lis50 Napisano 11 Lutego Napisano 11 Lutego Przeglądam ofertę rynku. Szukam ramy alu, pod koła 29 cali. Rozmiar L. Optymalnie z podsiodłówką 31.6, z mufą gwintowaną, oś sztywna bardziej 142 niż 148. Warunek gwintu w mufie mogę przeboleć jeśli będzie press szit i brak innych opcji. Czy obecnie jest cokolwiek co waży 1500-1700 gramów? Czy to marzenie ściętej głowy? Może coś już obecnie nieprodukowanego, z rynku używek? Znalazłem kilka ram treka, znalazłem Speca, ale to 2000+ . Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie? Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano 12 Lutego Mod Team Napisano 12 Lutego Spec Chisel ma jedną z lżejszych ram, no i BSA. Cytuj
mateoJazz Napisano 13 Lutego Napisano 13 Lutego Tutaj mają kilka starszych ram w tym carbonowe: Rahmen zum Bestpreis bei gt2.bike Możesz zerknąć na mosso te są lekkie: MTB-29 - Cyclo Sport Jest jeszcze Accent Point pod oś 142 ale to chyba 2kg. Cytuj
KSikorski Napisano 13 Lutego Napisano 13 Lutego Jeśli ma być dostępna do kupienia normalnie w Polsce jako frameset to polecam Mosso 983 XCT, da się ją kupić za 1600zł brutto normalnie z paragonem. Cytuj
michalr75 Napisano 13 Lutego Napisano 13 Lutego Accent Peak 29? Tylko nie wiem jak z dostępnością obecnie. Cytuj
lis50 Napisano 13 Lutego Autor Napisano 13 Lutego 3 godziny temu, KSikorski napisał: Jeśli ma być dostępna do kupienia normalnie w Polsce jako frameset to polecam Mosso 983 XCT, da się ją kupić za 1600zł brutto normalnie z paragonem. Patrzyłem. Tylko znalezienie wagi ram jest dość.... karkołomne. Cytuj
KSikorski Napisano 13 Lutego Napisano 13 Lutego (edytowane) Mosso 938 waży 1550g rozmiar 17". Ta rama: https://www.decathlon.pl/p/rama-do-roweru-rockrider-xc-50-2020-boost-dba18-aluminium/_/R-p-202759?mc=8591594&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=pl_t-perf_ct-pmax_ts-bra_f-cv_o-roas_xx-marki-pasji-css&gad_source=1&gclid=CjwKCAiAzba9BhBhEiwA7glbavA_o8HvYkK7y-JVu0YSH9ofhJ6R2c9uQhO_Qr-gITQnAmhnaqIu7xoCuE4QAvD_BwE waży podobno też w okolicy 1,5-1,6kg. Będę ważył M-kę przy okazji wiosennego serwisu. Edytowane 13 Lutego przez KSikorski Cytuj
Mod Team bogus Napisano Czwartek o 21:21 Mod Team Napisano Czwartek o 21:21 9 godzin temu, michalr75 napisał: Accent Peak 29? Tylko nie wiem jak z dostępnością obecnie. Tyle, że wagowo nie jest w widełkach jakie podał @lis50 Rozmiar XS waży 1862 gramy - ważone własnoręcznie. Cytuj
lis50 Napisano Czwartek o 22:18 Autor Napisano Czwartek o 22:18 W dniu 12.02.2025 o 18:56, KrissDeValnor napisał: Spec Chisel ma jedną z lżejszych ram, no i BSA. Dużo. Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano Czwartek o 22:48 Mod Team Napisano Czwartek o 22:48 Może to nowsza generacja ? Ogólnie ludzie pisali, że jest lekka - tu przykład : https://flowmountainbike.com/tests/specialized-chisel-review-ltd-2022/ Cytuj
KSikorski Napisano Piątek o 07:52 Napisano Piątek o 07:52 (edytowane) 13 godzin temu, lis50 napisał: To mosso to zweryfikowana waga? Stoi w sklepie fizycznym kilka kilometrów ode mnie i twierdzą że tyle waży, mają ją na półce. Żeby było taniej niż w cyklosporcie to można ją kupić za pośrednictwem Koło-Koła. Co do peak 29 boost to patrzyłbym na wersję v2, na v1 nie warto moim zdaniem. Point ma strasznie koślawą geometrię i jest ciężki, nie itnteresowałbym się. Załączam pełną geometrię Mosso 983 XCT, narysowałem w czasie gdy ją rozważałem. Nie jest idealnie, ale jest akceptowalnie (dla mnie). Edytowane Piątek o 08:03 przez KSikorski Cytuj
michalr75 Napisano Piątek o 09:02 Napisano Piątek o 09:02 (edytowane) 11 godzin temu, bogus napisał: Tyle, że wagowo nie jest w widełkach jakie podał @lis50 Rozmiar XS waży 1862 gramy - ważone własnoręcznie. To jak na ramę do XC to klocek. Ta rama Chisela to nie wiadomo ile waży, na stronie Speca w opisie 1350g a w specyfikacji 1950g https://www.specialized.com/us/en/chisel-hardtail-frameset/p/205823?color=336300-205823 Edytowane Piątek o 09:04 przez michalr75 Cytuj
KSikorski Napisano Piątek o 12:44 Napisano Piątek o 12:44 Chisel waży 1,95kg z zastrzeżeniem Cytat Weights based on production painted frames as pictured. Czyli rama z osią, zaciskiem sztycy, sztycą i prawdopodobnie sterami. Sama rama wg czasopisma przywołanego przez @KrissDeValnor waży 1500g, rozmiar M, z miskami sterów bez łożysk. Cytuj
Mod Team bogus Napisano Piątek o 19:42 Mod Team Napisano Piątek o 19:42 10 godzin temu, michalr75 napisał: To jak na ramę do XC to klocek. Jak dla mnie to normalna waga budżetowej aluminiowej ramy. Waga co prawda z osią, ale wiele to nie zmienia. Cytuj
Mod Team KrissDeValnor Napisano Piątek o 19:57 Mod Team Napisano Piątek o 19:57 Taaa, tym bardziej, że Kona i Merida alu ważyły kilogram... Merida może nawet więcej, a Kona pewnie podobnie, lub niewiele mniej. @michalr75 ? PS chociaż jak na XS to nie jest mało... Cytuj
michalr75 Napisano Poniedziałek o 08:35 Napisano Poniedziałek o 08:35 @KrissDeValnor Kona ważyła 1700 w rozmiarze L, Merida podobnie zgodnie z tym co ludzie podają dla tego modelu w rozmiarze L. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi