Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć, szukam roweru elektrycznego który ułatwi dojazdy do pracy. Zastanawiałem się nad skuterem, ale jednak e-bike będzie bardziej uniwersalny. 

Dystans to w zależności od dnia 20-50 km dziennie. Fajnie jeśli bateria byłaby łatwo wyjmowana i mogła być ładowana osobno. Silnik najlepiej centralny. 

Mam w okolicy serwis i sklep z rowerami Kelly's - czy któryś z modeli tej firmy będzie godny uwagi? Jeździłem na e-carsonie 10 i było ok. Czy warto dopłacić do wersji 30 lub 70? Lub może Tygon będzie lepszy?

Rozmiar pewnie L- 184cm, dobrze żeby miał spory udźwig- ja 100kg plus czasem z 10kg sprzętu. 

Idealnie jeśli będzie się łapał na dofinansowanie, jeśli program ruszy. 😀

Napisano

Mówiąc o dofinansowaniu kupujesz tylko w Polsce ? 
Czy umiesz podstawowe sprawy przy rowerze zrobić czy tylko do serwisu ? 
Pytam bo sklepy w Niemczech mają ceny średnio parę tysięcy złoty niższe. 

Napisano

Dofinansowanie ma być do 2500zl, więc jeśli taniej i tak będzie z zagranicy to bez znaczenia. Jakieś podstawowe rzeczy może dam radę, ale ogólnie to serwis. 

Napisano (edytowane)

Te niższe modele są słabe bo np piasta Shimano TX505 to prostota bez uszczelek a bębenek przy tak mocnym silniku to szybko się podda. 
Widelec tragedia, lepiej żeby go nie było i hamulce mt200 przy Twojej masie całkowitej to strach w oczach. 

Kieruj się w stronę wyższych modeli z widelcem RS Recon itd czyli od 70 w górę. 

Moja propozycja to https://www.bike-discount.de/en/radon-zr-team-hybrid-6.0-500-1  i trzeba go doposażyć lub https://www.bike-discount.de/en/radon-relate-8.0-625-1 

Tak dla porównania i nie namawiam. 

Edytowane przez XC100S
Napisano

Na dzień dobry musisz wymienić łańcuch bo ten SX to słaby jest i zniszczy kasetę. 
Na allegro jest za 300 PLN czip oszukujący czujnik prędkości. 
Oczywiście nie polecam i zapoznaj się z problemami które będą występowały.