Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siemka. 

Skoro będę wchodził w "ekosystem" Garmina(prawdopodobnie zakup Explore 2) to zastanawiam się nad kupnem smartwatcha od Garmina. Obecnie mam od premiery Samsunga Watch 4. Myślałem żeby iść w to dalej i kupić Watch 7. Ale z ciekawości sprawdziłem co tam u Garmina. I nie powiem,ale naszła mnie chęć na zmiany ;)

Głównie rower. Biegi,zaawansowane treningi itp mnie nie interesują. Tak naprawdę to zależy mi tylko na ekranie dotykowym(dlatego forek odpada),dobra bateria(obecnie watch 4 ładuje co 2-3 dni) i wszelkie pomiary. W sumie najbardziej zastanawiam się nad Venu 2 albo Vivoactive 5. 

Skoro na Watch 7 nie wydałbym więcej jak 1000zł to tutaj też do takiej kwoty. 

Ktoś byłby w stanie coś doradzić?

Napisano (edytowane)

Wybór jest oczywisty - Venu 3 . Większy ekran , dłuższy czas działania , dwa razy większa pamięć ( 8 vs 4 w vivo), bardziej rozbudowane funkcje treningowo - medyczne, możliwość rozmów przez zegarek , asystent głosowy  . Praktycznie pod każdym względem Venu rozwala Vivo.

Edytowane przez pecio
Napisano

Spoko. Ale wyraźnie napisałem o cenie że nie chciałbym przekraczać ceny którą miałem zapłacić za Watch 7,czyli do 1000zł ;) A za Venu 3 1600zł+. Więc trochę ponad budżet :)

• 3 tygodnie później...
Napisano

@Rybus85 tylko po przesiadce z Szajsunga na tego Fenixa 7S przeżyjesz załamkę z powodu  ekranu . No chyba ,że jesteś świadomym  ortodoksyjnym userem Garmina.

Napisano

Wiem. Nie przeszkadza mi to tak naprawdę. To nie telefon i człowiek nie wlepia tyle czasu się w zegarek co w ekran telefonu. 

• 2 tygodnie później...
Napisano

Teraz bije się trochę z myślami...

Za cenę Fenixa 7 można trafić Forka 955 z solarem. Solar trochę kusi,no i lżejsza waga. Fenix niby lepsze materiały ale waga pewnie robi swoje. 

Kurczaki za duży wybór 😛 A na początku miesiąca będę starał się zamawiać. 

Napisano

Idź w Forka 955. Lepiej się go nosi i błyskawicznie zapominasz o zegarku na ręce. Bez problemów też z nim się śpi.  Fenix jest wielki , ciężki  i na mniejszych nadgarstkach prezentuje się jak budka dla szpaków. Jeżeli chodzi o funkcje to nawet połowy w Forku tego co tam jest nie potrzebujesz  a co dopiero w Fenix'ie.

• +1 pomógł 1
Napisano

No wygląd Fenixa 7 kozak. I tak celuje w 47mm bo nadgarstek jakoś 17-17,5 mam. 

Ja tak naprawdę to rower. Żadnego biegania. No i latem łażenie po górach. Tyle. Sporadycznie basen. 

Burza mózgów jest :D

Napisano
41 minut temu, Rybus85 napisał:

No wygląd Fenixa 7 kozak.

Skoro to ma być zegarek do  brylowania na salonach ........ to  Fenix.

Ale jeżeli masz trochu inne , bardziej praktyczne / pragmatyczne  podejście  to  F 955.  Na rower  o niebo lepiej się nadaje  niż  busola zwana Ognistym  Ptakiem .

Napisano

A jest możliwość tak jak przy fenixie odpiąć zegarkek,wrzucić w uchwyt i traktować jako nawigacje? Tak z ciekawości,bo też brałem nawet taką możliwość. 

Napisano

Oba robią  jako nawigacja. Ale powiem szczerze  zegarek  raczej kiepsko się w tej roli sprawuje  za sprawą rozmiaru ekranu.  Można  to traktować jako  "awaryjny system" .  Docelowo  szybko  zapragniesz czegoś innego.

Napisano
2 godziny temu, pecio napisał:

Oba robią  jako nawigacja. Ale powiem szczerze  zegarek  raczej kiepsko się w tej roli sprawuje  za sprawą rozmiaru ekranu.  Można  to traktować jako  "awaryjny system" .  Docelowo  szybko  zapragniesz czegoś innego.

Mam "coś" innego i właśnie miałby być jako awaryjny albo w górach. 

Najgorsze że u mnie w okolicy w żadnym sklepie ani Fenixa 7 ani Forka 955. Człowiek by sobie przymierzył. A tak to może się trafi vivoactive. 

No nic. Czekam jeszcze tydzień i będę zamawiał co się trafi w lepszej kasie. 

Napisano

Możesz jeszcze trochu poczekać   jak nie goni  bo będą wyprzedaże / promocje  na Forki 955/965 . A to wszystko w związku z  objawieniem się nowej kolekcji   chronometrów dla triatlonistów.

Napisano
17 minut temu, pecio napisał:

Tak . Ustawić musisz  odpowiednie pole  danych .

W jaki sposób ? :D Przyznam szczerze, że nie mam pojęcia. Podczas jazdy przełączałem ekrany i nie widzę tego. A może gdzieś w aplikacji na telefonie ? 

Napisano

Robisz to na zegarku. Np. podczas trwania aktywności rowerowej naciśnij i przytrzymaj chwilę ekran . Wyskoczy na dloe tak beleczka z opcjami. Przyciskami po lewej stronie ( dwoma dolnymi , albo dolnym i środkowym 😁) przewijasz do menu  "rytm" zatwierdzasz , wyskakuje lista i tam wybierasz - rytm lub coś innego. Inna opcja to edycja ekranów w ustawieniach. Opiszę później  bo jestem cały czas w locie .

• +1 pomógł 1
Napisano

Też myślę nad zmianą zegarka. Mam vivoactive 3, ale bateria już powoli niedomaga, gps+spd+cad i po 5-6h pusto. Zastanawiam się nad FR965 albo epix 2.

Napisano
4 godziny temu, pecio napisał:

Możesz jeszcze trochu poczekać   jak nie goni  bo będą wyprzedaże / promocje  na Forki 955/965 . A to wszystko w związku z  objawieniem się nowej kolekcji   chronometrów dla triatlonistów.

Pytanie jak długo...