Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Podczas mojej pierwszej wycieczki szosowej pojawiła się jeszcze jedna kwestia dość istotna dla mnie.

Jak sobie radzicie z podmuchami wiatru? Jeden był tak silny, że prawie mnie wrzucił na samochód jadący obok, a z rowerem ważę grubo ponad 100kg. Nie mam też żadnych kół karobnowych z gigantycznymi stożkami. Zwykłe dt swiss z bardzo małą obręczą. 
Po tym incydencie zjechałem na chodnik i tłukłem się nim aż zjechałem niżej gdzie wiatr nie był tak silny.

Napisano (edytowane)
18 godzin temu, zate napisał:

Jak nie są podświetlone, tzn. że samochód z kamerą nie był w stanie tamtędy przejechać.

W tym miejscu "kończy się" street view w miejscowości gdzie mieszkają moi rodzice, rzeczywiście droga nieprzejezdna, chyba za nowy i za równy ten asfalt dla samochodu google'a, zresztą jak widać też wybitnie nierowerowa, kto by w ogóle chciał tam jeździć w takich warunkach, poza tym zaraz są jakieś zjazdy, podjazdy. Tylko jak w takim razie dojeżdża tam codziennie kilkuset mieszkańców skoro samochód google'a nie dał rady?

image.png

Edytowane przez Mihau_
Napisano

I mam jeszcze jedno pytanie żeby nie zaśmiecać nowym tematem.
Czy dla dziecka 8lat/30kg warto mieć drugi zestaw kół rowerowych? Córka ma szerokie opony, ale stwierdziła, że chce jeździć ze mną po DDR. WIdze, jednak, że się troche męczy na prostym asfalcie i pomyślałem, czy by jej nie kupić jakiś lekkich slicków np 30-32c

Napisano (edytowane)

A nie wystarczy zmienić opony na jakieś mniej klockowe? Generalnie zależy jakie to "szerokie opony", mtb? Kupienie cieńszych nie gwarantuje, że będą stawiały mniejsze opory, to bardzo złożony temat, mieszanki gumy z jakich są zrobione opony, itp., itd. Poczytaj sobie tu na forum, są całe wątki "oponowe", są labolatoria testujące opory (Bicycle Rolling Ressistance), zawodowe teamy jeżdżące na szerszych oponach niż jeszcze 5 lata temu bo się okazuje, że 28c ma takie same opory jak 23c,  dobre, szybkie opony kosztujące powyżej 300 zł, itp., itd. Ale zapewne przy rozmiarze 24" nikt tego nie testuje i nikt nie robi opon z jakichś kosmicznych mieszanek

Edytowane przez Greg1