rzecz wkręcanych BSA czyli klasyki. Ale nie mniej tego sprawdź co w suporcie się dzieje bo z tego co piszesz tam nikt nie patrzył.

84358.jpg

Napisano

Miałem focusa ravena 8.8 o ile pamiętam dobrze z 2021 i też miałem problem z trzaskami podczas pedałowania. W rowerze sprawdzane było wszystko łącznie z wymienionym suportem i nic to nie dało. Jak się okazało winna była tylna oś ,podobno lekko krzywa. Ogólnie te ich osie w systemie rat czy jakąś tak to się nazywa to gówno straszne. Dodatkowa podkładka pod oś i mocne (ale z wyczuciem) dokręcenie załatwiło problem. 

Napisano

Dokładnie taki mam sprzęt  rocznik 2023 kupiony na wyprzedaży.

W dniu 18.02.2025 o 08:21, pecio napisał:

Teraz doczytałem twojego posta  , masz  takiego Ravena jak na zdjęciu ?  Bo w nich już poszli po rozum do głowy i zrezygnowali z PF30 na rzecz wkręcanych BSA czyli klasyki. Ale nie mniej tego sprawdź co w suporcie się dzieje bo z tego co piszesz tam nikt nie patrzył.

84358.jpg

@Kuzuki No właśnie po wykluczeniu kasety i łańcucha, obstawiają że coś z ramą jest nie tak. Że jest jakieś lekkie przesunięcie, albo niesymetryczna rama i stąd rzęzi.
Gdyby komuś nie odpalił się gdrive, to tutaj jest inny link z nagrania:

Napisano (edytowane)

Ja miałem takiego i na xt'ku. Możliwe, że coś było z ramą, z widełkami z tyłu czy coś. Nie wiem, tak jak napisałem wcześniej podkładka na osi załatwiła sprawę, usztywniła ramę bardziej w tym miejscu? Rower już sprzedałem, więc mnie o to głowa już nie boli i więcej focusa na pewno nie kupię.
Pamiętam jeszcze, że w serwisie doradzali mi żeby zmienić oś rat na zwykłą sztywną, da się dokupić adapter.
image.thumb.png.bcb9d1e18c39f9856e7c7008cb76bb13.png

Edytowane przez Kuzuki
Napisano

No i raczej też więcej nie kupię, ale mam nadzieję że uda mi się rower doprowadzić do ładu, w końcu jest nowy i na gwarancji producenta. Generalnie mam pecha poprzedni to Kross Level 8.0 i tylko rok go miałem, 4 razy rama mi pękła w tym samym miejscu w tylnym trójkącie pod siodełkiem. Pierwszy raz 4 dni od zakupu. Jak już mi ramę wymienili to bębenek w piaście mi poszedł. Byłem w środku niczego w lesie w Górach Świętokrzyskich i ponad 20 km z buta musiałem wędrować. Normalnie mam jakiegoś pecha z tymi rowerami. Mój stary Cube Nature Exl kupiony jeszcze przed pandemią trzyma się do tej pory w nienagannym stanie. Co prawda innej klasy sprzęt, ale nigdy nie miałem z nim większych problemów.