Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Siemka,

Zamówiłem rower, dostałem w gratisie licznik, którego nie mogę zamontować u siebie, bo mam płaską kierownicę (karbon) ale nic straconego... dziewczyna przygarnie.

Szukam czegoś dla siebie, niech jest tanie, GPSa itp mam z zegarka garmina, tutaj chciałbym mieć kontrolę ile km przejechałem na rowerze/w sezonie. Montaż na mostku, czyli tak jakby przesunięty o 90 stopni. Dodatkowo czujnik musiałby pasować na płaski wydelec (w tym co dostałem przylepiec jest zaokrąglony)

Napisano

Rozumiem, że chcesz ten wysięgnik na obejmę, który normalnie zakłada się na kierownicę i licznik jest przed nią założyć na mostek czyli zrobić równolegle do kierownicy? 

Ja mam podobny problem ale do swojego licznika oprócz "wysięgnika" mam kilka taki kapselek na gumki, który pasuje na mostek (nie sugeruj się marką, tu chodzi tylko o pokazanie typu mocowania - szukaj takiego):

image.png.9dbc15d194dd6c048eb039ab7c16c27e.png

Napisano

Niekoniecznie musi być wysięgnik. Może być montaż normalnie na gumce czy obejmie, ale na mostku. Czyli tak jakby licznik musi być obrócony o 90 stopni względem montowanych na kierownicy 

Napisano

A to nie rozumiem, chyba że licznik musi być tak [    ]   a nie [ ] ?

Jeśli tak, to Lezyne np. ma coś takiego, chociaż nie mam pojęcia, jak to działa, generalnie wygląda na to że albo ludzie lecą na Garminach (z wyjątkami na Wahoo/Karo) albo na tańszych typu IGPSpotr czy ten chińczyk za mniej niż 200 zł, który ma swój wątek ale nazwy nie pamiętam..

image.thumb.png.2739c766c8abbe8a171fce66c8863527.png

Fotka pożyczona ze strony CR

Napisano
19 minut temu, tacheg napisał:

No uchwyt jest 90 stopni obrócony niż normalnie 

Dobra, chyba zajarzyłem. Ten Polar z pierwszej mojej fotki składa się z dwóch elementów - plastikowa góra i pod spodem gumka, która jest wyprofilowana, żeby "obejmować" profil kierownicy. Założona na mostek nie obejmowałaby go tylko "sterczała" na wierzchołkach. 

Problemu nie ma, bo można ją wyjąć i obrócić o 90 stopni, więc na mostku też usiądzie okrakiem (po tych Walentynkach wciąż mam skojarzenia ;) ).

Musisz faktycznie opisy postudiować, na pewno będzie wzmianka o mostku.

Na pewno licznik Ci wystarczy? Nie będziesz szukał nawigacji za 3 miesiące, jak się rozkręci pełny sezon? ;) 

image.thumb.jpeg.34965c3e1ed251dcc547f1fdd5fa3f01.jpeg

Napisano

A jadę dziś przetestować rower, to podjadę do deca. ZObacyzmy co mądre głowy mi am poradzą :D
Co do nawigacji, nieee. Najwyżej ukradnę z moto uchwyt na zegarek garmina i wrzucę. A też mam zamiar kupić torbę na ramę z "okienkiem" na telefon ;)

Napisano

W deca nie pomogli, mają na sklepie tylko swoje modele i jeden z nich faktycznie miał coś takiego, ale wybór wąski 

Napisano (edytowane)

Jak ma być tani i na mostek to w Action jest taki bezprzewodowy chyba za 20 zł z groszami, mam chyba ze dwa takie i działają dosyć dobrze, tzn. dość stabilnie trzymają sygnał, oczywiście zdarza się czasem, że zgubi sygnał ale niezbyt często. Jedyna wada, że bateria w czujniku/nadajniku na widelcu nie wytrzymuje zbyt długo, jakieś 2-3 miesiące. Jakby co to mam chyba jeszcze jeden nieużywany.

Edit. Coś go nie widzę na stronie sklepu Action a na Allegro Janusze biznesu sprzedają je za 45 zł i więcej:

https://allegro.pl/oferta/licznik-rowerowy-bezprzewodowy-lcd-walfort-czarny-zestaw-uchwyt-baterie-15558302483

Edytowane przez Greg1
Napisano (edytowane)

W CR za ok 70 zł są przewodowe Sigmy i Cateye ale jak to działa to pojęcia nie mam, bezprzewodowe to już okolice 130....

Coś czuję, że i tak się skończy Garminem ;) Po co odwlekać nieuniknione ;) skoro już masz zegarek..

Zaraz zaczniesz kombinować z kadencją, tętnem ;) Jak będziesz wyglądał na Stravie ;) 

Edytowane przez spidelli
Napisano

Ee nie. Ja nie po to. Do ćwiczenia ćwiczenai to mam sobie siłownię itp, ew pod trenażer zapnę na zimę. Do jechania gdzieś daleko daleko to mam motocykl. To jest po prostu żeby się przejechać, sam, z kimś itp. :D

Al;e ogarnąłem już, Sigmy nadal mają tą opcję

Napisano (edytowane)

Bezprzewodowe Sigmy mają dwa rodzaje łączności: analogową, która bardzo mocno gubi sygnał i cyfrową, która jest trochę lepsza pod tym względem (nie pamiętam oznaczeń, jedno z nich to ats). To już lepiej przewodowe kupić, energi czerpią bardzo mało i nie gubią sygnału więc odczyt jest wiarygodny 

Edytowane przez Greg1
Napisano
15 minut temu, Greg1 napisał:

Bezprzewodowe Sigmy mają dwa rodzaje łączności: analogową, która bardzo mocno gubi sygnał i cyfrową, która jest trochę lepsza pod tym względem (nie pamiętam oznaczeń, jedno z nich to ats). To już lepiej przewodowe kupić, energi czerpią bardzo mało i nie gubią sygnału więc odczyt jest wiarygodny 

stąd też biorę przewodowy ;)