Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Cześć, 

Chciałbym zrobić upgrade roweru przed nadchodzącym sezonem jednak jestem laikiem w temacie sprzętu rowerowego. Posiadam dokładnie ten rower na ramie 17 cali 

https://www.centrumrowerowe.pl/rower-mtb-r-raymon-hardray-nine-4-0-pd30139/

Aktualny widelec to suntour XCM RL DS, skok 100mm

Na rowerze jeździ mi się dobrze, jednak fajnie byłoby coś w nim poprawić. Znajomy ma Specialized Chinsel na amortyzatorze powietrznym rockshox i czuć różnicę.

Trochę się naszukałem i znalazłem taki amorek jak ze zdjęcia RockShox Judy Silver TK 29" Solo Air 100 QR Remote

w myślę dobrej cenie 110 euro z wysyłką.

Czy będzie pasować i czy jest wart uwagi żeby wymienić ten aktualny? A może polecacie coś innego. Moja waga 85 kg, jednak na lato może być mniej o kilka kg.

Jeśli pasuje to czy dam radę wymienić go sam?Nie mam dwóch lewych ale wolałbym nic nie popsuć.

Z góry dziękuję za każdą pomoc!

Screenshot_2025-02-11-20-34-35-03_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12~2.jpg

Edytowane przez BLX11
Napisano

Judy Silver to totalna padaka. Recon Silver niewiele lepszy.

Jeżeli chcesz RS, to najtańszy sensowny model to Recon Gold.

Możesz też pomyśleć nad Suntour Raidon, ale nie jest to jakaś rewelacja i jednak gorszy od RS Recon Gold.

Napisano (edytowane)

Dużego wyboru nie będziesz miał - rura sterowa prosta, osie QR.

Za ~100E  bierz tego RS judy AIR - póki jest na BD. Na olx po tyle chodzą używki, a z demontażu "nowe" 500-600 pln. Różnica między widelcem, który masz teraz, przy wadze 85kg będzie odczuwana !. 

Dasz radę wymienić samemu - trzeba będzie dociąć rurę sterową.

Edytowane przez emski
  • +1 pomógł 1
Napisano

Tak, dopóki golenie nie zaczną się rysować same z siebie i rdzewieć, bo są ze stali.

Gdybym kupił rower z tym widelcem, to bym jakoś przeżył. Jako "upgrade" w życiu bym go nie kupił, bo po prostu szkoda na to kasy.

Napisano

Ten XCM co tam jest waży ok 2,8kg

Silver to 2,5kg

Gold 1,8kg ale jest 140 Euro drożej. 

To kwestia podejścia ile się chce danym rowem jeździć. Przy 1kg mniej to rower zyskałby wręcz nowe życie, a sprzęt będzie na lata. 

Silver to nie jest coś, co się kupuje jako upgrade. Będzie lepsze od tego co jest ale to może ma sens przy założeniu, że za 2 lata kupi się nowy rower. Ale żeby nowy rower był lepszy to zaś trzeba więcej wydać, bo inaczej też tam będzie XCT/XCM, albo co najwyżej znowu jakiś silver. To po prostu nie ma sensu.

• +1 pomógł 1
Napisano

Judy Silver to największe padło nawe w rodzinie Silverów... Recon Silver z goleniami 32 waży mniej z 300g przynajmniej  , RS 35 Silver z goleniami 35 waży minimalnie mniej. W judy walą rurę sterową stalową .. podczas gdy w innych Silverach jest aluminiowa (nie tylko Taper, mam Recona Silvera z prostą rurą alu)..  Niestety dostępność amortyzatorów z prostą sterówką jest zła i chyba będzie coraz gorsza.. Posostaje chyba ali i stery redukcyjne 4444T..

Napisano

Tak jak pisałem, WEDłUG MNIE, najtańszym sensownym amortyzatorem jest SR Raidon.

O dziwno, napis Rock Shox chyba działa stymulująco na ludzi, bo chociażby Orbea Alma za około 4k miała właśnie Raidona, a za 5k Judy Silver.

Napisano (edytowane)

Judy gold lepszy niż markhor  przede wszystkim Judy ma 2 komory powietrzne, markhor ma zamiast komory negatywnej sprężynę stalową. Tłumik MC w JG jest nieco lepszy niż KT w Markhorze (m.in. posiada FloodGate). Serwis RSa będzie też sporo tańszy niż mańka (np. uszczelki kurzowe 60 vs 120zł). Zastanawiające skąd bierze się masa JG wynosząca 2kg - to tyle samo co Revelation o skoku 150mm na 35mm goleniach i przeznaczony do znacznie cięższych zastosowań. Chyba dociążają coś stałą albo betonem ;)

Odnośnie Raidona (czyli ogólnie tańszych SRów) - tragiczne uszczelnienia, jednorazowe tłumiki, smarowanie smarem stałym (zamulacz), stalowa negatywna.

Edytowane przez Dokumosa
Napisano
9 minut temu, Dokumosa napisał:

Odnośnie Raidona (czyli ogólnie tańdzych SRów) - tragiczne uszczelnienia, jednorazowe tłumiki, smarowanie smarem stałym (zamulacz).

Miałem przez jakiś czas SR Raidon i RS Recon Silver. Co prawda nie równocześnie, więc może to nie być do końca obiektywne, ale naprawdę miałem wrażenie że SR pracował lepiej. Recon sprawiał wrażenie dość "tępego" i nie wybierał zbyt dobrze małych nierówności.

Napisano (edytowane)

Inne Silvery również. Popatrz na masę Recona Silver, czy 35 silver w porównaniu do Judy. Mam zarówno Judy Silver (29)  jak i Recona Silver (27.5), obydwa  z prostą rurą i w Judy jest stalowa a w Reconie alu.

Edytowane przez wr81
Napisano (edytowane)

W pełni się zgadzam że Gold jest lepszy, moją też jest że nawet w rodzinie SIlverów Judy jest na samym dole..

https://www.bike-discount.de/en/rockshox-35-silver-tk-29-solo-air-130-tapered-boost-1?number=20146552&__delivery=30&__currency=1&gad_source=1&gclid=CjwKCAiAqrG9BhAVEiwAaPu5zsj3dBa4poRkOFM3CTMlmSNXL7Ub8P_ljtFXeUZ-CdR1pfYK7eqOdhoCtToQAvD_BwE

image.png.da41cde989fa8097d70f4ec12a6e0912.png

https://www.bike-discount.de/en/rockshox-judy-silver-tk-29-solo-air-100-qr-remote-17

image.png.3fa59747ad37f21a5ddd25a22efc4ec2.png

Czyli 35 2650g judy 2770g. Co ciekawe piszą przy Judy steerer - aluminium  podczas gdy ja mam identyczną OEMową Judy w tej samej kolorystyce i magnes przylepia się do rury jak zły...

Edytowane przez wr81
Napisano

15 godzin temu, BLX11 napisał:

Jeśli pasuje to czy dam radę wymienić go sam?Nie mam dwóch lewych ale wolałbym nic nie popsuć.

Spokojnie dasz radę sam👍. Jeszcze przy okazji zrobisz "przegląd 0"😄, bardziej z ciekawości niż potrzeby. Zupełnie nie przejmuj się tym, że nowy amor będzie miał większy skok. Ważne aby wymiary całkowite były zbliżone (parz u mnie na foto). Trudne prace to nabicie bieżni łożyska i wbicie słoneczka (gwiazdki) w rurę. Wbrew pozorom trzeba być czujnym. Ja szczęśliwie miałem pasujące tuleje plastikowe do pracy. 

https://www.forumrowerowe.org/topic/272436-amortyzator-przedni-nanlio-x7-pro-140120-z-aliexpres/?do=findComment&comment=2514705

Powodzenia😃

Napisano

Judy gold no-boost z prostą sterówką podają masę 1800g. Dla tapered boost ta podają 2kg.

Stery kupuje się z naciętą bieżnią - palcami się zakłada. Narzędzie do nabijania https://pl.aliexpress.com/item/1005005279106415.html

Jak się dobrze poszuka to za 11zl można znaleźć

Najtrudniejsza czynność to skrócenie rury sterowej. Tu też.najlepiej kupić obcinak do rur i pilnik do metalu.