LOLEK1982 Napisano 12 Lutego Napisano 12 Lutego (edytowane) Witam czy może mi ktoś wyjaśnić jak mam rozumieć wymianę sprężyn, jaka różnica między 10 cm a 11 cm. Dłuższa oznacza że będzie miększa czy odwrotnie 🤔 Moja waga do 110kg Dołączam zdjęcia by powiązać fakty Edytowane 12 Lutego przez LOLEK1982 Cytuj
zekker Napisano 13 Lutego Napisano 13 Lutego Od twardości jest przede wszystkim grubość drutu, materiał wykonania. W mniejszym stopniu jak mocno zostanie ściśnięta i tutaj dłuższa zamiast krótszej będzie dawała efekt większej "twardości", tak samo jak regulacja ugięcia wstępnego. Jak się przesadzi ze zbyt długą, to można skrócić skok, bo sprężyna już na wstępie jest częściowo ściśnięta, więc szybciej dojdzie do swojego maksymalnego ugięcia. Cytuj
KNKS Napisano 13 Lutego Napisano 13 Lutego (edytowane) Przy tak ciasnym uzwojeniu może być różnie. Jaki skok (+/-) ma to zawieszenie ? Edytowane 13 Lutego przez KNKS Cytuj
Wojcio Napisano 13 Lutego Napisano 13 Lutego Twardość sprężyny przy tym samym drucie zależy od średnicy nawinięcia (czym większa tym bardziej miękko) i liczby zwojów (czym więcej tym bardzie miękko). Ta dłuższa sprężyna ma jeden zwój więcej i wyraźnie większą średnicę - powinna być bardziej miękka. Dlatego może być dłuższa a mimo to da podobną wysokość (ale może siadać pod obciążeniem bardziej lub mniej - nikt tego nie zgadnie - minimalne różnice dają spory efekt). Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi