witexus Napisano 15 Lutego Napisano 15 Lutego Cześć, Poszukuję pierwszego roweru szosowego na Di2. Do tej pory jezdzilem na MTB. Z moich wymagan, karbon, di2, geometria bardziej pod amatora. Rozważam model Canyon Endurance CF7 z Di2, ewentualnie bardziej agresywny Rose Xlite 04 105 Di2. Co sadzicie o tych propozycjach? Moze jednak wybrac cos innego? Cytuj
nctrns Napisano 15 Lutego Napisano 15 Lutego Co to znaczy geometria pod amatora? Zerknij na Gianta TCR i Defy. Defy bez podkładek ma podobny stack/reach jak TCR z kilkoma. W tej cenie znajdziesz na 105 Di2, jak dobra promka to mogą się trafić nawet karbonowe kołe Gianta. Rose bardzo fajny rower, geometria pośrednia więc w sumie spoko jak na początek. Cytuj
Chociemir Napisano 15 Lutego Napisano 15 Lutego Meridę Sculturę Endurance na 105 Di2 mozna znaleźć w dolnym zakresie budżetu. Cytuj
DekRek Napisano 15 Lutego Napisano 15 Lutego Godzinę temu, nctrns napisał: Rose bardzo fajny rower, geometria pośrednia więc w sumie spoko jak na początek. On ma r/s poniżej 1,40 i tylko jedną podkładkę, więc raczej ciężko geometrię określić mianem pośredniej. W budżecie jeszcze Cube Attain oraz Agree C:62 SLX oraz SLT, słabo jedynie z dostępnością. Cytuj
TheJW Napisano 15 Lutego Napisano 15 Lutego (edytowane) Orbea Orca M30i, 11000-11500 do dostania. Edytowane 15 Lutego przez TheJW Cytuj
witexus Napisano 16 Lutego Autor Napisano 16 Lutego 16 godzin temu, nctrns napisał: Co to znaczy geometria pod amatora? Zerknij na Gianta TCR i Defy. Defy bez podkładek ma podobny stack/reach jak TCR z kilkoma. W tej cenie znajdziesz na 105 Di2, jak dobra promka to mogą się trafić nawet karbonowe kołe Gianta. Rose bardzo fajny rower, geometria pośrednia więc w sumie spoko jak na początek. No właśnie zeby r/s nie bylo bardzo niskie. Zapomnialem dodac, ze chcialbym miec pochowane linki. A co sądzisz o tym canyonie? Cytuj
nctrns Napisano 16 Lutego Napisano 16 Lutego Canyon mi się po prostu nie podoba, ale technicznie nic mu nie mogę zarzucić. Jak chcesz coś wygodnego, to zdecydowanie Defy. Cytuj
witexus Napisano 18 Lutego Autor Napisano 18 Lutego Mam do wyrwania, takiego cube za 14k Warto? https://www.cube.eu/pl-pl/cube-agree-c-62-pro-polarlight-n-aquagreen/826210 Cytuj
wolf24 Napisano Czwartek o 19:32 Napisano Czwartek o 19:32 Warto poczekać z zakupami. Pary usd/pln oraz eur/pln najniższe od wielu lat. Promocje się szykują Cytuj
TheJW Napisano Czwartek o 20:08 Napisano Czwartek o 20:08 (edytowane) Nic mi nawet takiego nie mów, bo właśnie wydałem w różnych krajach Europy naście tysięcy na graty do złożenia nowej szosy... Edytowane Czwartek o 20:09 przez TheJW Cytuj
Grelo Napisano wczoraj o 14:06 Napisano wczoraj o 14:06 (edytowane) W dniu 27.02.2025 o 20:32, wolf24 napisał: Warto poczekać z zakupami. Pary usd/pln oraz eur/pln najniższe od wielu lat. Promocje się szykują Już chyba nie... Edytowane wczoraj o 14:07 przez Grelo Cytuj
wolf24 Napisano wczoraj o 18:46 Napisano wczoraj o 18:46 Na jakiej podstawie tak sądzisz? Te 1 dniowe 1% wzrosty nie odwróciły tendencji ostatnich 2 miesięcy - usd 4.03 eur 4.19 /pln to bardzo niskie kursy nadal. Cytuj
zate Napisano wczoraj o 19:19 Napisano wczoraj o 19:19 W kontekście Di2. Czy klamkomanetki Di2 są krótsze, tzn. klamka hamulca jest bliżej kierownicy, niż zwykłe mechaniczne od Shimano? Cytuj
TheJW Napisano wczoraj o 19:25 Napisano wczoraj o 19:25 Chodzi Ci raczej o zasięg (reach), a nie o długość. Jeśli mówimy o tych samych seriach, to nie ma różnic. Między seriami mogą być. Reach można też regulować. Cytuj
zate Napisano wczoraj o 20:28 Napisano wczoraj o 20:28 Tak, zasięg. Wiem, że można regulować. U siebie mam Clarisy, w sklepie dość dobrze wymacałem całą 105. Mam w piwnicy wiekowe Campagnolo, które jest lepiej zintegrowane niż Shimano - zasięg jest krótszy i o wiele łatwiej się je łapało. Przyjmuje, że Di2 nie wpłynęło na wielkość klamkomanetek. P.S. Akurat Di2 mi się bardzo podoba we współczesnych rowerach. 😉 Cytuj
SpinOff Napisano 20 godzin temu Napisano 20 godzin temu @zate Klamka DI2 jest wielkością i kształtem bardzo podobna do mechanicznej z hamulcami na linkę. Mechaniczne klamki hydrauliczne są zdecydowanie większe i można je dalej łapać od kierownicy. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi