Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,
Na wstępie chciałbym napisać, że mam problem z ramą. Doskonale wiem, że ro agresywniejsza pozycja, rama sama w sobie też jest specyficzna, jeżdżę trochę na MTB, niedawno sprzedałem Treka X Calibra i padło na Sense - tak tylko w skrócie - Sensa nie ma sobie równych! W tej cenie, taki osprzęt i w karbonie?! 

Wystąpiła jakaś niespójność. W Polsce działają tylko dwa sklepy Sensa i każdy z nich na swojej stronie internetowej podaje inne kryteria wzrost-wielkość ramy.

Pierwszy sprzedawca do wzrostu 175 cm poradził mi, żebym wybrał rozmiar 19', który następnie kupiłem (ponieważ nie mieli na stanie rozmiaru 17' danego modelu, później jak się okazało z opinii sklepu, zapewne żeby wypchnąć stan magazynowy...). Po jeździe próbnej stwierdzam, że rama 19 cali jest chyba dla mnie za duża. Zasięgnąłem informacji u drugiego sprzedawcy, który zdecydowanie zalecił mi zakup rozmiaru 17 cali. (nie wiedząc, że posiadam już 19')
Rozumiem, że zwrotem roweru może być teraz problemem, ponieważ kupiłem go w sklepie, a oni nie mają modelu, który chcę, z ramą 17 cali. 

Poniżej załączam zrzut ekranu ze stron internetowych sprzedawców Sensa. Dwa sklepy, dwie różne informacje. Oczywiście nie mogłem tego pozostawić bez reakcji, dlatego też napisałem do samego producenta Sensy w Holandii i czekam na wyjaśnienie.

Jak Wy to widzicie?

image.png.0a11ad2cac7fc34ff8ec58af91f6f4e8.png

image.png.53078e605461628b780420a501d6ca32.png

Napisano

W takich sposób to tak naprawdę może każdy producent pisać...

To jest odpowiedź na pierwszego maila:

image.thumb.png.554aafa8e5063e7773838b1ef0d7d6b1.png

Odpisałem im dość szczegółowo, podesłałem również screeny, zobaczymy.

Napisano

@martinnoo, ja to widzę tak, że przy wzroście 178cm wybrałem ubiegłoroczny model w roz. 17". Porównałem sobie geometrię starego roweru, opomiarowałem się, no i najważniejsze wziąłem pod uwagę to jak jeżdżę. 

Fakt, Sensa w kategorii cena/towar robi robotę.

Napisano (edytowane)
37 minut temu, martinnoo napisał:

Dwa sklepy, dwie różne informacje. Oczywiście nie mogłem tego pozostawić bez reakcji

Nie jesteś pierwszy i nie ostatni, którzy kupili zły rozmiar sugerując się opinią sprzedającego... Roweru z widocznymi śladami użytkowania nie oddasz.

Jeżeli z przekrokiem nie ma tragedii to krótszy mostek pewnie załatwi sprawę.

Edytowane przez chudzinki
Napisano (edytowane)

@CoolBreezeOne Okej, mierzyłem sobie względem poprzedniego modelu, różnica w mm była minimalnie > względem Treka, ale w liczbach... To tylko liczby. Człowiek usiadł z dupą na 19' przejechał się dwie ósemki przed sklepem, parę długości przed sklepem i podjarany był rowerem. 
Nie ukrywałem ekscytacji, sprzedawca to widział i gładko mu poszło ze sprzedażą. Przejechałem się na hali trochę więcej no i czar trochę prysł. Zacząłem zasięgać informacji po forach itd, w moje oczy jeszcze wpadły opinie o sklepie no i trochę się zawiodłem.

@chudzinki no taka kwestia jeszcze jest, że po dłuższej jeździe stwierdzam, że bałbym się spaść z siodełka na ramę.

Edytowane przez martinnoo
  • Mod Team
Napisano

Jakby nie patrzeć, to 19" nie nadaje się przy takim wzroście - chyba, że po bułki, a i to nie dla każdego...

Sensa jako firma umywa ręce - nie mierzysz przed zakupem/nie wiesz jakiego rozmiaru potrzebujesz, to masz problem...

Teraz wszystko zależy od dobrej woli sklepu, lub jej braku, bo mogą, ale nie muszą - z akcentem na to drugie, zwłaszcza że rower jest sprawny.

Gdyby nie poszli na rękę, to zostaje próba zamiany z kimś, kto kupił za mały (to jednak zdarza się rzadziej), albo sprzedaż.

PS  przy 180 cm zawsze biorę 17", a daleko mi do pro ;)

Napisano

Tak podsumowując obecny stan sytuacji:

Rower praktycznie nie ruszony, z zabezpieczeniem wkręcone pedały do jazdy próbnej, a jeżdżone było na czystej hali. Jak dzwoniłem do sprzedawcy, to kazał mi zrobić mostek na plus żeby nie było tak agresywnie... Zacytować klasyka? Czy sami sobie dopowiecie? :)

No i najgorsze... Mogę wymienić, w dobrej cenie, ale na ten. Ja wiem, czarny mat w całości, ten czerwień to tylko lakier.
image.png.cf5a69b0017aa0febd51fd233a41e15a.png

Albo ten, ale ten się buja już przy 9 tyś złotych, wątpię że jakąś promocję dadzą.
image.png.82dc3b66f3721e10594c7818c2c570e6.png

Napisano

Folia PPF już w domu czeka, każdy rower obklejam tuż przed pierwszą trasą. Wcześniej miałem XCalibra 9 w takim półmacie/macie czarnym. Po obklejeniu wydobyłem super efekt połysku, kupujący był aż w szoku. Ale wracając...

Mając obecną wersję w całości w lakierze robi to różnicę w takim najprostszym użytkowaniu. Jestem po prosu pedantem i zwracam na wszystko uwagę.
Ps. Dla mnie chyba nic nie przebije tego malowania, dla mnie 11/10.
image.png.0c3b885834b6cc28aff62f1d130023d0.png

Jutro jestem umówiony z sklepem, jadę się przymierzyć do 17'.

Napisano
26 minut temu, martinnoo napisał:

Rower praktycznie nie ruszony, z zabezpieczeniem wkręcone pedały do jazdy próbnej, a jeżdżone było na czystej hali. Jak dzwoniłem do sprzedawcy, to kazał mi zrobić mostek na plus żeby nie było tak agresywnie... Zacytować klasyka? Czy sami sobie dopowiecie? :)

No i najgorsze... Mogę wymienić, w dobrej cenie, ale na ten.

Jeżeli zgodzili się na wymianę to może byś wysępił zwrot marudząc na kolor, jeżeli Ci nie odpowiada. Ja bym próbował, bo rozumiem, że kupiłeś przez internet?

Napisano (edytowane)
15 minut temu, KrissDeValnor napisał:

To są ich koła Supra MA - jaka szerokość ? 23 mm ? Sid Select zapewne... 9 k ? No way (jak dla mnie) :no: Oczywiście wiem, że chodzi o wymianę, a nie kupno (ostatnio we włoskim sklepie był Scale 930 za 5.8 k) ;)

Mooże na 8,5 tyś zł udałoby mi się wynegocjować, zobaczymy. Scale jak to Scale, za dużo już się bawiłem z upgradami w rowerach, nie chcę mi się już, a w Scalu trochę bym musiał zrobić (ale to tylko moje fanaberie, na spokojnie) patrząc już chociażby na Sense. Tutaj tylko koła carbon, taśmy mleko i gra gitara.

6 minut temu, chudzinki napisał:

Jeżeli zgodzili się na wymianę to może byś wysępił zwrot marudząc na kolor, jeżeli Ci nie odpowiada. Ja bym próbował, bo rozumiem, że kupiłeś przez internet?

Zrobiłem zakup przez internet z odbiorem osobistym płacąc zaliczkę 500zł, wcześniej przymierzając się w sklepie do niego. Zrozumiałe? 😐 

4 minuty temu, CoolBreezeOne napisał:

@KrissDeValnor, Scale 930 za mniej niż 6k, to niezły deal. Ale autor musi/może tylko wymienić rower na inny rozmiar. Dopłacać bym nie dopłacał - brałbym dobry rozmiar.

Do matu z czerwonym 200 zł, do niebieskiego nie mam pojęcia ile zawołają.

Napisano

No ale z tytułu wątku wnoszę, że masz już wersję czarno-czerwoną. Więc dlaczego dopłacać?

Różnica producenta między kolorami to 50eurasów. Dużo/mało? Pamiętaj, żeby znowu skuchy nie było - rozmiar ma znaczenie ;) 

• +1 pomógł 1
Napisano
9 minut temu, martinnoo napisał:

Zrobiłem zakup przez internet z odbiorem osobistym płacąc zaliczkę 500zł, wcześniej przymierzając się w sklepie do niego.

Zaciekawiło mnie to i poczytałem sobie trochę. Większość artykułów w necie nie wyklucza zwrotu tak zakupionych towarów. Chociaż nie wiem jak tą zaliczkę płaciłeś. 

Jest tu ktoś biegły w przepisach?

Napisano (edytowane)
20 minut temu, KrissDeValnor napisał:

To są inne roczniki, czy za kolory się dopłaca ? Rozumiem, że osprzęt taki sam.

Ten co mam 2023, a czerwony i niebieski 2025, osprzęt ten sam.

18 minut temu, CoolBreezeOne napisał:

No ale z tytułu wątku wnoszę, że masz już wersję czarno-czerwoną. Więc dlaczego dopłacać?

Różnica producenta między kolorami to 50eurasów. Dużo/mało? Pamiętaj, żeby znowu skuchy nie było - rozmiar ma znaczenie ;) 

Mam wersję srebną, tej której daje 11/10 za malowanie w rozmiarze 19'. Mogę wymienić na czerwony i niebieski z dopłatą bo tylko z tych jest 17'.

16 minut temu, chudzinki napisał:

Zaciekawiło mnie to i poczytałem sobie trochę. Większość artykułów w necie nie wyklucza zwrotu tak zakupionych towarów. Chociaż nie wiem jak tą zaliczkę płaciłeś. 

Jest tu ktoś biegły w przepisach?

Otóż to, kwintesencja tego jest właśnie każda czynność po kolei jaką wykonałem. Bo gdybym nie płacił 500 zł, to myślę, że nawet gdybym przymierzał wcześniej rower w sklepie, to nie byłoby problemu. Natomiast w tej sytuacji kiedy przelałem 500zł (bo tak chciał sprzedawca) zaliczki w ramach gwarancji, że przyjadę/rezerwacji - w ten czas mogą stawiać problemy. 
A i też rachunek był wystawiony stacjonarnie -  czy coś takiego, gdzieś czytałem, że ponoć ma to też znaczenie.

PS. Mam nadzieje, że nie ma tutaj na forum nikogo z tego sklepu bo w ten czas leżę i kwiczę :P 

Nie chciałbym być niemiły, z reguły taki nie jestem, chciałbym się dogadać jakoś, ewentualnie wymieniłbym na niebieski jeśli dadzą dobrą cenę, ale jeśli nie, to będę wyciągał jakieś tam argumenty. 

Napisano

Ok, wcześniej nie podałeś rocznika - czyli wymiana na najnowszy model. Generalnie poza rocznikiem i malowaniem nic się tam nie zmieni. Jam ma piękną niebieską Sensunię z 2024. Jeżeli nie będziesz mógł oddać, wszystko inne poza rozmiarem jest dla ciebie ok i nie szukasz czegoś innego to rozważyłbym zamianę z ewentualną dopłatą. Szybkierowery czy CR? 

Napisano (edytowane)

@CoolBreezeOne wszystko mi pasuję poza malowaniem. Tak jak wcześniej pisałem, Sensa nie ma sobie równych. Jest Sensa później daleko, daleko nic, później pojawia się Romet Monsun 3, ale za 13 tyś zł. Nie rozmawiajmy proszę o gustach, guścikach. Sensa jest w pytę, ale wyszedł błąd w przeliczeniach :) 

Nie wiem czy tak oficjalnie mogę podać nazwę sklepu... 😬

szybkierowery

Napisano
45 minut temu, martinnoo napisał:

Otóż to, kwintesencja tego jest właśnie każda czynność po kolei jaką wykonałem. Bo gdybym nie płacił 500 zł, to myślę, że nawet gdybym przymierzał wcześniej rower w sklepie, to nie byłoby problemu. Natomiast w tej sytuacji kiedy przelałem 500zł (bo tak chciał sprzedawca) zaliczki w ramach gwarancji, że przyjadę/rezerwacji - w ten czas mogą stawiać problemy. 
A i też rachunek był wystawiony stacjonarnie -  czy coś takiego, gdzieś czytałem, że ponoć ma to też znaczenie.

Rozumiem. Czyli temat zbadałeś dogłębnie 🙂.

46 minut temu, martinnoo napisał:

Mam nadzieje, że nie ma tutaj na forum nikogo z tego sklepu bo w ten czas leżę i kwiczę

Nie liczyłbym na to, ale w sumie nic takiego nie piszesz żebyś miał się obawiać 😉.

• Mod Team
Napisano

Rozumiem podjaranie rowerem, ale np. ja kupiłem taniej Supa Team Elite, gdzie sam amor i koła to 1300 € ;) No i 10.5 kg na dzień dobry :icon_cool:  Początkowo miał być Lapierre Prorace CF 7.9, którego uważałem za lepszą bazę, ale za długo się czaiłem...  Ogólnie, to za granicą bywa taniej niż u nas - czasami różnica wystarcza na dobre koła lub amor.