Zulugyxije Napisano Niedziela o 07:58 Napisano Niedziela o 07:58 (edytowane) Cześć po latach jeżdżenia z SPD i SPD-SL chcę spróbować na powrót platform. Nie żeby SPD były złe (no dobra, skrzypienia mam już dosyć), bo sprawdziły się nawet na trasie 400 km na raz, ale życie mi się zmieniło, dużo mniej jeżdżę, chcę to wszystko "maksymalnie uprościć" + mieć wygodę większą - jechać na wycieczkę z dzieckiem, móc normalnie chodzić itd. Do tego głównym hobby jest bieganie, mam sporo najróżniejszych butów trailowych i myślę, że może mogę mieć je i do lasu z buta i na rowerze (choć może się mylę?). Żona w rowerze ma jakieś najzwyklejsze fabryczne pedały i po tym jak spróbowałem na nich.. no było słabo. Czułem taką "nistabilność", przy podjeździe brak ciągnięcia itd. Zapewne wymaga przyzwyczajenia, ale stawiam też na to, że można kupić takie platformy, które będą solidniej trzymać buty - bo przecież na zjazdówkach to często używany patent W jaką stronę warto iść? OneUp? No i kwestia butów.. czy biegowe mają sens, czy jednak lepiej takie rowerowe trekking? Tutaj dodatkowy problem jest taki, że mam dosyć szerokie stopy. Bieganie nauczyło mnie dbania o nie i nie chcę już upychać je do najczęściej bardzo wąskich butów rowerowych Edytowane Niedziela o 07:59 przez Zulugyxije Cytuj
Mod Team sznib Napisano Niedziela o 08:31 Mod Team Napisano Niedziela o 08:31 Cytat czy biegowe mają sens, czy jednak lepiej takie rowerowe trekking? Jak chcesz najlepsze trzymanie to platformy z ostrymi metalowymi pinami. Do takich pedałów biegowe buty w żadnym razie się nie nadają. Ja polecam coś of Five Ten. sam mam w miarę szeroki stopy i w Freeriderach Pro jeździ mi się bardzo dobrze. Cytuj
RabbitHood Napisano Niedziela o 08:38 Napisano Niedziela o 08:38 Albo jak zwykle po taniości - buty na deskę. Cytuj
spidelli Napisano Niedziela o 10:58 Napisano Niedziela o 10:58 (edytowane) 2 godziny temu, sznib napisał: Do takich pedałów biegowe buty w żadnym razie się nie nadają. A w życiu Warszawy; ja od lat kupuję czarne buty biegowe, żeby mi do pracy udawały z grubsza półbuty (tylko lżejsze i wygodniejsze), a potem każde kończą jako buty na rower. Nawet wrzucałem tu fotkę, mają delikatny protektor, który idealnie pasuje do pinów, zero zniszczenia podeszwy... Ja nawet pojęcia nie miałem, że są specjalne buty do platform (fiveten) 🤣 Ja bezczelnie jeżdżę w takich na platformach z pinami: Edytowane Niedziela o 11:06 przez spidelli Cytuj
keltu Napisano Niedziela o 11:08 Napisano Niedziela o 11:08 Mzyrh mz926 + jakieś wcześniej wspomniane Freeridery Five Ten. Ja już prawie 3 lata mam FW2835 i nadal trzymają się dobrze. Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano Niedziela o 11:51 Mod Team Napisano Niedziela o 11:51 To wszystko sprowadza się do rodzaju pinów (np. wystające gwinty, lub główki śrubek), oraz typu podeszw (twarda, miękka, plaska, z bieżnikiem). Aktualnie używam głównie średnio sztywnych butów rowerowych Northwave Explorer 2 GTX (pod bloki, których nigdy nie widziały) w połączeniu z platformami Xpedo Traverse 9 (mała platforma z główkami śrubek), i jest OK - oczywiście nie pociągniesz korby na podjeździe Cytuj
Greg1 Napisano Niedziela o 13:05 Napisano Niedziela o 13:05 Ja mam buty "specjalne" do platform, jedne O'Neal i jedne Five Ten ale często jeżdżę też na platformach w butach trekkingowych więc podzielę się swoimi spostrzeżeniami. Buty do biegania ze zdjęcia wklejonego przez kolegę Spidelli sądząc po podeszwie są butami trailowymi, czyli do biegania w terenie i ich podeszwy są bardziej jak w butach trekkingowych, więc teoretycznie można też tak je traktować (mam kilka par takich butów bo biegam tylko w terenie i wybrałem je nawet zamiast "tradycyjnych" butów trekkingiwych do przejścia wąwozu Samaria na Krecie, najdłuższego wąwozu w Europie, bardzo kamienistego w znacznej części). W butach trekkingowych da się jeździć na platformach ale niestety ułożenie dość wysokich klocków w ich podeszwach często uniemożliwia odpowiednie/wygodne/optymalne ułożenie nóg na pedałach (szczególnie, że na spd miałeś je ustawione idealnie, wiem bo w szosie i grawelu mam spd) i cały czas starasz się poprawić ich ułożenie i się wkurzasz, że nie możesz tego zrobić. Lepiej jest z tym w butach dedykowanych bo tam nie ma głębokiego bieżnika i można sobie stopę ustawić idealnie a piny trzymają idealnie podeszwę na miejscu. Miałem też wcześniej pedały platformowe, jakieś Cube, z niższymi, szerszymi i bardziej płaskimi pinami i one nie trzymały za dobrze butów, zimą się nawet wręcz ślizgały. Moje Five Teny to mogel Sleuth i one mają bardzo cywilny wygląd, jest to jakiś kultowy model Adidasów z podeszwą Five Ten Cytuj
spidelli Napisano Niedziela o 13:12 Napisano Niedziela o 13:12 Te, które wrzuciłem to jest druga albo trzecia para butów biegowych, które "dojechałem" na rowerze. Z reguły unikam grubego bieżnika, bo w aucie mnie to denerwuje więc te są najbardziej "agresywne". Po prostu stosuję taką formę recyklingu butów, po rowerze mogą jeszcze trafić na człapaki do garażu, z zadeptaną piętką Raz czy drugi jechałem w butach trekingowych do kostki ale wtedy priorytetem było utrzymanie ciepła bo nawaliło śniegu i wiało, więc nie wyobrażałem sobie jazdy w innych butach. Zmierzam do tego, że da się jeździć w "zwykłych" butach, wiadomo że nie ma czarów z podciąganiem korby itp. ale OP w pierwszym poście pisał, że luzuje, że z dzieckiem... Cytuj
Mod Team sznib Napisano Niedziela o 13:39 Mod Team Napisano Niedziela o 13:39 Takie buty jeszcze spoko, ale Adidasy z Boostem na wierzchu czy Nike z Reactem czy tym bardziej Zoom X to się nie nadają. Cytuj
Greg1 Napisano Niedziela o 13:53 Napisano Niedziela o 13:53 A, i jeszcze nie nadają sie buty z taką dużą ilością podeszwy wystającą do tyłu, jak to jest powszechnie stosowane we współczesnych butach do biegania, bo ta wystająca do tyłu podeszwa zahacza o dość mocno rozszerzające się we współczesnych rowerach tylne widełki. Chodzi mi o to: Cytuj
revolta Napisano Niedziela o 19:13 Napisano Niedziela o 19:13 Można jeździć we wszystkim tylko w jednych wygodniej w drugich mniej 😀 Jezdzilem w spd ale przy mojej jeździe , kolarstwie romantycznym nie było sensu się mordować z wpinaniem i wypinaniem itd . Mam platformy i five ten bardzo dobrze trzymają czy to na zjazdach podjazdach czy też zakrętach ale jak dla mnie są zbyt ( profesjonalne ) nie wykorzystuję ich mocy będę przechodził na five ten model Wystarcza dobrze trzymają , wygodne do spacerów 1 Cytuj
zekker Napisano Poniedziałek o 07:38 Napisano Poniedziałek o 07:38 23 godziny temu, Zulugyxije napisał: W jaką stronę warto iść? Kup byle co za 5 dych i zobacz czy będzie ok, czy posiadane buty się sprawdzają. To nie majątek, a będziesz wiedział na czym stoisz. Jak zajedziesz, to kupisz już coś porządnego na lata. Odnośnie butów, rozmiarów, chodzenia, to świat spd nie kończy się na sztywnych sportowych XC. Są stabilniejsze idące w stronę enduro, są turystyczne które pozwalają na w miarę swobodne chodzenie, są różne rozmiary (np. shimano ma w ofercie wersję wide). Cytuj
Lassar71 Napisano Poniedziałek o 09:00 Napisano Poniedziałek o 09:00 Pedały nylonowe, OneUp to bardzo dobry wybór, Stamp2 też są niezłe. Są lekkie i mają mniejszą "bezwładność" W cięższych pedałach łatwiej pinem sobie dziurę zrobić w piszczelu. Co do butów - OneUp trzyma wszystko. Ale coś z twardszą podeszwą by się przydało. CrankBrothersy ostatnio widziałem na wyprzedaży za 200 pln 5/10 wyszedł w wersji Freeride z BOA. Jak kogoś sznurówki wkurzają. Cytuj
marvelo Napisano Poniedziałek o 17:34 Napisano Poniedziałek o 17:34 9 godzin temu, zekker napisał: Kup byle co za 5 dych i zobacz czy będzie ok, czy posiadane buty się sprawdzają. A nawet za połowę tej kwoty: Pedały rowerowe Wellgo platformowe 285g - AWR0067 - 17099474632 - Allegro.pl Mam już w dwóch rowerach i polecam. Cytuj
Greg1 Napisano Poniedziałek o 19:52 Napisano Poniedziałek o 19:52 Niestety ale pedały, które polecił kolega Marvelo powyżej będą mniej więcej takie jak W dniu 16.02.2025 o 08:58, Zulugyxije napisał: Żona w rowerze ma jakieś najzwyklejsze fabryczne pedały i po tym jak spróbowałem na nich.. no było słabo. Czułem taką "nistabilność" Mam tego typu plastikowe pedały ze zintegrowanymi plastikowymi pinami w fitnessie, który jest teraz moim mieszczuchem i commuterem (i nie są to jakieś chińskie noname tylko "firmowe" Cube) no i nie zapewniają trzymania na wysokim poziomie. Do miasta na dojazdy do pracy czy sklepu w "cywilnym" obuwiu czy na niedzielną, nieśpieszną przejażdżkę z rodziną się oczywiście nadają Cytuj
marvelo Napisano Poniedziałek o 21:20 Napisano Poniedziałek o 21:20 W dniu 16.02.2025 o 08:58, Zulugyxije napisał: Żona w rowerze ma jakieś najzwyklejsze fabryczne pedały i po tym jak spróbowałem na nich.. no było słabo Nie ma czegoś takiego jak "najzwyklejsze fabryczne pedały". Nawet wśród pedałów za 10-20 zł są lepsze i gorsze, a czasem różnice są wręcz drastyczne. Cena pedału i jego solidność też w żaden sposób nie przekłada się na przyczepność i stabilność. Jedne z najgorszych pedałów "fabrycznych" na jakich miałem nieprzyjemność jeździć są montowane w holenderskich Gazelle i Batavusach. Mam na myśli coś takiego: Pedały Batavus Aluminium 06 • RoweryStylowe.pl Na tym to realnie można się zabić, nawet gdy but jest tylko lekko wilgotny. Generalnie wszelkie gumowe wstawki działają tylko z suchych warunkach. W mokrych byle jaka plastikowa ramka jest lepsza. Jeśli chodzi i plastikowe piny to wiele zależy od ich rozmieszczenia i średnicy. Te wspomniane przeze mnie Wellgo mają te piny dość cienkie i ostre, a np. Cube Acid 3 - tu jakby trochę grubsze i mniej ostre. Cytuj
Stefcshg Napisano wczoraj o 08:52 Napisano wczoraj o 08:52 (edytowane) Na Allegro jest wybór butów Scott w raczej niskich cenach, które mają chyba wystarczająco sztywne podeszwy, ale nie wiem czy nie za miękkie i luźne boki, i czy wystarczająco trzymają stopę, to samo tyczy się butów pokazanych przez Spidelli - jak ktoś ma mocne stopy, aparat mięśniowo szkieletowy, to na krótkich dystansach pewnie mu/jej to nic nie robi, mi też piankowe podeszwy nie robiły do czasu i to na długich, zbyt długich i zbyt często, już o tym nawet pisałem. Takie adidasy do biegania jak powyżej, z podeszwą piankową chyba tylko "do sklepu". Wrażenia z jazdy to też subiektywna sprawa, gdzieś to czytałem, że można mieć frajdę z jazdy maluchem, ale to w Mercedesie ma się poczucie luksusu (czy też - jedni mają, a inni wolą kaszankę od szynki?). Dodałbym więc - czy warto korzystać z technologii Mercedesa i rozwijać je, czy Malucha może też. https://youtu.be/g6BQvdwLLZ4?si=sSM4ezfDYGQFqEj7 https://www.centrumrowerowe.pl/blog/sztywnosc-butow-rowerowych/ Edytowane wczoraj o 08:55 przez Stefcshg Cytuj
Zulugyxije Napisano wczoraj o 09:19 Autor Napisano wczoraj o 09:19 Przede wszystkim, to dzięki wielkie za taki odzew! Nie miałem czasu a co chwila widziałem maila o nowej odpowiedzi w temacie A co powiecie na platformówki z Decathlonu (np. model 700)? Nieco droższe są niż takie za 50-70 zł, ale mam do nich zaufanie o tyle, że przez lata jak były z czymś problemy to reklamacje od ręki przyjmowane, więc o to się nie obawiam Jeżeli chodzi o buty, to nie brałem pod uwagę możliwości zaczepiania.. trudno powiedzieć jak będzie muszę spróbować. Rower (Esker 7) mam w rozmiarze S przy wzroście 176cm - ale to był w pełni świadomy wybór, bo do tej pory najczęściej miałem M'ki i sztyce bardzo nisko ustawione. Teraz mniejszy rozmiar dużo bardziej mi odpowiada, na SPD nie było problemu abym cokolwiek z tyłu zaczepiał. Wszystko też kwestia butów. Większość jakie mam biegowych to trailówki, podeszwy mają różne, ale nie widzę problemu aby coś "poświęcić" w ramach testów w tym sezonie - np. jakieś, które i tak powoli się kończą i na bieganie już są średnie, za to ciągle można w nich chodzić Pewny jestem natomiast tego, że wolę szersze buty niż sztywniejsze (gdybym miał wybierać) - biegam w np Topo, Altrach, niektórych Asicsach - wszystko szerokie w palach Cytuj
Greg1 Napisano wczoraj o 10:06 Napisano wczoraj o 10:06 Model MTB 700 jest spoko choć dość drogi jak na tego typu pedały na łożyskach kulkowych ale jak napisałeś kwestia reklamacji w Decu itp. Na początek możesz spróbować w butach trailowych, jak pisałem mają one dość twardą podeszwę, nie piankową jak szosowe modele. Też mam między innymi Asicsy (chyba model Gel Trabucco Terra o ile dobrze pamiętam) i to o nich pisałem, że przeszedłem w nich wąwóz Samaria. Ale możesz nimi zahaczać o tylne widełki bo buty do biegania mają z reguły rozszerzające się podeszwy dla stabilności, wiem co piszę bo w butach spd nie zahaczam a w butach sportowych typu trailówki czy trekkingi już mi się to zdarza. Szczególnie przy małej ramie. Mam jedne trekkingi, które mają wręcz "podwinięte" podeszwy (Columbia Woodburn 2) i w tych nie zahaczam i w tych zdarza mi się i lubię jeździć po mieście czy do pracy ale w butach trekkingowych, jak pisałem już powyżej, możesz mieć problem z odpowiednim umiejscowieniem ich na pedale bo będzie konflikt pomiędzy głębokim bieżnikiem i pinami. W mieszczuchu mam pedały kompozytowe ze zintegrowanymi, niezbyt wysokimi kompozytowymi pinami i tam nie mam aż takiego problemu z tym ale jak próbowałem na mtb na wysokich metalowych pinach to miałem z tym problem. Jak nie chcesz za dużo wydawać na specjalistyczne buty a chcesz coś na niedzielne przejażdżki z rodziną to możesz też wykorzystać jakieś podstawowe modele butów na deskę typu DC czy Vans Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi