Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

@Serbi No masz wcześniej - 120 km do przejechania, pod presją czasu, bo nocleg zarezerwowany (kolacja miał czekać ale tylko do 19:00), ciągle burza wisi w powietrzu (rano nas złapała, musieliśmy przeczekać w bunkrach koło Bakałarzewa), a Garmin ciągnie w trawę po pas 🤣 W tym sensie koszmar, bo okolica przepiękna i ludzi mało, godzinami można nikogo nie spotkać :) 

@sky87 No faktycznie włączę Stravę w proces rysowania kresek:

image.thumb.png.44e2906913c62098611cc86d8c865bdb.png

Właściwie to zbaraniałem w okolicy wsi Barany, w końcu pojechaliśmy na Mazury, Dybowo i Borki a dalej w Puszczę Borecką, natomiast Google Maps nas ciągnęło na dół a potem na Kruklanki i znów pytanie - tym co pokazuje czyli może znowu jakimiś bezdrożami czy znowu nadłożyć drogi i dotrzeć do wojewódzkiej...

Edytowane przez spidelli
  • +1 pomógł 1
Napisano (edytowane)

Drugi dzień, widać jak 2 razy wjeżdżaliśmy na poligon, raz nas wartownicy zawrócili :) (Rostki)

image.png.0ae7eb7474ac45f4600a45702b66134d.png

image.thumb.png.54c94e21e8b8db57bb85f7aff5f78e13.png

A mieliśmy z Pilchów do Ełku dotrzeć. Tymczasem wróciliśmy do Pisza, i krajówką do Białej Piśki ;) 

A wg Stravy w Łysoniach w lewo i na Nowe Guty, potem Orzysz i Ełk:

image.thumb.png.dba45d0d1aecc72cb282b84d304dd573.png

image.thumb.png.316f0505bf314d7283b67bd9ffb7f533.png

Podejrzewam, że droga w Łysoniach nie wyglądała zbyt zachęcająco a nie chciałem już kolejny raz wracać, stąd decyzja o jeździe na Pisz. Chociaż to co leci jako prosta niemal droga od Orzysza do Pisza, to krajowa 16-ka ;)  Więc średnio na jeża, jak to się kiedyś mawiało....

No ale co się odwlecze, to nie uciecze.... 

Edyta: @chudzinki Wybaczysz dziadkowi, że go wzięło na wspominki?

Edytowane przez spidelli
Napisano (edytowane)

Ja w Garminie mam bardzo ładnie zaznaczone strefę militarną ( poligon) tego obszaru nad którym deliberujecie . I nawet jest bardzo ładne pokrycie drogami , ścieżkami bardzo dobrze skategoryzowanymi.

20250216_120650.jpg

Edytowane przez pecio
Napisano (edytowane)

Tak, tylko jak popatrzysz na ostatni mój zrzut, to w lewym górnym rogu jest Pisz, a w prawym - Ełk. Ta najkrótsza trasa między nimi to jest krajówka, całkiem spory dystans, który nijak się z mazurskimi lasami nie kojarzy ;) A wytyczać ad hoc trasę, po dwukrotnym odbiciu od poligonu i z brakiem zaufania do urządzenia... 

Garmin nie wiadomo, jak przeciągnie, Google Maps - szkoda słów, a OSMand też za bardzo nie pomoże.

Wiesz, tu chodzi o to, że jedziesz kupę km, dojeżdżasz do szlabanu albo w trawę i decyduj, co robić...wracać czy się przedzierać... Tego dnia to Ełk miał być przystankiem w drodze do Augustowa a skończyło się na noclegu w Ełku, Augustów był tylko przystankiem w drodze nad Wigry dnia następnego...

Ostatecznie okazuje się to fajną przygodą ale wtedy, tam to się człowiek wk..wia na całe NATO i ruskiego czekistę ;) 

Baba ci miauczy, że co to za nawigacja.... 🤣

Edytowane przez spidelli
Napisano
22 godziny temu, spidelli napisał:

@chudzinki Wybaczysz dziadkowi, że go wzięło na wspominki?

Luz! Gdybyś toczył rozprawkę na temat olejów albo przewagi jednych napędów nad drugimi to bym się zdenerwował, ale tematy "śladowo-mapowe" można poczytać 😉.

Przejrzałem trochę tych propozycji i coraz bardziej myślę, że nie warto skupiać się na baterii tylko na ogólnej stabilności telefonu...

• +1 pomógł 1
Napisano

Ja się na Garminie (Explore 2) zawiodłem w ubiegłym roku - OK było tylko prowadzenie po wcześniej zadanej trasie, natomiast pomiar trasy (wysokości) był absolutnie beznadziejny, a automatyczne dopasowywanie trasy (przeliczanie po świadomym zjechaniu z tracka) fatalne. W porównaniu z telefonem zaletą była niższa ewentualna strata w przypadku zniszczenia i brak wpływu nawigacji na baterię telefonu.

Mój "workflow" to "narysowanie" trasy na tablecie (Mapy CZ, Koomoot albo Footpaths) i wgranie do Komoota (na Garminie używałem i Komoota i domyślnej nawigacji). W trasie jednak chcę mieć możliwość korekty.  W przypadku telefonu na kierownicy zaletą jest nie tylko wielkość ekranu, ale też możliwość zajrzenia w inną mapę, szybkość przeliczania, komunikaty słowne. W moim telefonie wyświetlacz daje 2000nit, więc widać w słońcu dobrze. Problemem jest bateria - może nie starczyć - z ostrożności zwykle wygaszam ekran i słucham komunikatów, albo mam power bank. Wada telefonu - w jednym od wibracji zepsuł się aparat, zaś kiedyś w przewrotce skasowałem dość kosztowny licznik - cieszę się, że nie iPhone :) . W tym sezonie spróbuję Wahoo. Kolega ma i bardzo poleca. Widzę jednak, że są w nim ograniczenia (ekran niedotykowy).

Mam jeszcze jeden wynalazek, którego używałem dawno temu, w czasach przed GPS - rowerowy obracany stolik mapowy do imprez na orientację :) - w połączeniu z kompasem i drogomierzem to też jakieś rozwiązanie.

Napisano

Nie ma idealnej elektroniki. Jak ktoś ufa bezgranicznie to polecam wyposażyć się w kompas, maczetę i obcęgi do drutu. Wtedy tylko woda może tylko przeszkodzić :)

• +1 pomógł 1
Napisano

A gdzie tam - maczetą natniesz drzewek, drutem zwiążesz i masz tratwę 🤣

Użycie Garmina nie wyklucza stosowania telefonu jako mapnika.

Jak przygotowany ślad prowadzi w krzaki, można sobie podejrzeć mapę i wybrać kierunek zbieżny, żeby wrócić na ślad. Ja wtedy po prostu iddalam widok, żeby widzieć czy się zbliżam.

Generalnie to dobra metoda, tylko w przestrzeniach takich jak Mazury skala jest inna 🙂 No ale to też zależy czy jedzie się mniej czy bardziej na luzie.

Napisano (edytowane)

W epoce kamienia łupanego śmigało się z mapą na kierze.  Generalne najlepsze i dostępne były w skali 1:50000. Mapy ze względu wymagań  ówczesnego NATO z siedzibą w Moskwie miały wprowadzane celowe błędy.  Nie oddawały też w tej skali  wszystkich ścieżkowych niuansów i to było dopiero cioranie po krzaczorach .  Ile map skończyło jako podpałka .......hoho.  Tak , że chwalmy Pana........ alleluja.... tfuu chciałem napisać  inicjatywę obywatelską zwaną OSM 😉 i Garmina  kapryśnego ale którego można pokochać jak się zna JEGO SKOKI W BOK .

Edytowane przez pecio
Napisano
2 godziny temu, pecio napisał:

… Mapy ze względu wymagań  ówczesnego NATO z siedzibą w Moskwie miały wprowadzane celowe błędy.  Nie oddawały też w tej skali  wszystkich ścieżkowych niuansów i to było dopiero cioranie po krzaczorach . 

Używałem map przedwojennych.  Tam to dopiero były drogi…

Napisano

@Wojcio nawet nie mów. Całą Ukrainę do starych  " wigówek" zrobiłem. To był dopiero koszmar , po drugim dniu chciałem sobie w łeb strzelić tak nas przej.....ło po chaszczach i lodowatych strumieniach.

• +1 pomógł 1