BPatryS Napisano 12 Lutego Napisano 12 Lutego Hej umarła moja korba RaceFace, pękło mocowanie octalink w ramieniach i nie chce się z tym dalej męczyć, trudno wolę kupić coś na Kwadrat, przykręcę do suportu i Wio, PS. Z drugiej strony zastanawiam się czy jest sens się bawić, czy nie było by lepiej od razu pójść w korbę Sram ? Pozdrower Zdjęcie co to za zabaweczka Cytuj
zekker Napisano 13 Lutego Napisano 13 Lutego Jeżeli SRAM nie zmienił patentu na przykręcanie, to ze swojej strony odradzam, bo bardzo ciężko się odkręca. Mam korbę NX, jeden serwis na poczekaniu się poddał musiałbym zostawić, żeby spróbowali penetratorem, może podgrzaniem. Sam nie dałem rady mimo lania czegoś podobnego do wd40, nawet stojąc na pedale i ciągnąc za klucz podnosiłem się zamiast odkręcić. Dopiero drugi serwis i w sumie w 3 osoby dało radę ruszyć. Nawet potem był problem z ponownym odkręceniem. Po zmianie zębatki nawaliłem smaru gdzie się dało i mam nadzieję, że kolejnym razem będzie łatwiej (czemu się łudzę ). W planach przejście na shimano. Do zastanowienia się, czy warto iść w direct mount i podobne systemy, czy nie zostać przy standardowych 4 śrubach, gdzie przeważnie nie trzeba zdejmować korby do zmiany zębatki. Na pewno trzeba uwzględnić dostępność różnych rozmiarów zębatek. Swoją drogą, to czym się różni octalink od kwadratu oprócz innego kształtu osi suportu? Tak czy inaczej nakłada się korbę i przykręca. Tak samo trzeba użyć ściągacza do zdejmowania (z tego co znalazłem, to są modele ze zintegrowanym ściąganiem przy odkręcaniu, podobnie jak mam w NX). No i co pękło? Jeżeli te śruby przykręcająco ściągające, to może po prostu je wymienić na normalne i dokupić ściągacz pod octalink. Cytuj
KSikorski Napisano 13 Lutego Napisano 13 Lutego Cytat Swoją drogą, to czym się różni octalink od kwadratu oprócz innego kształtu osi suportu? Tym, że octalink i inne powerspline nie zapiekają się tak chętnie i nie odkształcają tak chętnie. Cytuj
BPatryS Napisano 13 Lutego Autor Napisano 13 Lutego (edytowane) No właśnie ze względu na moja masę i to że lubię jeździć po wszystkim korba musi być mocno zamontowana,może nie tyle co pękło mocowanie ale się wyrobiła od wstrząsów.. jeszcze jedzie do mnie od świąt z Aliexpress ProWheel ale chyba się zgubiła.. Edytowane 13 Lutego przez BPatryS Cytuj
zekker Napisano Piątek o 07:49 Napisano Piątek o 07:49 No ale zużycie to normalna sprawa. Jeżeli nie trzeba zmieniać co pół roku, to ja bym nie przekreślał standardu mocowania. Po zdjęciu ciężko mi ocenić. Na tej srebrnej części faktycznie przypomina pęknięcie. Na czarnej po prostu wytarte ale jeżeli da się zamocować bez luzu to IMO ok. Inna sprawa, czy to faktycznie jest octalink? Wygląda jak oś zintegrowana z korbą Cytuj
BPatryS Napisano Piątek o 19:47 Autor Napisano Piątek o 19:47 No właśnie to nic nie daje że jest zamontowane, śruba dokręcona na loctite i po ok. 50 km odpada, śruba się luzuję i wyskakuje z tych zębów. Próbowałem to zakleić ale to nic nie daje, mimowolne luzy i wali na boki, tym bardziej że głównie ja w terenie kręce Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi