Logico Napisano 17 Lutego Napisano 17 Lutego Cześć, w tym sezonie zimowym uszkodziłem dwie opony do trenażera. O ile jedna była używana (kupiona z trenażerem), to druga fabrycznie nowa - kupiona na początku grudnia. Przy pompowaniu opony nie przekraczam maksymalnego zalecanego ciśnienia, ale dobijam prawie do max, więc może to błąd pomiaru manometru w pompce. Co myślicie? Nie chcę za chwilę uszkodzić kolejnej🙂 Cytuj
olo850 Napisano 17 Lutego Napisano 17 Lutego Wygląda na za wysokie ciśnienie. Masz elektroniczny manometr? Bo większość przy pompkach to może służyć tylko do orientacyjnego sprawdzenia. Cytuj
Logico Napisano 17 Lutego Autor Napisano 17 Lutego Niestety, jedynie przy pompce jeżeli chodzi o elektroniczny, to czy taki Schwalbe za okolice 60 zł będzie ok, czy trzeba dołożyć w coś bardziej precyzyjnego? Do tej pory sądziłem, że manometr w pompce wystarczy 🙂 Cytuj
olo850 Napisano 17 Lutego Napisano 17 Lutego Schwalbe za 60 PLN będzie ok. Sprawdź czy skala odczytu pasuje. 1 Cytuj
Rafał87 Napisano 17 Lutego Napisano 17 Lutego A czemu dobijasz do prawie max? Z mojego doświadczenia wynika że to nic nie zmienia na trenażerze a nawet pogarsza bo zmniejsza się powierzchnia styku przez co opona łatwiej się ślizga na rolce. 2 Cytuj
TheJW Napisano 17 Lutego Napisano 17 Lutego Dokładnie, w przypadku trenażera z rolką na tylne koło ciśnienie w oponie nie ma żadnego znaczenia. Tak jak pisze @Rafał87, mniejsze ciśnienie zapobiegnie ślizganiu się opony po rolce. 1 Cytuj
Logico Napisano 17 Lutego Autor Napisano 17 Lutego Tłumaczyłem sobie, że właśnie większe ciśnienie pozwoli zabezpieczyć oponę przed uszkodzeniami. Myliłem się jak widać. Dzięki za podpowiedzi. Nowa opona zamówiona. Mam nadzieję, że tym razem wytrzyma dłużej 🙂 Cytuj
nossy Napisano 17 Lutego Napisano 17 Lutego nie wiem jaki trenażer, ale może rolka za mocno dociśnięta? Cytuj
Logico Napisano 18 Lutego Autor Napisano 18 Lutego Elite TUO - według instrukcji należy dokręcać rolkę dopóki nie oprze się o koło, a następnie zapiąć docisk. Tak też robiłem, więc akurat o to bym się nie martwił. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi