rubesom Napisano 11 Lutego Napisano 11 Lutego (edytowane) Cześć, kupiłem rower Specialized Tero X 4.0, wersja XL przednie koło 29" i tylne 27,5".W Specyfikacji mam podane dętki "Standard 40mm PV 29/27.5x1.75-2.4", czyli wentyl o długości 40mm, średnica obręczy 29 i 27 cali, szerokość obręczy w granicach 1.75-2.4 cali. 1. Czy można kupić dętkę pasującą jednocześnie na 29 i 27 cali, przód i tył? 2. Czy szerokość dętki musi być opisana jako 1.75-2.4? Czy musi się mieścić tylko w tym przedziale? Często widzę rozmiar 1.5-2.4, też będzie pasować? 3. Na stronie sklepu Specialized mam do wyboru rozmiary ale bez podanej długości wentyla, czy np. 26mm też będzie pasować? Edytowane 11 Lutego przez rubesom Cytuj
PawelW84 Napisano 11 Lutego Napisano 11 Lutego Czemu szukasz detek w sklepie Speca ? Nie taniej popatrzeć np na allegro ? Na pudełkach masz napisane do jakiego przedziału rozmiarów przewidziana jest detka. Pewnie zalezy od producenta. Masz tam tez podany typ wentyla i jego dlugosc Dla przykładu https://www.centrumrowerowe.pl/detka-continental-mtb-29-pd6105/ Dlugosc wentyla najlepiej zmierzyć z natury i dopiero dobrać. Dla mnie krotki wentyl wygląda lepiej. Pamiętaj jednak zeby nie przesadzić bo przy pompowaniu musisz go złapać głowica pompki. 2 Cytuj
rubesom Napisano 11 Lutego Autor Napisano 11 Lutego @PawelW84 Też właśnie patrzę na centrumrowerowe ale ta podana przez Ciebie ma szerokość 1.75 - 2.5, a w parametrach od roweru jest 1.75 - 2.4. Odrobinę szersza też będzie pasować? Czy może źle to jakoś czytam? Cytuj
Tyfon79 Napisano 11 Lutego Napisano 11 Lutego Chłopie dętka to taki kawałek gumy gdzie dmuchasz powietrze i ona się rozszerza. To nie jest sztywna opona więc prawie wszystkie dętki z odpowiednim wentylem będą pasować. 1 Cytuj
Gość Napisano 11 Lutego Napisano 11 Lutego 58 minut temu, rubesom napisał: @PawelW84 Też właśnie patrzę na centrumrowerowe ale ta podana przez Ciebie ma szerokość 1.75 - 2.5, a w parametrach od roweru jest 1.75 - 2.4. Odrobinę szersza też będzie pasować? Czy może źle to jakoś czytam? A jaką masz szerokość opony? Znajdziesz to na ściance bocznej. 1 godzinę temu, rubesom napisał: szerokość obręczy w granicach 1.75-2.4 cali. Chyba opony. Cytuj
Wojcio Napisano 11 Lutego Napisano 11 Lutego A jak ma być dokładnie, to oponę masz 2,35 i dętka powinna być dobrana do tej szerokości. Wszystko jedno czy będzie 1,1-2,8 czy 2.1-2.4 czy co tam - w zakresie ogarnianym przez dętkę musi się mieścić wielkość opony. Z krótki wentyl to duży kłopot, za długi to brzydki wygląd. I wreszcie średnica - ważne, czy szukasz dętki na zapas w podróży, czy na stałe użycie. Na stałe użycie dobrze dobrać właściwy rozmiar. Awaryjnie można kombinować. Schwalbe ma dętki, które są dla ciebie uniwersalne, bo mają oba twoje koła w specyfikacji https://www.decathlon.pl/p/mp/schwalbe/bardzo-lekka-detka-z-wentylem-presta-schwalbe-28x1-50-2-40/_/R-p-5bdd8807-a8e8-4537-9f1d-80043e779542 (ale drogie). Jak dętka nie jest dobrze dobrana, to trudniej założyć, łatwiej przyciąć, a jak za cienka to będzie szybciej schodziło powietrze. 1 Cytuj
TheJW Napisano 11 Lutego Napisano 11 Lutego (edytowane) 22 minuty temu, Tyfon79 napisał: Chłopie dętka to taki kawałek gumy gdzie dmuchasz powietrze i ona się rozszerza. To jest piękne! Wydrukuję sobie i powieszę na warsztacie! 🤣🤣🤣 Edytowane 11 Lutego przez TheJW Cytuj
PawelW84 Napisano 11 Lutego Napisano 11 Lutego Godzinę temu, rubesom napisał: @PawelW84 Też właśnie patrzę na centrumrowerowe ale ta podana przez Ciebie ma szerokość 1.75 - 2.5, a w parametrach od roweru jest 1.75 - 2.4. Odrobinę szersza też będzie pasować? Czy może źle to jakoś czytam? Zobacz jaka masz szerokość opony i dobierz taka detke której zakres obejmuje posiadana przez ciebie oponę 1 Cytuj
rubesom Napisano 11 Lutego Autor Napisano 11 Lutego Źle interpretowałem sposób dobierania dętki do opony. Myślałem, że dętka ma być poniżej szerokości opony, żeby się mieścić - nigdy nie wymieniałem dętki i nie kupowałem. Dzięki za wyjaśnienia. 1 godzinę temu, Wojcio napisał: A jak ma być dokładnie, to oponę masz 2,35 i dętka powinna być dobrana do tej szerokości. Wszystko jedno czy będzie 1,1-2,8 czy 2.1-2.4 czy co tam - w zakresie ogarnianym przez dętkę musi się mieścić wielkość opony. Z krótki wentyl to duży kłopot, za długi to brzydki wygląd. I wreszcie średnica - ważne, czy szukasz dętki na zapas w podróży, czy na stałe użycie. Na stałe użycie dobrze dobrać właściwy rozmiar. Awaryjnie można kombinować. Schwalbe ma dętki, które są dla ciebie uniwersalne, bo mają oba twoje koła w specyfikacji https://www.decathlon.pl/p/mp/schwalbe/bardzo-lekka-detka-z-wentylem-presta-schwalbe-28x1-50-2-40/_/R-p-5bdd8807-a8e8-4537-9f1d-80043e779542 (ale drogie). Jak dętka nie jest dobrze dobrana, to trudniej założyć, łatwiej przyciąć, a jak za cienka to będzie szybciej schodziło powietrze. Znalazłem taką https://allegro.pl/oferta/detka-specialized-mountain-mullet-tube-29-27-5-sv-presta-27-5-29-x-2-3-2-6-16028851430 tania i pasuje chyba na 29 i 27.5 Cytuj
PawelW84 Napisano 12 Lutego Napisano 12 Lutego Czy tanio to bym nie powiedział. 10 zł więcej za kartonik z literką S .... a w środku i tak to samo. https://allegro.pl/oferta/continental-detka-28-29-1-75-1-95-2-0-2-10-2-20-2-25-2-30-2-40-2-50-fv-42-15449760307 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi