fasolowy Napisano 12 Lutego Napisano 12 Lutego Cześć, Zakupiłem rower Sensa: https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-sensa-merano-evo-sle-pd35637/?v_Id=227560&utm_source=google&utm_medium=cpc&gad_source=1&gclid=CjwKCAiAqrG9BhAVEiwAaPu5zmgjaZAP8m83stXrdzCk5yx5rMJmrPC_CcH6GE8GGqV-b8bPDwkLnxoC85UQAvD_BwE Mam 186cm i około 89-90cm w przekroku. Mój styl jazdy jest mieszany, troche lasu troche polnych dróg i trochę ścieżek rowerowych. Wybrałem rower w rozmiarze 21', siodełko ustawione zgodnie ze sztuką: czyli siadam na siodełko, czubkami palców dotykam podłoża, następnie korba w dół, pięta na pedało i lekko ugięta noga w kolanie. Na rowerze podczas jazdy wygląda tak: Zastanawiam się czy nie jest on za duży, już sam nie wiem czy zmienić na mniejszy. Czy jakiś ekspert jest się w stanie wypowiedzieć w tym temacie? Dziękuję za odpowiedzi. Cytuj
chudzinki Napisano 12 Lutego Napisano 12 Lutego Nie jestem żadnym ekspertem, ale wg mnie powinieneś spokojnie wpasować się zarówno w 21 jak i w 19 cali. Tylko patrząc na zdjęcia to nie chce mi się wierzyć, że Cytat następnie korba w dół, pięta na pedało i lekko ugięta noga w kolanie. Ta noga wydaje się bardzo zgięta... 🤔 Cytuj
Gość Napisano 12 Lutego Napisano 12 Lutego (edytowane) Wypchnij plecy jeszcze bardziej do tyłu i zrób większego garba, to będziesz zaraz S potrzebował. Miednica do przodu, plecy wyprostowane i będzie dużo lepiej. Teraz wygladasz jakbyś miał z niego spaść. Ty to ten po lewej: Edytowane 12 Lutego przez Gość Cytuj
fasolowy Napisano 12 Lutego Autor Napisano 12 Lutego (edytowane) 41 minut temu, chudzinki napisał: Nie jestem żadnym ekspertem, ale wg mnie powinieneś spokojnie wpasować się zarówno w 21 jak i w 19 cali. Tylko patrząc na zdjęcia to nie chce mi się wierzyć, że Ta noga wydaje się bardzo zgięta... 🤔 To jest podczas jazdy. Robiłem tak jak tutaj radzą: 15 minut temu, ChuChu napisał: Wypchnij plecy jeszcze bardziej do tyłu i zrób większego garba, to będziesz zaraz S potrzebował. Miednica do przodu, plecy wyprostowane i będzie dużo lepiej. Teraz wygladasz jakbyś miał z niego spaść. Ty to ten po lewej: No i właśnie o takie rady mi chodzilo. Czyli jeżeli zmienie postawę będzie ok? Edytowane 12 Lutego przez fasolowy Cytuj
Gość Napisano 12 Lutego Napisano 12 Lutego Według mnie, nic nie wskazuje że ten rower jest za duży. Chociaż zdjęcia też wiele nie pokazują. Cytuj
marcin_ostrów Napisano 12 Lutego Napisano 12 Lutego Fota z boku jak masz nogę w najniższym położeniu korby. Na moje oko siodełko z 4 cm w górę 😛 Cytuj
fasolowy Napisano 12 Lutego Autor Napisano 12 Lutego Kurde, ale wtedy nie siegnę nogami do ziemi 😯 Cytuj
Gość Napisano 12 Lutego Napisano 12 Lutego A kto Ci powiedział że masz sięgać? Masz jakieś nawyki z roweru komunijnego. Cytuj
fasolowy Napisano 12 Lutego Autor Napisano 12 Lutego (edytowane) Nie wiem. Nie znam się na tym tak bardzo, dlatego proszę o rade. Sugierowałem się poradnikiem z filmiku, ktory wstawilem wyzej. Edytowane 12 Lutego przez fasolowy Cytuj
Gość Napisano 12 Lutego Napisano 12 Lutego Zmierz sobie porządnie przekrok, a potem jako punkt wyjściowy użyj tego: https://bikefaff.com/bike-saddle-height-calculator/ Tak na logike: Dłużej kręcisz nogami jak jedziesz, czy dłużej stoisz i opierasz się nogą o ziemie siedząca na siodełku? Cytuj
fasolowy Napisano 12 Lutego Autor Napisano 12 Lutego Zdecydowanie dluzej kręcę nogami 😉 Wychodzi 74cm. Czyli nie ma sensu wymieniac tej ramy mniejszą? Cytuj
fasolowy Napisano 12 Lutego Autor Napisano 12 Lutego Zależy w ktorym miejscu. Blizej siodelka z 10cm do worka 😅 Cytuj
Gość Napisano 12 Lutego Napisano 12 Lutego Niby 19' też powinno być ok, ale wtedy miałbyś niższą główkę ramy i nie wiem czy byś był zadowolony. Sztyca byłaby też mocno wysunięta, pewnie na granicy gdybyś miał 350 mm. Nie sądzę żebyś miał jakiekolwiek problemy z tym rozmiarem. Cytuj
fasolowy Napisano 12 Lutego Autor Napisano 12 Lutego Dzieki. Wcześniej miałem Romet Orkan na takiej samej ramie bylo, ok, ale to inny typ roweru. Mam nadzieję ze bedzie w porzadku. Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 12 Lutego Mod Team Napisano 12 Lutego Na pewno siodełko w górę. Jak się zatrzymujesz, to po prostu zsiadasz i stoisz nad ramą, a jak nie chcesz tyłka zdjąć, to musisz się mocniej na bok przechylić. 1 Cytuj
fasolowy Napisano 12 Lutego Autor Napisano 12 Lutego Dobra spróbuje jeszcze podnieśći zobaczymy jak będzie. Cytuj
Pablo59 Napisano 13 Lutego Napisano 13 Lutego Pierwsze wrażenie po spojrzeniu na foty było "czemu taka mała rama" ? Cytuj
TheJW Napisano 13 Lutego Napisano 13 Lutego 14 godzin temu, ChuChu napisał: A kto Ci powiedział że masz sięgać? Masz jakieś nawyki z roweru komunijnego. Mniej więcej to miałem napisać widząc zdjęcia. Rozmiar wydaje się dobry, tylko jest fatalnie ustawiony. Poradniki Centrum Rowerowego nie są najlepszym źródłem informacji, oni mają jakieś swoje dziwne standardy (trzeba bardzo uważać przy wyborze rozmiaru roweru, bo nie podają rozmiaru producenta, tylko jakiś swój, ale co dokładnie mierzą, to nawet pracownicy nie byli mi w stanie powiedzeć :)))). @fasolowy zapomnij o jeździe na góralu z giełdy i ustaw ten rower jak koledzy radzą. No chyba, że dalej chcesz jeździć w pozycji srającego kota. 1 Cytuj
fasolowy Napisano 13 Lutego Autor Napisano 13 Lutego Czyli siodło w gore 😅 Dobra jutro zobaczę i napisze jak to wyglada. 4 godziny temu, Pablo59 napisał: Pierwsze wrażenie po spojrzeniu na foty było "czemu taka mała rama" ? No właśnie na zdjeciach mam wrazenie ze to rozmiar M, a jak stoi obok wydaje sie duzy. Cytuj
fasolowy Napisano Piątek o 09:41 Autor Napisano Piątek o 09:41 Dobra podniosłem siodło według waszych rad. Teraz mierzac od srodka suportu do powierzchni siodełka wychodzi jakies 79-80cm (dlugosc rury podsiodłowej to 533mm więc siodełko wyciągnałem na jakies 26 cm). Moim zdaniem tak jak tu juz ktoś wcześniej wspomniał na 19' sztyca musiała by być prawie cała wyciągniętą w takim wypadku. Wydaje mi się, że teraz jest lepiej, niestety nie mam zdjecia w jakiej pozycji pedałuję bo byłem sam 😉 Jak będę miał możliwość któregoś dnia to wrzucę zdjęcia. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi